You are currently viewing Ekologisk hudvård i anrik miljö

Ekologisk hudvård i anrik miljö

– Vi är nog lite unika i det fallet, att vi utgår från behovssidan, berättar Bengt Andersson när vi ses en dag i Medevi Brunn, Nordens äldsta hälsobrunn, där företaget huserat med tillverkning, lager- och packavdelning samt butik sedan början av 2000-talet. Vår företagarbana började med glasstillverkning i Motala på 80-talet, fortsätter han och Helena Nilsson fortsätter:
– Livsmedelshantering, framför allt där mjölkprodukter är inblandade, ställer otroliga hygienkrav. Jag brukar säga att ungefär 80 procent av arbetstiden gick åt till att diska och städa. Något som naturligtvis frestade på huden. Både vi och vår personal led av torr, fnasig hud och självsprickor och vi testade alla handkrämer vi kunde komma över, utan att hitta en enda som gjorde jobbet.

Helena som länge haft ett intresse för hudvård och för läkeväxter började undersöka innehållet i befintliga salvor och krämer och konstaterade snart att den gemensamma nämnaren var mineraloljor av något slag.
– Paraffin, vaselin och medicinsk vitolja är exempel på mineraloljor som faktiskt är rester från bensinindustrin, säger Bengt. De smörjer för stunden men gör nästan mer skada i det långa loppet då hudens egen produktion av återfuktande ämnen rubbas.
Lösningen blev en salva med ringblomma och tea tree som tillverkades i liten skala för egen del, men snart spred sig ryktet och salvan började säljas vidare. Terapeuter och massörer hörde av sig med önskemål och sortimentet växte. Idag marknadsför man ett stort antal ekologiska produkter inom hud- och hårvård, sportprodukter, massageoljor och tvål.
– Vi har också tagit fram förpackningar i bioplast, tillverkad av förnybar råvara som sedan går in i befintliga återvinningssystem, så att hela sortimentet verkligen är hållbart rakt igenom, säger Helena.

Att arbeta och driva sitt företag i den gamla brunnsmiljön känns som ett bra komplement till det hälsofokus som är ProSalus ledord. Omgivningen är otroligt vacker alla årets årstider och Helena talar varmt om höstens färgprakt i Brunnsparken, vinterns gnistrande lugn, vårens vitsippebackar och sommarens humlesurr i lindarna utanför. Men det är också ett val som Bengt och Helena gjort. En bra bit från Motala och utan snabb fiberuppkoppling krävs en del pussel och trixande för att få ihop logistiken, både när det gäller frakt och nätbaserad kommunikation.
– Stora tunga mail är till exempel alltid spännande, skrattar Bengt.
– Tätare in- och utleveranser hade varit en önskan förstås, ler Helena, men talar ändå varmt om lantbrevbärarnas goda service. Ibland får vi sätta en lapp på postlådan om att det finns mer att hämta upp inne i butiken.

Större leveranser får de dock allt som oftast hämta och lämna själva inne i Motala trots att frakten är betald dörr till dörr. Det är en balansgång, men trivs man på landet så gör man!

Webbshopen möjliggör också försäljning runt om i Sverige, utan krav på en lättillgänglig butik med generösa öppettider och mycket av marknadsföringen sker på sportevent som Vätternrundan, Vansbrosimmet och de övriga svenska klassikergrenarna. Bengt berättar att det handlar om en kunskapsöverföring snarare än införsäljning. Att på plats få lära ut hur produkterna verkar och hur de ska användas är det allra bästa sättet, menar han. Håller produkterna vad de lovar så blir användarna i sig ambassadörer och levande reklampelare, vilket naturligtvis är det allra bästa.
– Våra massageoljor, liniment och sportsalvor används av massörerna i depåerna och faktum är att vår första produkt, ringblomsalvan, som fortfarande är vår storsäljare fått ett nytt namn bland vätternrundandeltagarna, nämligen Rumpräddaren, skrattar Bengt. Många deltagare kommer fram och berättar hur den räddat deras runda och det är stort.

Att intresset för ProSalus produkter är stort visar sig genom att fler och fler hör av sig med frågor och önskemål. Framför allt sker utvecklingen tillsammans med terapeuter och massörer för att få fram nyttoprodukter som fyller ett behov.
– Att tänka lite bakvänt har varit vår grej från början, säger Bengt. Vi ser ett behov, får ett problem att lösa och det ger en annan ingång än att först utveckla en produkt som man sedan ska sälja. Att sedan jobba med rena ingredienser och återvinningsbara material är något som blir viktigare och viktigare för kunderna också. Och det är så det sprider sig.
– Vi blev kontaktade av ledningen för den tyska motsvarigheten till Vätternrundan, Mecklenburger Seen Runde, som ville börja använda våra produkter i depåerna, berättar Helena. Och sedan i våras säljs de även i deras web-shop, vilket naturligtvis känns jätteroligt.

Framtiden känns utmanande och spännande. Nya idéer och tankar tar form när hösten gör sitt intåg på Medevi Brunn. Verksamheten växer och vi har aldrig en tråkig dag på jobbet.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl