You are currently viewing Äventyraren som gärna klättrar på väggarna
Olof Östlund är äventyraren som tog intresset med sin in i jobbet. I lokalen på Tornby finns utrustning för att träna och för utbildning i fallskydd och säkerhet. Foto: Mirjam Lindahl.

Äventyraren som gärna klättrar på väggarna

I lokalen på Tornby driver Olof sitt företag Altitude Access, och han berättar om sin resa till att bli industriklättrare och egenföretagare över en kopp kaffe.
– Efter att ha läst naturvetenskaplig linje med inriktning på el-teknik på gymnasiet i Hässleholm började jag som anläggningslärling. Men jag är en rastlös själ som har svårt att finna mig tillrätta i situationer där dagarna blir för lika, så jag läste till vildmarksguide i Finland i två år, jobbade som instruktör i klättring och skidåkning och jobbade fyra säsonger som bergsguide i Kebnekaise och som platschef i Kittelfjäll.
Under somrarna tog Olof uppdrag som anläggare, för att tjäna ihop pengar till nästa säsongsäventyr, och det var under en fika med ett par kompisar, för 13 år sedan, som han fick frågan om att jobba i en bekants företag med industriklättring.
– Jag fick testa på, och blev fast direkt, säger Olof. Att få kombinera jobbet med det som är ens största hobby – det är häftigt. Och nödvändigt. Jag har svårt att hålla uppe intresset för saker som inte är kul.

När Olof pratar smyger sig flera olika dialekter in. Från norra Skåne, flirt med småländska till stockholmska och norrländska. Men östgötskan då?
– Hahaha, den hoppas jag att jag håller mig ifrån, skrattar han. Barnen däremot är inbitna Linköpingsbor som ”feikar” och har ”läila tröja”, härmar han.
Att det blev Östergötland beror på att sambon kom in på läkarlinjen vid universitetet. Innan dess var Linköping bara ett blankt papper. Utan berg.
– Men nu trivs vi mycket bra här på slätten.

Året var 2008 och Olof drog igång sitt höghöjdsföretag strax innan den stora byggkrisen var ett faktum. Företagandet fick en tung start, men med de uppdrag han kunde få inom alla möjliga branscher höll han företaget vid liv. 2012 fick han erbjudande från ett norskt bolag om att ta uppdrag som Safety Supervisor för tunga industriella klätterarbeten på oljeriggar runt om i världen. Ett erbjudande som var för bra för att avstå.
– Men uppdragen, som varade flera veckor i streck kom ofta med kort varsel, blev tufft för familjen i det långa loppet. Så 2016 bestämde vi att det var Linköping som gällde och jag gjorde en nystart med Altitude Access, tog upp gamla kontakter och sedan sommaren 2017 har det varit full fart.

Industriklättring är en starkt växande bransch och fler och fler får upp ögonen för alla de fördelar det innebär att få jobbet gjort utan de störande moment som lastbilar, byggställningar, trafikavspärrningar och oljud.
– Vi jobbar både miljömässigt och tidsmässigt effektivt, säger Olof. När det till exempel gäller fasadreparationer så är vi oftast igång och jobbar inom en timme från det är vi kommit på plats. Och när vi är klara går det snabbt att ta med oss utrustningen hem igen. Inga ställningar att montera ner eller kranar att forsla bort.

När Olof berättar vad han jobbar med är den vanligaste reaktionen en skräckblandad fascination som genererar frågor om säkerhet och skaderisker.
– Man blandar ofta ihop det spektakulära med det farliga när man inte riktigt förstår, tror Olof. Reparbete är det i särklass säkraste sättet att utföra höjdarbete, och ingenting lämnas åt slumpen när det kommer till säkerhetstänket. Vi bedömer alltid uppdragen noggrant i förväg, arbetar alltid med dubbla system, med två rep och vi är alltid minst två på plats. Vi är självräddande och vi kan de miljöer som vi arbetar i, om det så är betongsilos, värmepannor eller höghusfasader. Dessutom ställs det omfattande krav på att bli certifierad och att behålla sin certifiering.

Han berättar att fönsterputsning, vilket är det som de flesta förknippar med industriklättring, faktiskt bara utgör fem procent av uppdragen. Man utför även inspektioner, saneringar och montage i slutna miljöer samt håller fallskydds- och säkerhetsutbildningar för byggbransch och industri.
– Vi är en salig blandning av tusenkonstnärer med olika typer av hantverkarkompetenser som vi kombinerar med en obotlig äventyrslust, ler Olof. Och på så vis löser vi problem åt kunden. Till exempel hämtade vi ner en fasadögla som blivit kvar på sjukhusets vägg, efter att byggställningarna plockats ner, och demonterade ett 30 meter långt rör invändigt i en ackumulatortank med hög rasrisk, åt Tekniska Verken. Vi svetsar, målar och reparerar, bland annat.

Efterfrågan på Altitude Access tjänster ökar och bolaget växer. För Olofs del innebär det att mer och mer tid läggs på att vara administratör och företagsledare.
– Det är en naturlig utveckling som ger mig nya utmaningar – och det är precis så jag vill ha det, avslutar Olof.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl