Därför är LEI-kod nödvändig vid aktiehandel

Därför är LEI-kod nödvändig vid aktiehandel

Om ett företag sysslar med aktiehandel eller värdepapper överlag så krävs det att företaget har en LEI-kod. En LEI-kod är enkelt förklarat en kod som består av både siffror och bokstäver och som identifierar ditt företag.

Alla koder är unika och en kod per företag gäller. Om ditt företag eller annan juridisk person sysslar med värdepappershandel så är det obligatoriskt med en LEI-kod.  

Hur skaffar jag en LEI-kod?

År 2018 så infördes en lag som säger att alla företag som handlar med aktier eller köper eller säljer värdepapper måste ha något som kallas för Legal Entity Identifier (förkortas LEI).

Om du har ett nystartat företag eller ett företag som ska ge sig in i handel med värdepapper så bör du registrera en LEI-kod för ditt företag så snart som möjligt. Du kan registrera lei-kod här för ditt företag.

Nedan kommer vi stegvis gå igenom hur du går tillväga för att enklast skaffa en LEI-kod till ditt företag.

  1. Hitta en auktoriserad utfärdare av LEI-nummer

Det första du måste göra för att registrera ett LEI-nummer är att hitta ett företag som utfärdar LEI-koder. Detta företag måste också vara auktoriserat för att få göra detta.

  1. Registrera företagsinformation

När du har hittat en auktoriserad utfärdare av LEI-nummer så ska du registrera all information som efterfrågas på utfärdarens hemsida om ditt företag. Det är viktigt att se till att all information kommer med för att processen ska gå så snabbt som möjligt.

  1. Betala registreringen

När du har fyllt i all nödvändig information om ditt företag så måste du också betala för registreringen för att utfärdaren ska kunna godkänna ditt företags ansökan.

  1. Din LEI-kod registreras och blir giltig

När din ansökan har behandlats och godkänts av utfärdaren får du din LEI-kod och ditt företag kan nu handla med värdepapper. Ditt LEI-nummer kommer nu finnas tillgängligt i databasen hos GLEIF.

Hur mycket kostar en LEI-kod?

Om du är intresserad av att skaffa en LEI-kod till ditt företag så är du kanske intresserad av att veta ungefär hur mycket det kostar att registrera koden också.

Kostanden för registrering av LEI-kod beror på vilken utfärdare du väljer. Men normalt sett så ligger registreringskostnaden mellan 530 kr – 1190 kr första året.

Du behöver sedan förnya LEI varje år. Detta kostar normalt sett samma som en registrering men är hos vissa leverantörer något billigare än nyregistrering.

Vanligtvis tar det inte mer än ett par dagar att få din ansökan godkänd och din kod levererad. Om utfärdaren har många ansökningar kan det dock dröja upp till 2 veckor.

Viktigt att tänka på

När det gäller LEI-koder finns det några saker som är bra att ha i åtanke. Först och främst är det viktigt att du kommer ihåg att uppdatera din LEI-kod varje år för att du ska kunna fortsätta bedriva handel med värdepapper.

Du måste också betala in årsavgiften årligen för att inte riskera att ditt LEI-nummer blir inaktivt.