Deras uppdrag: Bättre sömn åt folket!

Deras uppdrag: Bättre sömn åt folket!

De två vännerna upplevde att de båda två sov dåligt, och började prata om hur det påverkade koncentration, prestation och i slutänden även det allmänna måendet. De letade information om tyngdtäcken och hittade uppgifter om att man inom vården länge använt dessa för att underlätta för personer med diagnoser som ångest, depression och ADHD att komma till ro och få en djupare sömn. För att få ett tyngdtäcke utskrivet krävdes dock omfattande utredningar och att man uppfyllde ett antal kriterier. Men var kunde man köpa ett själv?

Så de började läsa forskningsresultat och undersökningar och lärde sig om hur ett täcke med tyngd påverkar kroppen genom massageprincipen ”deep touch pressure stimulation”, en välkänd terapeutisk metod som stimulerar olika tryckpunkter på kroppen och resulterar i minskad kortisolnivå och ökad serotoninproduktion, vilket ger sänkt puls och blodtryck. Det i sin tur bidrar till djupare avslappning och bättre återhämtning.
Tanken på att kunna sova bättre själva och att dessutom kunna hjälpa flera att tillgodogöra sig nattvilan fick Simon och Eric att leta efter en tillverkare av täcken och att starta The Nap Lab där de testade olika producenter och produkter för att få fram ett täcke som fungerade som de ville. Ett täcke som sys av ekocertifierad bomull och fylls med miljövänliga kiselpärlor.
– Efter träningsfokus, meditation- och kostmedvetenhet kommer nu sömnrevolutionen. Och den är alldeles i sin linda, vilket gör det extra spännande att få vara med om, och forma, menar de.

Sedan mars 2019, då försäljningen startade, har täcket sålts till tusentals användare och återkopplingen har inte låtit vänta på sig. Kunder vittnar om att det har lättare att somna in, och somna om efter ett uppvaknande. Om minskad smärta i kroppen och om att de vaknar, mer utvilade på morgonen. The Nap Lab har också inlett samarbete med aktiva sportprofiler som genom att använda tyngdtäcken upplever att det hjälper musklerna till en effektivare återhämtning under natten och därmed bidrar till bättre prestationer.
– Att få kända idrottsutövare att rekommendera vår produkt efter att ha gjort egna erfarenheter vore förstås toppen.

Det som gjort The Nap Lab så framgångsrikt under så kort tid säger de själva beror på marknadsföringen. Att de är grymma på att synas. Man finns inte i fysiska butiker utan säljer enbart på e-handelsplattformen och syns också frekvent i strategiskt utvalda medier.

Som konsument rekommenderas man ett täcke som vägen ca 10-15 % av den egna kroppsvikten, men många föredrar ett något tyngre täcke. De finns i vuxenstorlek från fem till elva kilo och i barnstorlek från tre och upp till fem kilo. Och naturligtvis får man prova innan man bestämmer sig.
– Det tar ett par nätter att vänja kroppen vid det nya, och först då kan man veta om man gillar det. Men majoriteten av de som provar älskar sitt nya täcke, berättar sömnexperterna och menar att det är en tacksam och fantastisk produkt att få jobba med.
Sömn är viktigt och påverkar hela vår vardag, då vi faktiskt sover ungefär en tredjedel av livet och en god sovmiljö är en hälsofaktor. The Nap Lab har tagit som uppdrag att sprida god nattsömn till så många som möjligt.
– Och vetskapen att vi hjälper andra ger en skön känsla i kroppen – och bara det får oss naturligtvis också att sova ännu bättre, säger de.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Press