Arboairs AI-drivna analysplattform för skogsindustrin ger skogsdata på detaljnivå – för att bland annat upptäcka barkborrens massiva spridning och vilka träd som behöver gallras. Efter att ha intagit den svenska marknaden siktar bolaget hårt utomlands.
– Ambitionen är att ha en hög internationell nivå och att vara Linköpings bäst säljande mjukvarubolag om några år, säger vice vd:n Jacob Hjalmarsson.
Arboair har på ett banbrytande sätt utvecklat en mjukvarulösning som främjar skogen och skogsindustrin – med skogsbolag som huvudmålgrupp.
Det handlar om en AI-driven analysplattform för att producera skarpa och precisa beslutsunderlag om skogens rådande tillstånd och vilka åtgärder som krävs för att ta hand om skogen på bästa sätt.
– Vår lösning är betydligt mindre tidskrävande än att skogsbolagen eller skogsägaren går runt och inspekterar träden – och samtidigt en enorm skillnad i träffsäkerhet mot att studera bilder från Lantmäteriet eller satelliter. Med dessa kan man enbart studera lite större områden med lågupplösta data – medan man med vår bildanalys kan granska varje träd högupplöst i detalj, framhåller Jacob Hjalmarsson och tillägger:
– Skogsbolagen skannar sin skog med en drönare – det är mest effektivt, ekonomiskt och hållbart – och laddar sedan upp bilderna på en molntjänst till oss. Vår analysplattform levererar sedan resultatet.
Plattformen är skapad för att förstå skogen genom tvådimensionella bilder.
– Den upptäcker allt från barkborrens massiva spridning till vilka träd som behöver gallras för att ge plats till andra att växa ännu mer. Man får också svar på exempelvis hur många träd som finns i skogen, hur gamla de är och är hur höga med mera. Det är väldigt detaljerat.
När den första mjukvaran utvecklats under 2019 låg fokuset några år enbart på just att upptäcka barkborren. Den invasiva arten utgör ett allt större hot – inte bara mot vår svenska skog, utan även mot skogsindustrin världen över. Speciellt efter den varma sommaren 2018 – där de höga temperaturerna innebar att de hann föryngra sig två gånger, i stället för en som i normala fall.
2023 lanserades sedan fler modeller och produkter i mjukvaruportföljen.
– Det går även att få reda på exempelvis hur mycket koldioxid som finns i skogen och förslag hur det går att höja det ekonomiska värdet i skogen. Vd:n Markus Drugge och jag är idésprutorna i företaget – men de verkliga stjärnorna är våra mjukvaruutvecklare. Det är de som har tagit våra tankar till höga höjder och är enormt duktiga. Vi är verkligen stolta över våra medarbetare.
Markus och Jacob träffades när de studerade på Linköpings universitet samtidigt. Markus utbildning riktade in sig på industriell ekonomi och Jacobs mot att bli miljö- och hållbarhetsingenjör.
De lärde känna varandra mer efter ett entreprenörsseminarium med Prince Daniels Fellowship 2017.
– Markus hade som uppgift i en kurs att identifiera problem inom lantbruket och försöka hitta lösningar på dessa. Efter kontakt med lantbrukare drog han slutsatsen att det svåraste inte var själva jordbruket, utan att hålla koll på sin skogsmark. När han pitchade om sin idé i ett tidigt stadium på seminariet kändes det klockrent för mig och vi inledde ett samarbete för att göra verklighet av planerna. Jag tyckte att det var helt perfekt att få jobba med skogsindustrin, bygga mjukvara och bidra till en positiv förändring.
De första åren kretsade kring produktutveckling. Nu är företaget uppe i sju anställda och håller på att revolutionera digitaliseringen av skogsindustrin inom vissa områden.
I dag finns kunder spridda över hela landet – däribland ett stort skogsbolag som Holmen – och en etablering utomlands har också startat.
– De skogsbolag som har provat och insett effektiviseringsgraden har genast velat bli kunder, så vi har tagits emot på ett fantastiskt bra sätt, ler Jacob.
Och målen är högt ställda.
– I dagsläget har vi betalande kunder i både Sverige och Kanada, samt har genomfört projekt i Brasilien och Tyskland. Ambitionen under 2024 är att satsa ännu hårdare utomlands. Vi kommer att lägga ett stort fokus och kraft på en hög internationell närvaro framöver och att inom några år också vara Linköpings bäst säljande och framgångsrika mjukvarubolag. Det kanske låter lite kaxigt, men vi är väl medvetna om den höga potentialen på våra produkter, avslutar han. →
Det här är Arboair
Startade: 2019 i Linköping.
Produkt/bransch: Utvecklar och levererar en analysplattform för skogsdata på detaljnivå till skogsindustrin.
Antal anställda: 7.
Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski