You are currently viewing Dahlboms ambition är en hög lägstanivå
Dahlboms Mat & Bar drivs av Jonas och Pia Dahlbom som båda har jobbat på krog i hela sina liv. Foto: Björn Lisinski

Dahlboms ambition är en hög lägstanivå

Dahlboms Mat & Bar öppnade för två och ett halvt år sen och har sedan dess hunnit skaffa sig ett gott rykte och riktiga stammisar. Krogen drivs av Jonas och Pia Dahlbom som är ett äkta par, som båda har jobbat på krog i hela sina liv. Nyligen öppnade de Bar Kusinen som även den har blivit en formidabel succé. Häng med och träffa Jonas och Pia för att höra mer om hur allt hänger ihop. 

–  Dahlboms är en kvarterskrog med väldig hög lägsta nivå. Vi ville skapa en restaurang som vi själva vill besöka, berättar Pia glatt när jag frågar vad Dahlboms är för ställe, och hon fortsätter: Och det blev det här! Det är direkt från hjärtat. Väldigt personligt och väldigt mycket vi. Vi vill ge så bra service man kan få och så bra mat man kan laga. Och allt detta i en rolig och avslappnad miljö, där man ska känna sig välkommen.

Det var en brand i lokalen och delar av huset i december 2018, när Afrodite fanns i lokalerna. Sedan dess är huset och lokalerna sanerade. Allt i Dahlboms är nybyggt.
–  Vi valde att behålla de gamla väggarna från Afrodite. Väggarna är sanerade, men behållna som de var, men sen har vi fyllt på med lite stilrena material.  Vi har jobbat på att skapa en miljö som ser ut som det har funnits ett tag, berättar Jonas.
–  På Dahlboms hittar du inga dukar och sånt – det ska inte kännas finkrog, utan det ska vara lite mer utav en kvarterskrogskänsla. Vilket det har blivit också, då vi har återkommande gäster hela tiden. Det har blivit ett stammishak för många, vilket är superroligt, menar Pia.

I oktober slog paret upp dörrarna för ytterligare en bar – Bar Kusinen. Den är fristående även om det faktiskt går att gå emellan Dahlboms och Kusinen. Jonas berättar:
–  Kusinen är främst en cocktailbar, som har öppet onsdag till lördag. Det går inte boka bord. Vi har ett litet kök i baren, där vi lagar en mindre meny. Det är en förlängning av det vi har på Dahlboms, men i en annan tappning. Man ser definitivt likheten och man känner fortfarande att man är på Dahlboms, men det är mer som ett innan/efter middagen häng-ställe.
–  Det har varit kö varje dag sen vi öppnade i början av oktober och det känns superlyxigt. Det landade helt rätt och precis där vi hoppades, säger Pia.

Det låter som en härlig framgångssaga. Jag funderar på hur det kommer sig att de har hamnat här och vad de har gjort innan. Jonas kommer Halmstad, och har drivit restauranger på västkusten under 20 års tid, innan det bar av till Åre i tio år, där han fortsatte med Dahlbom Torget.
–  Jag träffade Pia på Dahlbom på torget. Tillsammans flyttade vi till Stockholm och jobbade för Park and Resorts (som har Gröna Lund och Kolmården) med olika projekt under 5 år, men vi kände att vi ville göra något eget.

Paret fick barn 2018, och eftersom Pia kommer från Linköping så lockade staden med enkelhet i vardagen, släkt och kortare avstånd. Pia berättar:
–  Jag har jobbat i krogbranschen hela mitt liv – började här på McDonalds på Trädgårdstorget som 13-åring och på den vägen är det. Flyttade härifrån efter studenten ’06, men innan dess hann jag med att jobba på de flesta av ställena här i stan. Sen blev det Åre och Visby. Fram tills att vi träffades på Dahlbom torget.
–  Att flytta hit var helt rätt. Min familj är här, vilket betyder mycket när man har småbarn. Men allt i vardagen är enklare, kortare avstånd, lägre hyror, långsammare tempo, mindre press. En tio minuters stad for the win! Det är bara positivt med att etablera sig i Linköping.

Jonas och Pia kompletterar varann, vilket gör det hållbart att jobba tillsammans. Jonas har hand om maten och Pia har hand om allt som inte rör mat – organisatoriska saker och mjuka värden. Jonas kommer in med en otrolig erfarenhet, sitt detaljseende, sin smaksäkerhet och nyfikenhet.
–  Vi hade aldrig kunnat göra den här restaurangen utan varann och den andres egenskaper.  Och de saker som är viktiga tycker vi väldigt lika om. Så det är sällan vi behöver gå och stångas om vilken väg vi ska gå, berättar Jonas.

Medan Jonas kommer från den gamla skolan i restaurangbranschen så kommer Pia från en mer modern skola med förändringar som tar branschen in i en ny era.
–  Den här branschen behöver förändras. Det är en bransch som har präglats otroligt mycket av sexism, men även av alla andra olika typer av diskriminering och förtryck. Här försöker vi göra skillnad, och göra annorlunda. Den här branschen kan vara en livsstil, som du kan vara vuxen och jobba i, och göra karriär av. Det är viktigt, menar Pia.

Något annat som även är livsviktigt för branschen och för att ha en levande stad är att fortsätta gå ut och äta, och stödja den lokala handeln.
–  Vi hoppas på att folk fortfarande kommer gå ut och unna sig att roa sig, och besöka oss. Vi är så beroende av gästen som kliver innanför dörren, varje kväll. Vi har inte så många ben att stå på. Vi är otroligt tacksamma för den stöttningen som vi har fått, både under pandemin och efter, från våra gäster. Fortsätt stödja de ställen du gillar. Support Your Locals, avslutar Pia menade med ett leende.

 

Text: Björn Lisinski
Foto: Björn Lisinski


Tidigare publicerat i Affärsstaden #11 2022