Han bjuder på en kopp kaffe på sitt kontor i det gamla tullhuset i södra hamnen i Norrköping. En byggnad man köpte för sju år sedan och sedan, med varsam hand, renoverat och till stor del återställt till sin ursprungliga tidstypiska 1900-talsstil, men som naturligtvis möter 2000-talets krav på en välfungerande och funktionell arbetsplats.
Som ung drömde Eddy om att bli inredningsarkitekt och intresset för estetik och funktionalitet har han tagit vara på när han själv inrett och valt ut detaljer till sitt kontor.
Familjen Demir kom till Sverige från Turkiet 1975, då Eddy var sju år. Han berättar om en otrygg livssituation i hemlandet, då familjen var kristen, hans farbror blev avrättad och hans pappa hotad till livet.
– Min pappa fick jobb på Scania i Södertälje och tre år senare flyttande vi till Köping, där jag växte upp, berättar Eddy. Där kom jag att gå i scouterna, lärde mig åka skidor och deltog på hajker. Där blev vi en del av del svenska samhället och upplevde demokrati, något som är fantastisk. Svenskar har ett stort hjärta och jag kände mig aldrig utanför.
I Sverige fanns också en tro på att det var möjligt att lyckas, något Eddy tog tillvara på.
– Jag minns att jag som 12-åring byggde kojor på sommarlovet och fick smak för det här med bygge, berättar han.
Men livet kom att ta en brutal vändning för familjen, då Eddys mamma, lillebror och två farbröder omkom i en tragisk bilolycka i närheten av hemmet.
– Jag minns det så väl, säger Eddy. Röken på håll, sirenerna, undran vad det var och tillslut beskedet. Min lillasyster var bara nio månader vid den tidpunkten och det var en otroligt tuff tid. Hela den här händelsen har gjort att jag inte tar något för givet, utan ser ödmjukt på livet. Man har inget för att gå omkring och vara egoistisk. Vi fick möta mycket generositet av människor runt oss. Människor som gjort att vi klarade oss rätt bra, trots allt. Och jag vill vara en generös människa tillbaka, för jag vet vad det betyder.
Gymnasievalet föll sedan på den tekniska linjen på Ebersteinska gymnasiet, och efter det följde ett år med Flottan och resor runt världen. Väl tillbaka i Sverige var 90-talets byggkris ett faktum och Eddy blev av med jobbet på Skanska.
– Under åren 1991 till 1998 drev jag ett antal krogar i Norrköping, sedan sålde jag inredning till restauranger i en enskild firma under ett par år innan jag bestämde mig för att gå tillbaka till det som var min ursprungliga plan.
Han berättar om att det var med hjälp av en ICA-handlare hemma i Stegeborg som bitarna föll på plats.
– Jag fick förfrågan om att hjälpa till med att bygga en altan, och på den vägen fortsatte det sen, skrattar Eddy, som startade ED Bygg 2000 med målet att omsätta tio miljoner.
Det där med att sätta upp mål och våga drömma är något som Eddy återkommer till. Vikten av att satsa helhjärtat dit man vill, göra det på ett ärligt och riktigt sätt och bygga upp en organisation av nyckelpersoner runt sig. Personer som kan det man själv inte kan, som kompletterar och som man kan diskutera fram rätt beslut med.
– Att driva ett stort företag är verkligen ingen one-man-show, menar han.
2008 blev ED Bygg ISO-certifierat enligt standarderna 14001 och 9001, vilket förde med sig att man kunde delta i allmännyttans offentliga upphandlingar och man offererade sitt första uppdrag, en förskola i Grebo och vann. Det här blev ett lyft för bolaget som sedan dess stadigt växt och utökat verksamheten.
– Vi har vuxit organiskt och har nu en omsättning på ungefär en miljard, berättar Eddy. Vi har visat att vi kan klara de riktigt stora projekten och nu ska vi jobba för att stabilisera koncernen och säkerställa att vi fortsätter jobba med kvalitet.
Eddy betonar gång på gång vikten av att vara en lagspelare, att se varje individ och att ta fram det allra bästa ur sina medspelare. Han är stolt över att bolaget, trots en rådande högkonjunktur med erbjudanden från andra bolag och bemanningsföretag, ändå behåller sina anställda. Ett kvitto är utnämningen Great Place To Work, en undersökning som visar att 93 % av de anställda trivs med sin arbetsplats och sin chef.
– Jag är äldst på kontoret, skrattar Eddy, så jag är nog lite av en pappa. Ibland får jag torka av bordet och ta hand om städningen, men det gör jag så gärna.
För ett par år sedan byggde Eddy ett gym i källaren under kontoret, och många var de som lyfte frågande på ögonbrynen. Men för Eddy var det ett sätt att investera i sin personal och i framtiden.
– Att erbjuda mer än en snygg jobbtitel och en bra lön är viktigt för mig. Det ska finnas mervärden som gör att varje anställd känner sig viktig och sedd. Att kunna träna en halvtimme på lunchen, för att sedan kunna vara närvarande med barnen hemma på kvällen är ett sätt att uppmuntra inte minst småbarnsföräldrarna. Att låta varje nyanställd gå som trainee i två år, med stöttning i ett välfungerande mentorskap, för att sedan vara redo för att ta ansvar för egna projekt gör att man blir trygg i sin roll, växer som människa och som anställd.
Han berättar om en avslappnad atmosfär, att dörren till hans kontor alltid står öppen och att han uppmuntrar till att sticka in huvudet och småprata lite när tillfälle ges. Att sänka trösklar, skapa
möjligheter och ha en tillåtande attityd är viktigt.
– Att fråga är aldrig fel, betonar han.
Att han själv tog steget från hantverkare till tjänsteman var en nödvändighet för bolagets utveckling och inget han egentligen ångrar, även om det ibland kliar lite i fingrarna när han ser verktyg och maskiner.
– Jag är delaktig i processerna, i allt ifrån förstudier till anbud och kalkyler så jag är fortfarande aktiv och känner mig definitivt som en i gänget, säger han.
Eddy talar om att ha en förebild, någon att se upp till och vilja bli som. Det är en viktig del i såväl drömmandet som i själva förverkligandet. Själv såg han som företagare upp till bröderna Eklöf och Spiralen Sport som så småningom blev Stadium med hela Sverige och som satte avtryck i Norrköping. Och att själv få vara en förebild, och den som satt avtryck hos andra är otroligt hedersamt och något av det bästa omdömet man kan få. Utmärkelser som ”Årets Nytänkare” och ”Årets Nybyggare” är väl fint, men Eddy minns en näringslivsgala där en av stadens unga prisade företagare berättade att ”Du, Eddy, är min förebild!”
– Det var fint, ler Eddy och menar att entreprenörskap handlar om så mycket mer än bara pengar. Visst är det stort när man lyckat ta den största entreprenaden, men ärligt talat, man kan inte äta sig mer än mätt. Det finns andra värden och andra behov som också måste tillgodoses för att man ska må bra.
Att dela med sig av kunskap likväl som andra tillgångar är självklart, enligt Eddy som gärna bidrar till föreningsliv och aktiviteter i den region där han har sitt hjärta. Städerna i Östergötland växer och utvecklas och Eddy vill gärna vara med och bidra till att invånarna också får sitt. Stadsloppet i Söderköping, barncancerfonden och fotbollstjejerna i LFC är bara några av många mottagare av olika typer av stöd och sponsring.
– Även här handlar det om respekt och generositet gentemot andra människor, säger Eddy. Med ödmjukhet och ärlig nyfikenhet kommer man långt.
Och att Eddy och hans personal kommit långt visar inte minst utmärkelser som vinst i den internationella tävlingen MIPIM Architectural Review Future Project Award för flerbostadshuset Trehörningen i Västgötebacken, återkommande samarbeten med stora uppdragsgivare och spektakulära projekt i både Linköping och Norrköping såväl som i Stockholm, Södertälje och Malmö. Så vad kan han möjligen drömma om nu?
– I första hand vill jag utveckla koncernen. Vissa kanske tycker att jag är lite dumsnål mot mig själv, och återinvesterar varje krona i bolaget, men för mig handlar det om långsiktighet. För min skull och för mina anställdas. Jag önskar också att vi ska fortsätta vara en arbetsplats som trots sin storlek ändå värnar om den lilla familjära känslan. Där människor trivs och växer och vill vara. Sedan har jag också en liten dröm om att utveckla södra hamnen. Vi har byggrätter där och har planterat ett frö hos kommunen och hoppas att även de ser potentialen i en kommersiell stadsdel, som komplement till de bostäder som byggs på norra sidan, säger han med ett omisskännligt glitter i ögonen.
Entreprenören och drömmaren har formulerat ännu en vision, satt ännu ett mål att satsa mot. Och något säger mig att han inte kommer ge sig förrän han landar där.
Eddy Demir
Född: 1968
Familj: Fru och tre barn (12, 18 och 26 år)
Bor: Söderköping
Förebild: Min pappa (som gick bort för ett par år sedan). Han lärde mig att ta vara på livet, det är ingen självklarhet.
Om att vara en bra ledare: Ledarskap handlar om att bygga ett lag med hjälp av ödmjukhet och respekt. Men också om att ibland behöva ta obekväma beslut. Och det är vid sådana tillfällen det visar sig om du förtjänat respekt tillbaka.
Om att våga drömma: Livsviktigt, och starten på många stora bedrifter. Våga dröm, vitt och brett, högt och lågt – vem vet, kanske når du dit du drömmer.
TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Björn Lisinski