You are currently viewing De har ett företagarliv tillsammans

De har ett företagarliv tillsammans

I april meddelade Leif och Kicki Roxvret att de säljer Rapps foto. Per-Åke Roos, som arbetat i 20 år i butiken tar över och själva känner de att det passar bra i tiden att trappa ned på arbetet lite. De gör det i samband med att butiken i Linköping firar att den funnits på samma adress i 50 år. Som mest har företaget haft fyra butiker, i Linköping, Norrköping och Motala, men det är nu de i Linköping och Motala som finns kvar och säljs.

Mycket har hunnit hända sedan den där dagen för 34 år sedan då Evert Rapp ringde Leif Roxvret och frågade om han var intresserad av att köpa fotobutiken på Nygatan 34. Det var dagen efter att Leif gift sig med Kicki och de var båda 20 år gamla. På gymnasiet hade Leif praktiserat i fotobutiken och sedan 13 års ålder hade han arbetat i livsmedelsbutik. De erfarenheterna kombinerat med hans stora intresse för fotografering gjorde att han sa ja direkt. Och sen dess driver de företag ihop, han och hustrun.
– Vi hade ingen tanke på det här när vi gifte oss, hade ingen sån utstakad framtid. Jag ville gärna hålla på med butik eller affär, och fotoaffären blev en bra kombination.
Men det har inte stannat vid en fotobutik. För sex år sedan hamnade de av en nästan lika stor slump i Vadstena.
– Vi hittade ett gammalt hus här. Hade semester ett par dagar och hade hyrt rum på 27:ans Nattlogi. Det var visning på ett hus som vi gick och tittade på och det slutade med att vi köpte det, sålde huset i Linghem och sommarhuset i Stjärnorp och flyttade hit.
Det ena ledde till det andra och snart hade de även etablerat sig i Vadstenas besöksnäring.
– Vi hade haft en gammal dröm om att ha någon nattlogi. Först var det bara fastigheten som var till salu men själva 27:ans hade säljaren inte tänkt sälja. Men efter lite diskussion så kom vi överens och vi köpte rörelsen. Och efter ett och ett halvt år ringde de som hade Slottsgården och frågade om vi var intresserade och det var vi, för att kunna utöka med lite cafe och liknande.

slottsgarden
Makarna Kicki och Leif Roxvret, rakt över disk.

‘De har nu hunnit med fyra säsonger på Slottsgården, som är mest känt för sina populära nostalgiaftnar, då det blir fullt i hela Vadstena om vädret inte är allt för dåligt. Och Leif är glad att på så sätt kunna vara med och bidra till att andra aktörer, som butiker och restauranger, kan ha glädje av de tillströmmande besökarna.
– Vi älskar ju Vadstena, det är ju vårt allt just nu. Det kan ju bero på att vi bara bott här i 6 år så vi ser fortfarande värdet. Risken är att man blir hemmablind med åren.
27:ans Nattlogi sålde de vidare 1 april i år men planen är att förvalta och driva Slottsgården vidare i många år framöver och just nu finns inga större förändringar inplanerade.
– På sommaren kommer det inte hända så mycket mer. Det är fullspäckat som det är och alla rum är fullbokade. Men vi vill jobba mer med övriga säsongen för få hit lite mer konferenser och öka rumsuthyrningen. Många kommer hit på helgerna och ser teater och bor. Så helgerna är välfyllda, men på veckorna tror vi att det finns mer att göra.

Kultur och miljö med det vackra och pittoreska är det som många av Leif Roxvrets besökare gillar. Och han lyfter även upp den lokala handeln i Vadstena som ett föredöme.
– Det är en förvånansvärt fin handel som finns i Vadstena trots den lilla folkmängd vi har. Det finns verkligen inte på många andra mindre orter. De som driver det ska ha en stor eloge.
Att vadstenaborna är trogna sina handlare och vill gynna dem är en förklaring, och det ser han även hos sina egna besökare.
– Vi har en hel del vadstenabor som både kommer och fikar och äter frukost. De hyr även in besökande gäster till helger som nyår och påsk när familjen är och hälsar på. Vi är lite mitt emellan, inget vandrarhem men inte heller jättehöga priser, och det passar dem som hellre lägger pengar på upplevelser än på att sova.

leksaksmuseum
Leksaksmuséet och kameramuséet är populärt både bland gamla som unga.

Efter 34 år som företagare tillsammans måste man ändå fråga sig hur det går att driva företag tillsammans med sin partner. Och det går bara bra enligt Leif, trots den oplanerade starten.
– Vi har olika roller där jag har den ekonomiska biten och är lite visionär. Min hustru är mer den planerande typen som tar ner det till hur ska vi göra egentligen, och skapar ordning och reda. Men vi bollar mycket fram och tillbaka och kommer oftast fram till bra lösningar. Vi har inte samma åsikter jämt, men det ska man inte ha för då kommer man inte framåt.

TEXT: Anna Adolfsson

FOTO: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden 5 – 2016