You are currently viewing Börja investera i aktier idag

Börja investera i aktier idag

Funderar du på att köpa aktier? Vi svarar på några av dina funderingar kring aktier och kommer med lite tips nu när börsen är lite orolig.

Vad är aktier?

En aktie är en ägarandel i ett företag, med andra ord om du äger eller har köpt aktier, så äger du en del av ett företag. För att kunna köpa aktier så behöver bolaget vara ett aktiebolag och behöver vara börsnoterade.

Du kanske funderar på varför aktier säljs? Det finns olika anledningar till varför aktier säljs, den vanligaste orsaken är att företaget behöver helt enkelt få in pengar för att täcka kostnader eller finansiera ett köp. Det är vanligt bland nybildade företag så att företaget kan växa obehindrat och köpa tillgångar som bidrar till högre omsättning.

Hur köper man aktier?

Det är ganska enkelt att köpa aktier i Sverige, du kan börja köpa aktier online via en aktiemäklare eller en bank. Nästan alla banker erbjuder sina kunder tjänsten att kunna köpa och sälja aktier, dock brukar dem vara lite dyrare jämfört med en nätbank.

Avanza och Nordnet är dem två största nätbankerna i Sverige. Båda nätbankerna har låga avgifter och erbjuder ett så kallat investeringssparkonto. Ett ISK eller investeringssparkonto är en populär sparform för aktier och fonder där du inte betalar någon skatt för de vinster du gör. Man betalar en årlig baserat på dina tillgångar i kontot. En fördel med detta är att aktiemäklaren brukar räkna ut och dra av denna kostnaden automatiskt, mindre huvudvärk för dig.

Orolig börs – varför?

Börsen har varit orolig ett tag nu och du kanske funderar på varför? Börsen påverkas av en del olika faktorer, nu på senaste tiden så har det varit på grund av Covid och kriget i Ukraina. Krig och pandemi gör folk oroliga och då brukar folk sälja sina aktier och ta ut kontanter, när väldigt många människor gör detta samtidigt så får även bankerna slut på kontanter, vilket leder till att ännu mer människor paniksäljer och driver aktiepriset ner ännu mer. Det är lite av en ond cirkel.

Historiskt sätt så har börsen alltid återhämtat sig och fortsätter uppåt i det långa loppet. När är bästa tiden att börja köpa eller investera i aktier då? Det är väl den vanligaste frågan och svaret är helt enkelt, det går inte. Många har försökt och ännu fler har misslyckats, det går inte att förutspå börsen.

Vad gör man nu när börsen är orolig? Här är några tips.

Ok, så det går inte att se när botten av börsen är nådd eller när toppen är nådd, hur skall man då gå tillväga? Ingen fara, den frågan har blivit ställd många gånger och här är några tips.

  1. Spara långsiktigt – Aktiemarknaden är inte till för att tjäna pengar snabbt, den är en långsiktig lösning så att dina pengar växer. Som vi nämnde tidigare, historiskt sätt så har börsen alltid återhämtat sig själv och fortsatt växa!
  2. Investera i saker du förstår och kanske använder – Oftast om vi kan se nyttan och hur bra en produkt är så gör andra det med. Då du redan är en kund och vet hur det fungerar så brukar du även veta om det går åt rätt håll för företaget.
  3. Kolla inte varje dag eller minut – Väldigt många av oss har säkert köpt en aktie och sitter och kollar på grafen flera gånger om dagen och reagerar så fort det går ner lite, inte så hälsosamt. Låt det ligga och lita på att du har valt rätt bolag, om du inte tror på bolaget så borde du aldrig ha investerat i det från början.
  4. Köp aktier i olika branscher – Du kanske har hört talas om att inte ha alla ägg i en och samma korg? Det är tanken bakom detta, när en bransch går dåligt så är det bra att balansera ut det med andra aktier för att minska risken för hela din portfölj.
  5. Fonder – Kallas även för ETF(Exchange Traded Funds). En fond följer oftast utveckling av flera aktier, index eller råvaror. Detta är bland det enklaste sättet att investera i aktier, du investerar i en fond och låter proffsen hantera din investering mot en liten fondavgift.
  6. Investera lite varje månad – Investera en liten summa varje månad och låt det växa med tiden. Med hjälp av en kalkylator så kan du testa och se effekten av ränta på ränta.

 

Slutsats

Bästa tiden att börja investera i aktier är idag, då det går helt enkelt inte att tajma eller förutspå den bästa tiden. Om du inte har något intresse för att gå igenom företag och hitta ett företag du vill investera i, välj en fond och låt proffsen göra det dem kan bäst. Glöm inte att spara lite varje månad så att dina pengar växer medans du sover.