You are currently viewing Årets miljöföretag i Vadstena visar vägen
Två generationer stenhuggare bland sitt rätta element, Borghamnskalksten Foto: Mirjam Lindahl

Årets miljöföretag i Vadstena visar vägen

–Vi är först i Sverige i vår bransch med att vara 100 procent fossilfria, berättar Mats-Ola och Tim Ericsson, tredje och fjärde generationen Ericsson på Borghamns Stenförädling. Även våra entreprenadföretag är helt fossilfria när de utför arbeten åt oss.

Borghamnkalksten är känt och uppskattat för såväl sin vackra yta som för sina slitstarka egenskaper. Och det är härifrån, från stenbrottet utanför Vadstena, som den kommer.
– Det var min farfar som startade företaget 1951, berättar Mats-Ola. Så tog min far över och sadlade om från konsumföreståndare till stenhuggare. Hantverksintresset fördes vidare och för mig var det självklart att fortsätta resan de startat. Så naturligtvis känns det fint att även Tim, efter att ha varit ute och testat på annat, nu fått sitt gesällbrev och är med och driver i verksamheten vidare inom familjen.

Arbetet med att tänka miljöhållbart började redan för 15 år sedan, då man valde att minska på oljeanvändandet och installerade bergvärme. För fyra år sedan tecknade man avtal med Bixia och köper sedan dess enbart lokalproducerad el från vindkraft.
– Och så, för tre år sedan var vi med i en upphandling, där det fanns en del extra miljökrav att uppfylla, berättar Mats-Ola. Bland annat handlade det om transporterna. Jag hade då läst om ett fossilfritt lantbruk och tänkte att om det funkar för dem borde det ju funka även för oss! Så vi bytte till HVO förnybar diesel i alla våra bilar, och det gick alldeles utmärkt.
– Och nu är vi på väg att teckna ramavtal med energifabriken, berättar Tim som också är stolt över att man genom sitt handlande fått Sveriges Stenindustriförbund att flytta fram tidplanen för en fossilfri bransch från 2045 till 2029. Det kräver vissa förändringar, förstås. Men det är inga uppoffringar. Det blir inte krångligare på något vis, inte dyrare heller. Så varför man inte hänger med på tåget och gör smarta förändringar när förutsättningarna finns förstår jag inte riktigt.

På Borghamns Stenförädling arbetar man inte bara med den egna kalkstenen utan är också leverantör av Kolmårdsmarmor. Den gröna stenen är eftertraktad, inte bara på grund av sin unika färg, utan också för att den är lättskött, hållbar och bara blir vackrare med tiden.
– Naturen är trots allt den bästa konstnären, ler Mats-Ola.
Förutom att leverera trappor, golv och fönsterbänkar till nybyggen är man som hantverkare specialiserad på restaurering av gamla byggnader.
– Bland annat var vi med och restaurerade Nationalmuseet i Stockholm, vilken är den sista byggnaden som uppfördes i Borghamnskalksten för 150 år sedan, berättar Tim. Det var ett fantastiskt projekt med 2 500 stendetaljer på fasaden och över 3 000 kvadratmeter yta att arbeta med.
– Ett par andra roliga projekt var att skapa utsmyckning i form av en plint, en bock och en bom i skala 1:1 till en sporthall i Huskvarna och så förstås Frälsarkransprojektet i Domkyrkan i Linköping, säger Mats-Ola. Sten är ett häftigt material att arbeta med. Både mjukt och hårt, skört och hållbart.
Och det faktum att det är svenskt ur-material, från den egna berggrunden som är formad under tusentals år – det ger arbetet en extra dimension, menar de. Därför är det också självklart att anpassa arbetet för varje kund. Utan standardmått eller storproduktion.
– Varje sten är unik. Varje platta, bänk eller trappsteg blir likaså. Det är så vi vill jobba.

Att som stenföretag bli utsedd till miljöföretag känns extra bra, menar Mats-Ola och Tim. För det är ju faktiskt så att man, genom att bryta stenen, gör sår i marken.
– Naturen förser oss med material, och vi har därför ett stort ansvar i att fylla igen, återställa och betala tillbaka. Vi förvaltar det naturen ger och det vi lämnar vidare till kommande generationer ska inte vara sämre än det vi fick.
Och kanske är det så att den femte generationen stenhuggare redan håller på att skolas in?
– Kanske det …! skrattar Tim och berättar att han på sin första dag av pappaledigheten fick lov att ta med sonen på ett möte i dagbrottet i Kolmården.

Vad framtidens stenhuggare får arbeta med återstår att se, men säkert är att vacker sten aldrig blir omodernt. Det menar de båda sten-hantverkarna och går för att beta av de sista uppgifterna innan några dagar av ledighet ska njutas.

Text: Mirjam Lindahl
Foto: Mirjam Lindahl

Tidigare publicerat i Affärsstaden #4 2021