Du visar för närvarande Arla Plast

Arla Plast

Många tror att Arla Plast AB är en del av eller levererar till det välkända mejeriföretaget.

Sanningen är att det inte finns någon sammankoppling överhuvudtaget.

När Arne Larsson grundade företaget i Borensberg 1969 fick de två första bokstäverna i hans för- och efternamn utgöra namnet.

Då hade han förmodligen ingen aning om att det skulle växa sig så pass stort i framtiden.

I dag är man nämligen Europas tredje största inom sin bransch – efter ett tyskt och saudiarabiskt företag – med två fabriker i Tjeckien, totalt cirka 250 anställda och en omsättning på 750 miljoner kronor per år.

– Ungefär 90 procent av det vi tillverkar går på export. Vi säljer till alla länder i Europa, en viss del till Nord- och Sydamerika, samt även Mellanöstern. Sverige är en viktig marknad, men allra bäst går det i Tyskland och Tjeckien, berättar vd:n Johan Orrenius.

När Arne startade företaget var det vanligt med rost på bilar. För att undvika detta börja han tillverka bland annat plastskärmar av glasfiber.

– Han köpte in material och utformade det till bilskärmar. Saab tillhörde en av de största kunderna – och till Saab 99 Turbo levererades spoilrar. Det var förstås ett prestigfyllt uppdrag eftersom det var den häftiga bilen så gott som alla ville ha då.

Den första extrudermaskinen köptes in 1974 – vilket var första steget mot vad Arla Plast ägnar sig åt i dag.

Under 1990-talet kom Arnes son Kenneth in i verksamheten efter många års arbete på ABB – och då växte företaget en hel del både vad gäller mer avancerade produkter och erövring av nya marknader.

Det tio maskiner som i dag finns på fabriken i Borensberg extruderar plastgranulat till stora skivor i plast.

Extrudering, strängpressning eller strängsprutning är en teknik för att tillverka föremål med en profil som har ett genomgående tvärsnitt. För att uppnå detta pressas eller dras material genom en form eller matris. Med hjälp av tekniken kan mängder av produkter göras i ett antal olika material, bland annat plast och metall.

– Tack vare friktionsvärmen blir plasten så varm att den smälter ned, varefter den pressas genom en två meter bred dysa. Sedan valsas plasten genom tre rullar för att göras om till skivor. Standardmåttet är tre meter på längden och två meter på bredden.

Målgruppen är framför allt företag inom byggnation och fordonsindustrin.

– Skivorna kan användas bland annat som takluckor, maskinskydd, fönsterrutor i bilar, som bullerplank utmed motorvägar eller till hockeyrinkar, berättar Johan Orrenius.

Förra året gjorde man en stor investering på 55 miljoner kronor i form av en toppmodern maskinlinje i Borensberg.

I den nya produktionslinjen kan de tillverka en högoptisk transparent polykarbonatskiva med unika egenskaper för användningsområden som exempelvis skottsäkert glas.

– Extruderingslinjen kan producera skivor som är upp till 2,1 meter breda och 12 millimeter i tjocklek, menar Orrenius.

Investeringen var nödvändig för att kunna fortsätta växa i samma takt som på senare år – det vill säga med ungefär tio procent per år.

– Vi kan både producera en högre kvalité och leverera i snabbare hastighet. Det här är en bransch där kunden kräver att man snabbt tar hand om sina order. Det får inte ta mer än två-tre veckor från order till leverans.

Den första fabriken i Tjeckien öppnade 2006 – och där tillverkas kanalplast, för lättare tak med mycket ljusinsläpp som idrottsanläggningar och shoppinggallerior.

Den andra verkstaden i Tjeckien, som vi driver tillsammans med en kund, tillverkar färgad polykarbonat som används till resväskor.

Något genomgående som Arla Plast prioriterar högt är sitt miljöarbete.

– Vi tar alltid hand om allt plastspill både hos oss själva och hos kunderna som köpt våra produkter. Det är viktigt för oss att hålla liv i ett bra kretslopp. Visionen är att inte ett enda kilo plast ska slängas på tippen, utan återanvändas.

Företagets enorma maskiner – som är mellan 10 och 20 meter långa – kräver mycket energi och därför används endast förnyelsebar el, så kallad grön el.’

En annan sak som utmärker företaget är att man förespråkar långsiktiga relationer – både med sina egna anställda och med partners.

– Snittet på våra anställda ligger mellan 15-20 år ungefär. Dels jobbar vi mycket på att våra anställda ska trivas och så tar det fem-sex år att bli en duktig maskinförare. Hög kompetens är väldigt betydelsefullt för oss och ett måste för fortsatt snabb utveckling, betonar Johan Orrenius.

[title size=”3″ start=”yes”]Arla Plast AB[/title]

Grundades: 1969 av Arne Larsson i Borensberg.

Produkt/bransch: Producerar skivor i plast – standardmåttet är tre meter långa och två meter breda – till bland annat byggnation- och fordonsindustrin, men även exempelvis hockeyrinkar.

Antal anställda: Cirka 250 stycken – varav cirka 140 i Borensberg. Övriga arbetar i de två fabrikerna i Tjeckien.

Omsättning: 750 miljoner kronor.

[title stop=”yes”][/title]

TEXT: Joakim Löwing

FOTO: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden 2 – 2017