You are currently viewing Anrika byggnader och hotell

Anrika byggnader och hotell

Hotellet i Linköping är ett av Sveriges äldsta stadshotell från 1852 och utgör en historisk sevärdhet i egenskap av ett av Skandinaviens finaste exempel av empirestil – som var modet i Sverige mellan ungefär 1810 till 1850.
Norrköpingshotellet byggdes till världsutställningen 1906 – en konst- och industriutställning – men hette då Göta Hotell eftersom det redan fanns ett hotell som hette Grand Hotell i staden på den tiden.
-Vid invigningen 1906 serverades en åttarätters-meny till priset fyra kronor. Matsedeln var tryckt i guld i Frankrike och var utgiven av den kända champagnefirman Louis Roederer i Reims, berättar Anne-Lie Boman, som är hotelldirektör både på Elite Grand Hotell i Norrköping och Elite Stora Hotellet i Linköping.

Antar att det finns många roliga minnen?
– Ja, det gör det förstås på båda hotellen med många kända namn som bott här och roliga händelser. Vi får ju inte nämna några gäster om de själva inte berättar det. Den engelske komikern John Cleese bodde på vårt hotell i Linköping efter ett uppträdande våren 2016. Tyvärr var han inte så nöjd då vi höll på och renoverade, vilket Cleese skrev på Twitter och det ringde massor av media från både Sverige och andra länder till mig. Men det är ju bra att synas och att folk får veta att vi renoverar (ha, ha).

Finns det någon röd tråd som går igenom i de bägge hotellen?
– Att vi är fyrstjärniga med allt vad det innebär i standard. Vi har ungefär samma utrusning och gästprogram, men har olika stilar så att de inte ser likadana ut.
Skillnaderna på hotellen i de östgötska städerna är att i Norrköping finns det 190 rum och i Linköping 117 rum. Konferensverksamheten är större i Norrköping och där driver man även restaurangen. I Linköping drivs restaurangen av en annan aktör.

Hur mycket har renoverats de senaste åren?
– När vi tog över hotellet i Linköping 2011 fanns 92 rum, något vi nu utökat till 117 stycken. Sedan har vi renoverat många av de befintliga rummen och även allmänna ytor. I Norrköping renoverade vi rummen under 2015 och 2016, medan restaurangen och lobbyn renoverats under hösten 2017 och början av 2018.

Hur förvaltar ni de anrika byggnaderna samtidigt som ni hänger med i modern hotell/konferensmiljö?
– Vi försöker att behålla en del av det gamla som utmärker oss kombinerat med att ta in modern konferensutrustning och exempelvis fri wifi på alla rum. Logistiken är lite svårare än i nybyggda hus och vi får jobba på ett annat sätt. Det gäller att anpassa verksamheten efter de gamla lokalerna.

Hur ser du på konkurrenssituation i framför allt Linköping – med fyra Nordic Choice-hotell och tre Scandic?
– Den är positiv och behövs eftersom efterfrågan är hög. Inte minst i Linköping, som har många affärsgäster på vardagar och bra beläggning av fritidsgäster på helger/lov då det bland annat arrangeras en hel del konserter och andra event. Det har blivit ett stort uppsving på senare år. I Norrköping finns det två Scandic och ett Nordic Choice, samt några andra aktörer – men det finns färre hotellrum totalt i Norrköping. Båda städerna har hög beläggning och hotellen mår bra.

Ni är medarrangör av populära Framgångsrika Norrköping och Framgångsrika Linköping. Berätta!
– Det är lunchnätverksträffar på respektive hotell en gång i kvartalet. Vi arrangerar dessa i samarbete med Swedbank och Framgångsrik Försäljning, samt i Norrköping även med Fastighetsbyrån. Lokalen i Linköping klarar max 130 och där är ofta fullbokat, medan vi i Norrköping kan vara upp till 170-180 personer. Det handlar om att värna om samverkan och samarbete mellan olika företag i den egna staden. Varje gång ser vi till att ha med en intressant föreläsare.

När Musikhjälpen arrangerades i Linköping i december 2015 bodde personalen och artisterna hos er. Skulle ni vilja ha tillbaka den?
– Ja, det är fantastiskt roligt för invånarna när det händer något kul i city – som även exempelvis Musikhjälpen, Stadsfesten i Linköping och Augustifesten i Norrköping. Trenden när det gäller att bo på hotell har vuxit de senaste åren och jag ser väldigt positivt på framtiden, berättar Annelie Boman.

FAKTA:
Startade: Sedan 1986 äger Elite Hotels Grand Hotel i Norrköping (som byggdes 1906) och sedan 2011 driver man Stora Hotellet i Linköping (som byggdes 1852).
Bransch/inriktning: Hotell och konferens i Linköping, samt även restaurang och pub ”The Bishop Arms” i Norrköping. I Linköping finns en fristående ”The Bishop Arms”.
Antal anställda: Cirka 50 i Norrköping och 25 i Linköping.
Omsättning: Cirka 110 miljoner kronor per år totalt i båda hotellen.
Övrigt: Elite Hotels of Sweden består i dag av ett 30-tal hotell från Malmö i söder till Kiruna i norr. Denna Sveriges största privata hotellkedja ägs och drivs av Bicky Chakraborty.

 

 

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn Lisinski