You are currently viewing East Sweden Arena mitt på O-ringen!

East Sweden Arena mitt på O-ringen!

Världens största orienteringsäventyr O-Ringen arrangeras återkommande vecka 30. Varje år på ny plats. Nu har turen kommit till Östergötland, där den, i orienterarkretsar, välkända Kolmårdsterrängen lockar. Tävlingsbanorna finns lokaliserade till Yxbacken, Lejongropen och Vrinnevi i Norrköping och till Arena Grosvad i Finspång, medan centrum av eventet återfinns det så kallade ”O-Ringentorget” mitt på Himmelstalund.
25 000 deltagare väntas besöka sommarens stora evenemang som erbjuder lopp från allt ifrån små barn till pensionärer. O-Ringen vänder sig till både elit och motionär och toppas också med en mountainbikeorientering.

Vi har träffat Erik Nellmark, som är marknadsföringsansvarig för East Sweden, ett av många varumärken som tänker dra nytta av möjligheterna som kommer med eventet.
– När det kommer så här mycket människor till vår region så ser vi det som en bra möjlighet till marknadsföring. Vi vill visa upp Östergötland som en intressant plats att återkomma till, både som besökare men kanske också som en intressant boende- eller studieort, förklarar Erik Nellmark.
Erik berättar att det lokala näringslivets stora behov av kompetens väl kan matcha sommarens besökare.
– Vi vet att nästan 70% av de vuxna besökarna som kommer den här veckan har akademisk bakgrund. Det gör dem till en intressant målgrupp att bearbeta för att skapa en positiv bild av vår tillväxtregion, förklarar Erik.

Det är också därför Region Östergötland tillsammans O-Ringen har valt att satsa på en egen arena på O-Ringentorget.
– ”East Sweden Arena” är ett 600 kvadratmeter stort tält, mitt på O-Ringentorget i Norrköping. I tältet finns montrar där ett stort antal spännande företag och andra aktörer från regionen finns representerade.

I arenan finns, förutom diverse aktiviteter i montrarna, också en scen där ett scenprogram varje dag har i uppdrag att locka både orienterare och besökare in i tältet och till de väntande utställarna.
– Vi har ett väldigt bra program med spännande gäster och roliga aktiviteter för hela familjen. Både intervjuer, föredrag, prova-på-aktiviteter och livesändningar kommer genomföras och bland utställarna finns både destinationer och stora arbetsgivare, berättar Erik.

Så när dag blir till kväll – när deltagarna har sprungit sina lopp och sina etapper, och kanske vill slappna av lite mer – då beger man sig till O-Ringentorget alltså?
– Ja det bör man absolut göra. Vi har totalt ett 20-tal utställare som kommer finnas på plats och det kommer erbjudas work shops med både cirkusskola och stuntmän för att nämna något, berättar Erik som också avslöjar några av gästerna på scenen.
– Vi är oerhört glada över att kunna presentera både skidåkaren och OS-medaljören Johan Olsson, äventyraren och paraidrottaren Aron Andersson liksom friidrottsstjärnan Carolina Klüft med 32 mästerskapsguld och ett Jerringpris för att nämna några av hennes prestationer. Vi är övertygade om att vi kommer locka en stor publik till oss under veckan.

Det blir alltså en häftig happening för många besökare, som förhoppningsvis kommer att ställa kompassen och ta riktning mot Östergötland i framtiden.

 

TEXT: Björn Lisinski
FOTO: Björn Lisinski