You are currently viewing Är ditt elavtal verkligen en bra affär?

Är ditt elavtal verkligen en bra affär?

DETTA ÄR EN ANNONS

Både för privatpersoner och företag finns det fasta kostnader som är oundvikliga – det kan vara el och vatten, internet eller försäkringar exempelvis. Men bara för att det är en kostnad vi inte kan komma undan – eller kanske just därför – är det klokt att vi försäkrar oss om att vi får den bästa servicen till lägsta möjliga pris. 

Alla abonnenter gör inte ett aktivt val när det gäller sin elleverantör och får då ett så kallat anvisningsavtal, vilket så gott som alltid är det dyraste alternativet, och faktiskt har så många som 2 miljoner svenskar aldrig sett över sitt avtal. Är du en av dem? Om så är fallet rekommenderar vi att du redan idag kollar upp hur mycket du egentligen kan spara, i motsats till vad många tror tar det faktiskt bara några minuter att jämföra elleverantörer och byta till ett alternativ som verkligen passar dig och dina behov.

Är inte alla elbolag i princip likadana?

Visste du att det finns ungefär 150 olika elleverantörer i Sverige, och flera elbolag i Göteborg, som erbjuder över 5.000 varianter av elavtal. Det råder med andra ord stor konkurrens bland elbolagen, och det är alltså där du kan spara alltifrån några hundralappar per år till flera tusenlappar beroende på ditt nuvarande avtal och din förbrukning.

Gör ett genomtänkt val gällande om du bör ha ett fast, rörligt eller mixat pris på ditt nya avtal. Ett fast pris brukar fungera bra för dig som vill ha total kontroll över utgifterna, eftersom det då endast är din förbrukning som kan påverka fakturan. Du får nämligen att fast pris på varje kWh under hela din kontraktsperiod. Ett rörligt pris medför att priset på varje kWh styrs av Elbörsen, vilket statistiskt brukar bli billigare över tid, men var medveten om att din ekonomi måste kunna hantera månader med eventuella prishöjningar. Du kan även välja ett mixat pris, som innebär att halva din förbrukning binds upp av ett fast pris medan den andra halvan styrs av ett rörligt.

Vissa elleverantörerna erbjuder också alternativ för dig som vill ha grön el eller vill sätta upp egna solpaneler för eget bruk och sedan sälja överskottet till din leverantör. Även specialerbjudanden är värda att kolla upp, det kan handla om bonustimmar eller billigare el en viss tid på dygnet.

En sak till det kan vara bra att undersöka innan du bestämmer dig, är vad kunderna tycker om elleverantören du valt ut. Ger de en bra service, fungerar deras kundtjänst bra, är kontrakten tydliga eller har de massor av finstilta paragrafer? Sist men inte minst bör du alltid hålla dig aktiv i sökandet av det bästa avtalet, bara för att ett bolag erbjuder bäst pris och villkor just nu behöver det inte vara så för evigt. Sedan är det bara att du börjar spara, och hitta andra saker du kan spendera extrapengarna på.