You are currently viewing Billiga privatlån – så hittar du dem

Billiga privatlån – så hittar du dem

En ny bil, renoveringskostnader, en utbildning eller kanske en efterlängtad resa. Det finns många saker man behöver pengar till. Genom att hitta ett förmånligt privatlån har du råd att finansiera det du drömmer om. Men innan du ansöker om ett lån finns det såklart en hel del saker att tänka igenom. Du ska ju trots allt ha råd att betala tillbaka hela lånet och lite därtill.

Privatlån är lån utan säkerhet, det vill säga för banken. Till skillnad från exempelvis ett bolån, där banken har själva fastigheten som en finansiell säkerhet, saknar privatlån den säkerheten. För att kunna känna sig trygga och säkra på att personen kommer betala tillbaka ett privatlån höjer därför banken räntorna för den här typen av lån. Dock är privatlån inte alls lika dyra som exempelvis snabb- och sms-lån. Privatlån brukar ligga på en summa mellan 10 000 kronor och upp till 500 000 kronor. Hur hög ränta beror helt och hållet på långivaren.

För att du ska kunna hitta billigast privatlån är det därför viktigt att jämföra bankernas erbjudanden och villkor. Hos Sambla, som är en jämförelsetjänst för lån, kan du enkelt fylla i:

  • Hur stort lån du vill ta
  • Hur räntan ser ut
  • Hur lång avbetalningstid du vill ha
  • Om lånet är till för att betala av andra lån

Genom deras smidiga uträknare kan du snabbt se din ungefärliga månadskostnad för lånet. Dessutom listar de flera förmånliga långivare för just det lån du ansöker om. Du ser alltså vilka banker som kan erbjuda lägst kostnad. Det görs heller ingen kreditupplysning för att jämföra lån.

Samla lån? Vi hjälper dig

Har du tagit flera mindre lån? Detta kan snabbt bli dyrt då varje enskilt lån har sina olika tilläggskostnader som ränta. Dessutom kan det kännas överväldigande och rörigt att behöva betala en månadskostnad till flera olika banker. Genom att samla lån slipper du krångligheter och betalar endast en faktura varje månad. Dessutom har du stor möjlighet att få ner kostnaderna. Men hur fungerar det rent praktiskt?

Att samla lån innebär att du tar ytterligare ett privatlån. Storleken på det privatlånet ska då täcka samtliga andra mindre lån som du har. Det finns två sätt att samla lån på, antingen genom att själv ta privatlånet och se till att betala av de andra lånen. Eller så kan du ge dina betalningsuppgifter till banken och låta de betala av dina smålån med det nya privatlånet. Vilka är då de främsta anledningarna till att samla lån?

  1. Du sänker din månadskostnad. Eftersom du genom ett enda lån slipper flera olika avgifter och tilläggsavgifter blir även månadskostnaden lägre.
  2. Du kan betala av lånet snabbare. De allra flesta som väljer att samla lån sänker sin månadskostnad, vilket också innebär att du kan betala av lånet snabbare.

För att verkligen förstå hur mycket pengar du har möjlighet att spara på att samla dina lån, kommer här ett räkneexempel.

I det här exemplet har en person tre olika spridda lån;

  • Ett snabblån på 36 000 kronor med månadsamortering på 1 000 kronor och avbetalningstid i tre år. Den effektiva räntan är 13,92 % vilket innebär att den totala räntekostnaden för lånet blir 7 270 kronor.
  • Ett privatlån på 90 000 kronor med en månadsamortering på 937,50 kronor och en avbetalningstid i åtta år. Den effektiva räntan är 6,72 % vilket innebär att den totala räntekostnaden för lånet blir 23 716 kronor.
  • Avbetalning för ett sängköp på 18 000 kronor med en månadsamortering på 750 kronor och en avbetalningstid på två år. Den effektiva räntan är 9,61 % vilket innebär att den totala räntekostnaden för lånet blir 1 726 kronor.

Dessa tre spridda lån har en summa på 144 000 kronor och du kommer dessutom betala 32 712 kronor i enbart räntekostnader. Hade du istället valt att samla dessa spridda lån till ett samlingslån hade det sett ut så här:

  • Ett privatlån på 144 000 kronor med en amorteringskostnad på 1 714 kronor i månaden med en avbetalningstid på sju år. Den effektiva räntan ligger på 5,75 % vilket ger en total räntekostnad på 28 560 kronor.

Genom att ta ett samlingslån kortar du inte bara  ner avbetalningstiden med ett helt år, du kommer även betala hela 4 152 kronor mindre i räntekostnader.

Eftersom räntan kan variera en hel del beroende på låntyp och långivare gäller det att verkligen jämföra lånen innan du bestämmer dig. Minsta procentsats kan innebära många tusen kronor i längden, något som syns tydligt i exemplet ovanför. Hos jämförelsesajter som exempelvis Sambla kan du tydligt se hur mycket du har möjlighet att spara samt vad ditt nya lån kommer kosta hos olika banker. Har du väl hittat ett bra erbjudande kan du enkelt ansöka om lånet, det görs då bara en enda kreditupplysning. Ta tag i dina lån och din privatekonomi genom att ta ett billig privatlån och samla dina mindre lån i ett!