You are currently viewing Att resa är att uppleva

Att resa är att uppleva

France & Scotland Tours är det lilla resebolaget i Norrköping som specialiserat sig på temaresor till Frankrike, Italien, England, Skottland och Irland. Här erbjuds färdiga paket med bland annat vandring, cykling och golf, eller besök på whiskeydestillerier eller franska slott. Man kan besöka välkända biodlare på de skotska ljunghedarna eller gå i Jayne Austens fotspår i pittoreska Hampshire.
Cecilia berättar också stolt om årets nyhet: en grillresa till södra Frankrike där man förutom besök på lokala matmarknader och vingårdar lär sig om såväl grillningens grunder som om nya tekniker, tillsammans med en den medaljerade grillmästaren Annabell Nilsson, känd från tv:s Grillmästarna och tredjepristagare i Grill-SM.
– Det kommer bli fantastiskt! ler Cecilia och fortsätter berätta att man naturligtvis också skapar skräddarsydda resor, med helt egna lösningar speciellt för de som vill det. Många har tröttnat på att ligga en hel vecka på stranden. Man vill se och uppleva på riktigt. Känna vinden i håret, göra sina stopp när man själv vill och inte gå i led bakom en guide med paraply. Vi har till exempel arrangerat en resa till en stick-mässa i Inverness och sett till att sällskapet naturligtvis fick bo på ett riktigt mysig Bed and Breakfast där möjligheten fanns att sitta framför en brasa om kvällarna och sticka.

Angelica berättar att det är här de som liten byrå har sin styrka.
– Vi kan våra destinationer. Vi har varit där och gått på gatorna. Vi vet hur lång tid det tar att ta sig från stationen till hotellet, var man hämtar sina hyrcyklar och om det finns badmöjligheter på gångavstånd. Sådant som gästerna ofta vill veta och som är svårt att få svar på hos de riktigt stora arrangörerna, som ska kunna hela världen.

Cecilia säger att det händer att andra aktörer ringer och ber om hjälp när det kommer till speciella önskemål i ”deras” länder. Och att det är ett kvitto på att det verkligen kan sitt område.
– Vi jobbar mycket med lokala personligheter. Till exempel gör vi flera årliga löpar- och inspirationsresor tillsammans med Frida Södermark, resor som är mycket uppskattade. Vi månar om att skapa varje resa med en personlig touch och att grupperna inte ska vara för stora. Handlar det till exempel om en kurs måste alla få möjligheten att kunna tillgodogöra sig innehållet.
Den personliga atmosfären gör också att många resenärer återkommer år efter år och Cecilia menar att det är ett privilegium att få lära känna sina kunder så väl. Att veta hur de upplevde förra årets resa och kunna tips om ett annat område att vandra i eller en ny restaurang som öppnat sedan sist.
– Det är det bästa med världens roligaste jobb, inflikar Angelica. Att kunna serva kunderna och förmedla den atmosfär som råder på destinationerna om så är ett grabbgäng som vill åka och titta på fotboll och gå på öl-mässa eller om det är ett kompisgäng som utmanat varandra att springa ett maraton. Kanske har barnen flugit ut och man vill göra något som par; Åka tåg genom det skotska landskapet eller njuta av cykelturer, mat och vin i Piemonte. Har man bara idéerna så har vi möjligheterna att genomföra dem!

”Att resa är att leva” sade HC Andersen, och det håller både Cecilia och Angelica med om.
– Vi jobbar under hashtagen #dinresadinupplevelse, berättar Cecilia. Med upplevelser växer man som människa och växer man och utvecklas så mår man också bra.
Hon har arbetat i resebranschen i drygt tjugo år och har sett hur svenskarnas resvanor förändrats från rena sol- och badresor till att bli mer och mer upplevelsebaserade. Och det tycker hon är bra- för det finns så mycket i världen att upptäcka.
Själv ska hon ge sig iväg i dagarna på en kombinerad semester- och arbetsresa.
– Jag ska flytta lite grillar och kolla in några vingårdar, sedan ska jag bara njuta! ler hon.

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl