I en bransch som byggbranschen, där allting görs som det alltid har gjorts, sticker E2C ut med sina banbrytande, effektiviserade och transparenta metoder. De erbjuder mängder av tjänster, till olika typer av kunder. E2C:s VD Jörgen Hultmark berättar om det unika sätt som de hjälper sina kunder på, och om några av projekten som ligger närmast i tid.
Vi möter Jörgen Hultmark som är VD på Exclusive Competence & Construction – förkortat till E2C. Jörgen har varit i den här branschen sedan mitten av 90-talet. Detta främst som totalentreprenör, och har jobbat mest med utveckling av just totalentreprenad och dess form, samt hur man på ett kundnära sätt kan göra mest nytta. Byggbranschen som sådan är ganska konservativ och dess metoder och system har byggts upp under en lång tid. ¬Jörgen tycker att det är dags att se om man inte kan göra det på ett bättre sätt med dagens förutsättningar.
– Det är dags att man lyfter på det locket och tittar på hur man skulle vilja ha det och vad man kan göra för att det ska vara så optimalt som möjligt för alla som är inblandade, menar Jörgen.
I byggbranschen delas de olika parterna traditionellt upp på följande sätt: Vi har huvudkunder och byggherrar, och vi har leverantörer, som klumpas ihop till stora byggföretag. Detta blir lätt ineffektivt och så behöver det inte vara, för projekten är egentligen uppdelade i väldigt många små delar. Det är där E2C kommer in och agerar mäklare.
– Vi sköter kontakten mellan byggherrarna och leverantörerna: byggherrarna, som ska ha sakerna färdigt en viss tid, och alla små leverantörer med delar och material som behöver komma in på plats vid rätt tid, säger Jörgen och fortsätter:
– På så sätt tycker vi att man får ett effektivare genomförande. Man får det bästa metodvalet, och informationstappet från byggherren ner till leverantören i yttersta änden blir mindre. Det vill säga man får en närmare kontakt och en bättre förståelse för varför man gör de olika momenten i projektet.
Jag frågar Jörgen vad som skiljer dem från sina branschkollegor och han berättar att det är sättet att arbeta. Det de gör är inte något som är svårt att kopiera – det är bara det att ingen gör saker på samma sätt som de gör.
– Vi följer alltid samma struktur, så när vi börjar ett projekt så sätter vi upp ett styrkort som vi sedan följer. Där hittar man alla tider, leverantörer, fakturaströmmar, projektering, designade ritningar, och allt är i samma struktur.
Eftersom E2C alltid följer samma struktur så kan de dra lärdomar av gamla projekt som är nyttiga i de nya, hävdar Jörgen.
– Allting är spårbart – från det att man gör den första enkla lilla kostnadsbedömningen till det att man har skruvat den sista skruven, för att sedan börjar drifta och förvalta huset (om det nu är ett hus man byggt). Den strukturen använder vi också som erfarenhetsdatabank efteråt. Strukturen är lika i alla projekt som vi genomför – oavsett kund och projekt så följer vi samma struktur.
E2C utvecklar ett eget digitalt system, och hoppas på sikt kunna samla allt under ett enda knapptryck. När det är redo att användas är inte riktigt klart ännu.
Något som däremot är klart är att E2C har vunnit en markanvisningstävling i Finspång.
– Där vi tänker satsa på bostadsrätter. Det är ett mindre husbygge, med cirka 14 lägenheter. Det är minst 30 år sedan som man byggde bostadsrätter i Finspång, så kommunen är väldigt intresserade av att vi ska satsa på det.
Samtidigt håller E2C på med två lite större projekt i Norrköping. Fastighetsägaren Klövern är beställare och kund i båda projekten. Jörgen berättar exalterat:
– Det ena projektet är i deras fastighet nere på Ingelstaområdet. Där LM-Ericsson hade sina lokaler tidigare. Klövern äger och har förvaltat fastigheten länge och har ställt om till i lite olika etapper. Vi hjälpte dem för att bygga för Ahlsell, men även att bygga för att etablera Net-on-Net.
Och nu är det aktuellt att ha en padelhall där – mitt i byggnaden!
– Det krävs att det är högt till tak, så vi har lyft taket, från 4,5 meter till 12 meter. Vi gjorde en invändig rensning, så mitt inne i det här stora huset som är runt 36 000 kvadratmeter – har vi lyft taket. Takytan är ungefär 3000 kvadratmeter. Det är en ganska stor och mäktig pjäs som vi har etablerat för att möjliggöra padelhallen.
– Riktigt häftigt och komplicerat och kul projekt, och Klövern tycker att de här lite större och mer komplicerade projekten ypperligt för vårat sätt att jobbar på.
Det andra projektet är en kontorsetablering av Davida och Klövern som är fastighetsägare och beställare även här. Detta projektet tar plats i kvarteret Stålet i Norrköping.
E2C är dock inte begränsade till Norrköping, till exempel så ska de hjälpa Starbyhotell i Vadstena att bygga en riktigt fin spa-anläggning. De har mycket mer på gång, och även fast inte Jörgen får nämna specifikt vad det är, så berättar han att de även håller på med industriprojekt.
Det är ju inte utan att man undrar varför de gör så här, det kan ju inte bara vara för att förändra, och bryta gamla mönster i sig. Anledningen är enligt Jörgen att det E2C verkligen tror på att deras kompetens ska göras tillgänglig för alla, det är inget som ska undanhållas eller hållas hemligt.
– Vi kan en massa saker och vi gör det vi kan lättillgängligt. Den annars snåriga djungeln fylld med massa regler och lagkrav inom bygg är ganska mäktig. Och byggherrarna vars kunskap handlar om att hyra ut kontor – de ska inte behöva kunna något utav det där.
Vi tar hand om den biten och gör det enkelt för dem att skapa sin affärsverksamhet.
– Är vi inblandade i ett projekt och man jobbar efter vår metod så är ingen bara byggare.
Utan man gör den här resan så enkel som möjligt för resenären. Bara det att resan är byggprojektet. Byggherren kan liknas vid Resenären. Och vi andra servar resenären under resans gång.
Det låter som en smidig och behaglig resa tänker jag tyst för mig själv – Bon Voyage.
Text: Björn Lisinski
Foto: Satu Knape / Pressbild