Nästa år fyller Hjärta till hjärtas hjälpverksamhet 30 år. Mikael Joumé, direktor sedan snart ett år tillbaka, menar att biståndsorganisationen behövs mer än någonsin.
-Inte bara för våra insatser mot fattigdom och misär i östra Europa – utan också för att hjälpa människor ut på arbetsmarknaden i Sverige, samt vårt återbruk för klimat och miljö, säger han.
Bakgrunden till biståndsorganisationen startade 1961 då Sixten och Karin Widerstedt lärde känna Waclaw Roswski – en exil polack som suttit fängslad fem år i nazisternas koncentrationsläger i Auschwitz för sitt motstånd mot den tyska ockupationsmakten.
Linköpingsparet och deras vänner började hjälpa Waclaw att skicka hjälppaket till Polen.
Längtan och visionen att hjälpa andra människor växte och spred sig till fler människor. Arbetet med det egna och grannarnas hem som bas blev allt större. Bilen och släpkärran byttes snart ut mot långtradare.
Under drygt tio års tid kördes 100-tals hjälpsändningar från Linköping till Polen. Namnet Hjärta till Hjärta kom till då den dåvarande polske socialministern talade till svenska folket i ett tv-program 1982. Han tackade för alla hjälpsändningar som kom till Polen och sa:
”Snälla ni, dumpa inte era sändningar utanför närmaste kyrka, då är det risk för att hjälpen inte kommer till dem som bäst behöver den. Era gåvor måste gå från hjärta till hjärta”.
Sixten snappade åt sig sista meningen och gav hjälpverksamheten just namnet Hjärta till hjärta 1991, då han gick i pension från sitt yrke som rektor.
Under tio år arbetade han som oavlönad direktor för den ideella föreningen – som startade secondhandbutiker i Linköping, Motala, Mjölby och Kisa.
Verksamheten i butikerna drivs i huvudsak av volontärer – men föreningen har även ett antal anställda som jobbar på nyckelpositioner i butikerna eller på huvudkontoret i Linköping.
En av dessa är Mikael Joumé – som är direktor sedan augusti förra året.
-Mina huvuduppgifter är att ha ett gott förvaltarskap, utveckla organisationen i alla delar och resursanskaffning – bland annat genom överskott av försäljning i secondhandbutikerna, samt stöd och bidrag från månadsgivare. Jag ska se till att vi som organisation syns och hörs i olika former av kanaler, berättar han.
Du arbetade tidigare tretton år i biståndsverksamheten Barnmissionen i Malmö – och har snart varit i Östergötland ett år. Hur har du upplevt tiden på Hjärta till hjärta så här långt?
-Jag trivs jättebra. Det är ett otroligt givande uppdrag och känns verkligen som att vi har en enormt viktig roll att fylla. Kanske mer än någonsin. Inte enbart våra hjälpinsatser för utsatta människor i östra Europa – utan också att hjälpa människor i Sverige som av någon anledning inte kommit in på arbetsmarknaden. Det kan vara långtidsarbetslösa, nyanlända, personer som går på rehabilitering eller ska göra samhällstjänst, elever från särskolan eller andra som är i stort behov av hjälp att få chansen till en meningsfull sysselsättning.
Han fortsätter:
-Något vi lägger mycket fokus på är också återbruket – som ju är en företeelse här för att stanna. Just med secondhand ligger vi helt rätt i tiden. Miljö och hållbarhet är ju två av de viktigaste framtida punkterna för alla verksamheter.
Men det har varit en ganska tuff period sedan du tillträdde – med först få bukt på minussiffror och sedan coronavirusets intåg?
-Ja, verkligen. I ungefär samma veva som Fas 3-jobben togs bort för några år sedan och vi blev av med många medarbetare råkade organisationen ut för en missvisande granskning i ett av våra projekt i Rumänien som bidrog till att vi tappade många månadsgivare. Jag kan lova att det inte finns ett enda biståndsprojekt som saknar brister. Det ligger i sakens natur när man jobbar i fattiga, utsatta länder där det ofta förekommer korruption. Letar man fel, hittar man sådana.
-Efter en tuff höst fick vi ordning på ekonomin och det såg väldigt bra ut i början av det här året. Men då slog ju coronaviruset till och vi minskade på kort tid både kundflöde och intäkter med 50 procent i butikerna. Givetvis är krisen väldigt oroande för vår fortsatta verksamhet och vi gick tidigt ut och bad om extra stöd från framför allt våra månadsgivare och tusentalet medlemmar. Där har responsen varit fantastisk, jag är rörd över det engagemang många har visat.
Vilka andra medel frånsett bidrag och gåvor får er att gå runt?
-Det handlar om överskott från butikerna, månadsgivare, ett visst stöd från organisationer, stiftelser och kyrkor, samt lönebidrag/arbetsmarknadsbidrag.
Vilka hjälpinsatser utomlands lägger ni allra mest krut på?
-När det gäller biståndsarbetet i länder som Rumänien och Bulgarien har vi bland annat en After School-verksamhet med lärarledd läxhjälp och varm mat åt barn och ungdomar. Utbildning är en väg ur fattigdom och bland romer är det många som hoppar av skolan. Deras föräldrar kanske varken kan läsa eller skriva, så de får inget stöd hemifrån och vissa gifter sig redan då de är 15-16 år. Romerna är en av världens mest diskriminerade folkgrupper.
-Att inte bara vara fattig, utan dessutom ha någon form av funktionshinder gör inte precis livet enklare. Det blir som ett stigma, att familjerna skäms och försöker dölja om de har någon funktionshindrad. I länder som Lettland och Albanien har vi ett center med fysioterapeuter som hjälper barn och unga vuxna att få arbeta med sin kropp, samt erbjuder hjälp med inlärning med de som har svårt för det i skolan. Vi bidrar även med påverkan i samhället och beslutsfattare i länderna.
Under 2019 kördes inte mindre än 53 lastbilar med exempelvis kläder, skor och köksmaterial till utsatta länder i östra Europa.
-Vissa saker skänks och andra säljs via secondhandbutiker i respektive land. Något som skapar arbetstillfällen. På ett år hanterar vi ungefär 1 100 ton av olika saker som skänkts till vår verksamhet. Och vi har ett samarbete med Tekniska Verken där vi får ta hand om sådant som lagts i deras återvinningscontainrar.
Vad står Hjärta till hjärta inför framöver?
-Att fortsätta jobba för att underlätta livet för fattiga och utsatta människor. Tänk att behöva lämna sin familj och åka till ett annat land för att tigga pengar. Det är så hemskt och är något vi vill kunna bidra till att motverka i ännu större utsträckning. Sedan vet vi att vi behövs för människor som hamnat utanför arbetsmarknaden i Sverige, vi behövs verkligen ur ett socialt perspektiv, betonar Mikael Joumé.
Det här Hjärta till hjärta
Startade: 1991 i Linköping av Sixten och Karin Widerstedt.
Jobbar med: Är en biståndsorganisation och ideell förening som på kristen grund genomför olika biståndsinsatser för att hjälpa fattiga människor i främst östra Europa.
Biståndsländer: Albanien, Lettland, Rumänien, Bulgarien, Estland, Ryssland och Sverige.
Secondhandbutiker: Linköping, Motala, Mjölby och Kisa – med totalt 40 anställda (varav 15 i Linköping), där många har lönebidrag.
Ge en gåva
Var med och gör skillnad för utsatta medmänniskor i Albanien, Bulgarien, Lettland, Rumänien, Ryssland och Sverige.
90-bankgiro: 900-7857
SWISH: 900 78 57
Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski