You are currently viewing Brasserie Grand & L’etage i anrika lokaler

Brasserie Grand & L’etage i anrika lokaler

Den 24 februari öppnade restaurangen Brasserie Grand i klassiska lokaler på Platensgatan. Nästan exakt ett halvår senare var det premiär även för krogens nattklubb L´etage på övervåningen.
– Här finns något för både vardag och fest och vi har satsat mycket på en mysig inredning, säger ägaren Andreas Demir.

Med tanke på Andreas Demirs cv skulle man kunna tro att han är en herre i medelåldern.
Trots sina bara 31 år har han nämligen hunnit öppna och driva inte mindre än fyra restauranger – Brödernas Restaurang i Ebbepark, samt Rico, Bestia och Flott i centrala Linköping.

Men samtliga dessa är sålda – och numera läggs allt fokus på den nya skapelsen; Brasserie Grand och nattklubben L´etage.
Allt i lokalerna är nytt – men byggnaden i hörnet av Platensgatan och Ågatan är klassisk mark i staden.
– Det känns häftigt och kul att ta över och skapa en ny era efter välkända krogar som Druvan, Svarta Tjuren och Platå, ler Andreas.

Efter att Platå stängde igen under 2019 dröjde det enda till slutet av februari 2022 – nästan 2,5 år, innan Brasserie Grand öppnade upp portarna.
– Det har varit krogar här i nästan hundra år och var väldigt slitet. Renoveringen behövde få ta sin tid, samtidigt som leveranser av möbler och köksutrustning försenades på grund av pandemin. Men vi ville ändå inte öppna förrän restriktionerna släpptes helt.
Precis som under tidigare ägarskap är det två våningar som gäller – där nedervåningen utgörs av restaurang med en bar, medan övervåningen är nattklubb med två barer och ett dansgolv.
Nattklubben L´etage hade premiär den 20 augusti – alltså ett halvår efter restaurangen.

Totalt är ytan 2 000 kvadratmeter med plats för nästan 1 000 gäster (600 på entréplan och 360 på andra våningen) och är därmed en av de absolut största krogarna på Ågatan.
– Efter tio år i branschen känner jag många andra krogägare och vi har en god vänskap med varandra. För mig är det enbart positivt med många bra och coola ställen som gemensamt driver upp nivån. Det handlar absolut inte om att konkurrera ut varandra, utan vill att hela Ågatan som koncept ska bli så bra som möjligt och locka många gäster. Inte bara från Linköping, även utifrån från andra städer.

Något som det har satsats hårt på hos Brasserie Grand är att investera i ljud och ljus.
– Bägge dessa delar håller världsklass. Vi har köpt det bästa som finns på marknaden. Ljudet i de 150 högtalarna runtom är samma som om du går på en fet inneklubb på Ibiza eller en häftig technoklubb i Berlin. Det är något som vi tycker är väldigt viktigt att kunna erbjuda våra gäster.

Annars läggs förstås mycket fokus på maten – där inriktningen är ett svenskt brasserie med franska influenser.
– Vi erbjuder både lunch, brunch, AW och á la carte. Det kan vara allt från vardagsmat som mättar magen en tisdag till lite lyxigare mat på helgen. Eller tvärtom. Man äter ju det man vill ha när man vill så klart, ler Andreas.

Vilka åldrar är det som gäller på nattklubben?
– Torsdagar, då vi har studentrabatt, och fredagar är det 19 år som gäller – på lördagar 21 år. Alla dessa tre kvällar är det öppet till klockan tre på natten.

Hur tycker du att restaurangen och nattklubben har tagits emot hittills?
– Jättebra, intresset har varit stort. Nattklubben har ju inte varit öppen så länge, men vi har haft en hel del gäster och det kommer att bli ännu bättre varefter.

Vilka är era största utmaningar?
– Att alltid vara på tårna och lyhörda för vad gästerna vill ha. Det är ett kontinuerligt arbete som aldrig upphör. En speciell utmaning för tillfället är att locka tillbaka ännu fler till luncherna. Pandemin bidrog till att fler arbetade hemifrån och helt klart är det fler som har fortsatt att göra det oftare än innan. Det innebär att färre går ut och äter lunch.

Något nytt hos er är att man kan hyra egna VIP-bås och ett eget privat rum?
– Ja, vår ambition är även att vara en lyxig och exklusiv klubb där man kan få en egen DJ, egen bartender och egen vakt. Det kostar givetvis en slant, ungefär 30 000 kronor. Men då ska man ju också vara 30 till 40 personer, säger Andreas Demir.

Det här Brasserie Grand & L´etage
Öppnade: Restaurangen öppnade den 24 februari 202aa2 och nattklubben L´etage på övervåningen den 20 augusti.
Produkt/bransch: Restaurang med lunch, brunch, AW och middag, festvåning och nattklubb.
Antal anställda: Cirka 40.
Yta och kapacitet: Är på cirka 2 000 kvadratmeter totalt. Kan ta emot cirka 600 gäster på nedre plan och cirka 360 på övervåningen.
Antal barer: Tre (två på övervåningen och en på entréplanet).

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden #8 2022