You are currently viewing Broddson från Motala sopar i Egypten
Mats Hofstam ser fram emot att snart få gasa på i produktionen igen. Foto: Mirjam Lindahl

Broddson från Motala sopar i Egypten

Ett av de allra säkraste vårtecknen är när sopmaskinerna mullrar förbi och gruset försvinner från gatorna. Men även på hösten kan man se dem ta hand om löv och skräp. Är maskinerna gula med namnet Broddson på, så kommer de från Motala.

– Företaget har alltid legat här, berättar Mats Hofstam, VD på Broddson, som sedan 2010 är ett familjeföretag och ägs av Mats, hans syster och deras föräldrar.

Han berättar att renhållning och vägar alltid varit företagets huvudsakliga verksamhetsområde och att man inte bara ser till att Sveriges gator hålls rena.
60% av tillverkningen går på export till exempelvis Saudiarabien, Dubai och Egypten.

– Där är det ökensand som blåser in på vägarna och som ska tas om hand, säger Mats och fortsätter: Det är rätt häftigt att det åker omkring sopmaskiner som det står ”Broddson Motala, Sweden” på runt om i världen.

Maskinerna, som är av varierande storlek – allt från mindre bogserande maskiner som dras efter en traktor till stora maskiner på lastbilar, monteras i Motala. Mats berättar att man sedan 2013 har huvuddelen av sina leverantörer inom en tio mils radie.

– Chassin och ramar tillverkas i Kisa och lackeringen sker i Mjölby, säger han. Och faktum är att när alla delar i tillverkningen är inräknad så är maskinerna billigare nu än när vi importerade delar från Polen. Och det känns jättebra. Närproducerat och kostnadseffektivt. Svensktillverkat har dessutom fått en större efterfrågan på den internationella marknaden, vilket vi förstås är glada över.

Att Mats skulle börja jobba på Broddson var kanske inte så otippat men ändå inte självklart. Han kommer från en företagarsläkt, och föräldrarna var redan från början passiva delägare i bolaget, men Mats började sin karriär med att utbilda sig till snickare.

– Lite av familjens svarta får, som inte gick i företagarspåret, skrattar han och berättar att han efter utbildningen hade anställning på ett företag där han trivdes bra. Men som så många andra kom jag till en tid i livet när jag började fundera på vad jag egentligen ville.

Så han sade upp sig utan att egentligen ha något annat på gång. Och då kom frågan från Broddson, och med löfte från föräldrarna att fortsätta hålla sig passiva sade han ja till att axla rollen som VD.

– Från att arbeta med pappersbruk och kärnkraftverk till sopmaskiner! skrattar Mats. Steget kan verka långt, men arbetet med att leda företag är i stort sett detsamma oavsett vilken bransch du befinner dig i. Som ledare kan det till och med vara en fördel att du inte kan alla detaljerna i hantverket, utan behöver förlita dig på att de anställda kan sitt jobb.
Du ska leda, entusiasmera och skapa ett bolag som mår bra och som man vill komma till och göra sitt bästa för.

Mats började sin tjänst 2006, då företaget hade 13 anställda och omsatte runt 30 miljoner årligen. Fyra år senare hade man genomgått en tuff period med bland annat en varumärkestvist och bolaget var i stort sett konkursmässigt.  Ett av Mats stora uppdrag blev att samla personalen och bestämma om man ville satsa eller lägga ner.

– Vi bestämde oss för att satsa. Och med samlade krafter vände vi skutan till att idag omsätta 120 miljoner och sysselsätta runt 30 personer. 2020 förvärvade vi ett annat Motalaföretag som innebar att vi fick agenturen på en redskapsbärare, en typ av liten traktor, som kompletterar vårt utbud, och samma år blev vi utsedda till årets Motalaföretag.

Mats framhåller att han är stolt över personalen och det teamwork som bidragit till framgången. Han är glad över att många av de som var med om vändningen fortfarande finns kvar i personalstyrkan och att det finns en lojalitet som är fantastisk att få ta del av.

– Vi växer och har precis flyttat in i nya lokaler, vilket känns jättebra. Vi exporterar till flera olika länder och kommer så snart det ges möjlighet att fortsätta arbetet med att utöka vår marknad, och dessutom dra i gång produktionen på full fart igen. För precis som många andra tillverkande företag har vi mycket ordrar som ligger och väntar, men som sinkas av materialbrist och fraktbekymmer.

Höstsolen glittrar i vattnet i Motalaviken utanför fönstret. Ett par anställda kapar trallvirke till en altan som egentligen var tänkt att byggas till våren, men eftersom tiden finns, blir av redan nu. Mats säger att man ändå haft tur som bara behövt nyttja statliga coronastöd under två månader och i övrigt kunnat fylla upp arbetstiden för personalen med flytten och allt det som hör till.

– Att driva ett framgångsrikt företag gör man tillsammans och alla olika delar i verksamheten är lika viktiga för att få till den laganda som gör att man blir kundernas självklara förstaval. Som ledare lägger jag stor vikt vid att vara just det; ledare och inte chef. Jag vill vara den som ser till alla kommer till tals och att det råder ett arbetsklimat som är tillåtande och öppet.

Han säger att han inte är rädd för att kavla upp ärmarna och rycka in där det behövs, men vet samtidigt att på verkstadsgolvet är han den som kan minst.

– Ödmjukhet inför varandras kunskaper och erfarenheter. Det är så jag tror att man skapar framgång. Framgång som kan ta maskiner från Motala ända till Egypten!

 

Text: Mirjam Lindahl
Foto: Mirjam Lindahl

Tidigare publicerat i Affärsstaden #11 2021