You are currently viewing Äntligen blir det galakväll
Alex Nejdemo, Lino Casimiro, Natalie Kjellander tar chansen att fira framgångarna så här långt – för Årets Företagargala i Norrköping. Foto: Björn Lisinski

Äntligen blir det galakväll

I slutet av april är det äntligen dags för årets happening: Företagargalan i Norrköping, som kommer äga rum i Värmekyrkan. Tillställningen anordnas av Företagarna Norrköping och det blir tredje gången som Företagargalan går av stapeln i fysisk form.
Det blir en riktig fest med företagaren i fokus. Häng med och träffa galagruppen för att se om de är taggade och vad de vill avslöja om vad galakvällen kommer erbjuda.

Jag träffar galagruppen från Företagarna i Norrköping för att ta reda på mer om den stundande Företagargalan som anordnas i april. När jag anländer till lokalen sitter de vid det runda bordet och går igenom sina respektive ansvarsområden. Galagruppen består av medlemmar ur Företagarna Norrköpings styrelse. Inga mindre än: Alex Nejdemo som är vice ordförande, Lino Casimiro som är ledamot och Natalie Kjellander som även hon är ledamot i Företagarna. Samtliga är aktiva och drivande företagare i Norrköping inom olika områden.

De är ett glatt gäng som verkligen ser fram emot att galan äntligen ska bli av.
Galagruppen, eller festkommittén som man även kan kalla dem, har tagit fram vad som ska ske, vad det blir för aktiviteter, vad som ska ätas och drickas.

När jag undrar om de inte kan berätta lite mer och ta det från början så börjar Alex berätta:
– Den 28:e april kommer vi arrangera Företagargalan Norrköping, här i Värmekyrkan i Norrköping. Det kommer bli in riktig fest som uppmärksammar företagare. Det är fokus på ägarledda bolag, så det är verkligen företagaren i fokus. Galan kommer gästas av både företag och företagare.

– Detta är tredje gången som Företagarna har en egen Företagargala. Innan dess har hade vi Årets Företagarfest, men vi var även delaktiga i en annan gala. I detta skede kände vi att vi ville ha mer fokus på Årets Företagare och på Företagarna själva, och därav startade vi Företagargalan 2018. Vi körde två omgångar sen kom pandemin. Vi har dock väntat tålmodigt och nu under 2022 kan vi äntligen ha Galan igen. Mycket tack vare våra viktiga sponsorer och partners.

Under kvällen bjuds det på en trerätters galamiddag, med god dryck, därtill. Det kommer vara bra drag under hela kvällen med storartad underhållning och bra musik.
– Under kvällen kommer gruppen Le Crash sjunga och dansa. DJ Daniel Kulas kommer stå för dansmusiken efter middagen. För att hålla ihop allting så har vi Henrik Johnsson som är konferencier (känd från OS-soffan i TV), berättar Natalie.

Det kommer också bjudas på lite bus och lite happenings under kvällen, men det är galagruppen mycket förtegen om.
– Det blir ingen överraskning om vi berättar nu, utan man får helt enkelt komma och uppleva det på plats, ler Alex uppmanande och fortsätter: boka din plats nu, för det är en rykande åtgång på biljetterna.

För att uppmärksamma några av Norrköpings företagare lite extra kommer det även delas ut några prestigefyllda priser, i olika kategorier.
– Den största happeningen under kvällen är de priser som delas ut. Det är tre stycken som nomineras till premiumpriset: Årets företagare. Av dem tre kommer en att koras under kvällen. Årets rookie är ytterligare en kategori, säger Alex.

– Det ska bli riktigt kul och spännande, säger Natalie och fortsätter: Det som jag tycker är roligast under hela kvällen är att få se nomineringsfilmerna för de olika företagen. De företagen som man kanske inte har jättemycket koll på sen innan. Och få höra om deras bakgrund och deras resa. Det ger så mycket inspiration.

Det är inte bara priser som delas ut under kvällen, man upprätthåller även en gammal tradition inom hantverksyrken.
– Norrköpings hantverksmästare och gesäller kommer få sina gesäll och mästerbrev, berättar Lino och fortsätter: Det är enligt gammal tradition, där man från kommunhåll godkänner att man får idka sitt burskap i staden.

– Vi är väl en av få städer som delar ut de här breven på galan, säger Natalie.

– Nuförtiden har vi dock fri marknad i Sverige, och breven krävs inte för att få vara yrkesverksam, men traditionen är kvar: kommunen och borgmästaren för Norrköping är med och delar ut gesäll och mästarbrev tillsammans med Företagarna, sammanfattar Alex.

Det är inte bara galagruppen tillika festkommittén som är förväntansfulla.
– Man har inte kunnat arrangera såna här event och man har inte haft möjlighet att ses på två år och det märks. De vi pratar med ser verkligen fram emot det här: att få gå på gala igen, utbrister Natalie med stor entusiasm.

Lino berättar att det är en ypperlig medlemsaktivitetsmöjlighet: man träffas, man umgås, man har kul, bygger broar, skapar nätverk. Blir inspirerad. Det är öppet för både de som är medlemmar och de som inte ännu är medlemmar.
– Det är en stor händelse för en som företagare. Jag minns ju själv: minglet innan middagen var stort, både roligt och givande. Jag är säker på att vi kommer ha minst lika bra mingel i år. Kom så minglar vi! avslutar Lino och poppar korken till bubblet!

Text och Bild: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden #3 2022