You are currently viewing Anne Kihlgren – ”Pandemin blev vår ketchup-effekt”

Anne Kihlgren – ”Pandemin blev vår ketchup-effekt”

Anne Kihlgren föddes och växte upp i Arboga. I skolan var kemi och biologi klara favoritämnen, och länge tänkte hon att det var läkare hon skulle bli. Så blev det dock inte, men sedan 2000-talets början arbetar hon ändå inom området vård och hälsa som grundare av Health Tech-bolaget Dynamic Code. Bolaget som vuxit rejält de senaste två åren tack vare en känd pandemi…
– Jo, visst är det så. De här senaste åren har vi definitivt fått bevisat för oss att vårt koncept verkligen fungerar. Det är klart att det är olyckligt att Corona-pandemin fått så otroligt stora effekter över hela världen, men vetskapen om att vi kunnat hjälpa till och att vårt kunnande gjort skillnad är fantastiskt, berättar hon.

Att Anne hamnade i Linköping har hon sin man Johan att tacka för. (Eller om det är Linköping som ska tacka.) Han kom nämligen in på sin utbildning vid Linköpings universitet och hon följde med.
– Jag pluggade i Uppsala, men bytte då jag förstod att biokemi var stort här. Jag bedrev forskningsstudier och avlade en licentiatexamen i biokemi innan jag började min yrkesbana på SKL (nuvarande NFC, Nationell Forensiskt Centrum).
Hon berättar om en den förmån det var att få börja på SKL då man precis investerat i ett helt ny DNA-analysinstrument och den unika möjlighet det innebar att få vara med och utveckla den teknik som idag är rutin vid svenska brottsplatsutredningar.
– Jag har alltid drivits av nyfikenhet och attraherats av laboratoriemiljön. På SKL blev jag så småningom projektledare för uppbyggnaden av det svenska DNA-registret och hade dessutom handläggaransvar, vilket bland annat innebar att sitta med på rättegångar och förklara bevisvärdet och den nya tekniken.

Där föddes en tanke på att kunna utnyttja möjligheterna i DNA-tekniken till fler ändamål än att fånga brottslingar och Anne berättar om att en stor drivkraft i skapandet av Dynamic Code var, och är fortfarande, en önskan om att underlätta i vardagen.
– Med kunskapen från SKL skapade vi ett test för den faderskapsbestämning som kommunerna ska göra i de fall ingen far anges. Vårt test gjordes med kindskrap, då man kan göra samma DNA-analys med saliv som med blod, och kunde utföras direkt på kommuntjänstemannens kontor istället för att man skulle behöva åka in till en klinik och ta blodprov. Både enklare, snabbare och mer ekonomiskt. Under en period, innan lagen ändrades och Rättsmedicinalverket fick uppdraget att handha alla provningar, hade vi avtal med ungefär 60 procent av Sveriges kommuner.

Självprovtagning blev ett koncept som växte, och flera olika DNA-baserade tester för att detektera bakterier, virus och svampar som kan orsaka infektion, utvecklades på laboratoriet i Linköping. Bland annat tester för halsfluss, urinvägsinfektion, ett antal könssjukdomar samt hud- och fotsvamp.
– Att slippa sitta i ett väntrum på vårdcentralen när man har symptom och mår dåligt är bara en av de positiva effekterna av självprovtagning. Att man sedan minimerar risken att smitta andra och dessutom avlastar vården genom att själv utföra den smidiga åtgärd som det faktiskt är att med hjälp av tydliga instruktioner ta proven själv, i hemmiljö, är andra vinningar.

Anne Kihlgren berättar att idén till självprovtagning med DNA-baserad laboratorieanalys föddes ur en frustration över dåliga diagnosverktyg och förlegade provtagningsmetoder. Inte minst inom kvinnohälsan.

Under åren 2016–2017 utvecklades verksamheten ytterligare, då man knöt ett antal digitala vårdgivare till sig och på så sätt kunde börja erbjuda en hel vårdtjänst. Som patient får man både diagnos och behandling baserat på testsvaret, på samma sätt som om man besöker en fysisk vårdgivare, men allt sker digitalt – och därmed också snabbare.
– Det går till så att du antingen kontaktar en vårdgivare med dina symptom. Vårdgivaren som är ansluten till vår plattform beställer ett test som skickas hem till dig. Du tar testet, skickar in det till vårt labb där vi analyserar det. Läkaren får testsvaret, ställer diagnos och ger dig behandling. Eller så köper du själv ett test från ett apotek och skickar in det. Så lägger vi upp testresultatet på plattformen där du loggar in och hämtar ditt svar. Baserat på testsvaret kan du välja att besöka en vårdgivare via plattformen och få diagnos och behandling. Smidigt och enkelt.

Anne berättar att idén till självprovtagning med DNA-baserad laboratorieanalys föddes ur en frustration över dåliga diagnosverktyg och förlegade provtagningsmetoder. Inte minst inom kvinnohälsan.
– Bakteriell vaginos till exempel, är en infektion som traditionellt diagnosticeras genom att ta ett prov, sniffa på det, göra pH-mätning, bestämma grumlingskaraktär och utföra mikroskopering. Fyra olika analyser som alltså görs var och en för sig och som resulterar i diagnos och behandling om man får utslag på tre av de fyra analyserna. Det kan låta lite stenålders när det finns DNA-teknik! Med vårt test slipper du för det första gå till en gynekolog, du tar ditt vaginalprov hemma, i lugn och ro och får svar – och eventuellt recept via läkare i plattformen – på fyra dagar. Vi har idag även självprovtagningstest för HPV, ett förstadie till livmoderhalscancer.
Hon berättar också om Glutenintolerans (Celiaki) som på traditionellt vis, genom en mängd olika långvariga tester och uppföljningar tar mellan 3 och 3,5 år att få diagnos på. Genom det DNA- och proteinbaserade testet, som täcker in flera olika delar på en gång kommer svaret på sex dagar.
– Så mycket obehag man besparar patienten och så mycket man sparar på vården!

Idag erbjuder Dynamic Code ett 20-tal hälsotester tillsammans med ett par släktskapstester och livsstilstesterna Body, Nutrition och Training där du får reda på din genetiska profil för väl valda så kallade markörer, och utifrån det kan skapa de bästa förutsättningarna för ett hälsosamt liv. Det kan handla om hur just du kan uppnå en optimal kroppsfunktion, nå och behålla din idealvikt och även minska risken för sjukdomar. Du får veta gener vilken kost du mår bäst av, vilken träning som passar dig och hur snabbt just dina muskler återhämtar sig. I testen ingår kontakt med en kost- och träningsspecialist och möjlighet till individuell rådgivning.
– Vi har också tagit fram ett test som heter Skin som blivit utsedd till årets bästa innovation av Sthlm Beauty Week Award, vilket känns fantastiskt roligt, ler Anne. Huden är ju människans största organ och fungerar som en skyddsbarriär mot yttre påfrestningar. Förutsättningarna beror till ungefär 60% av genetiskt arv och resten på livsstil och miljö. I testet undersöker vi 16 olika genetiska markörer och kan utifrån det rekommendera de hudvårdande ingredienser som just din hud mår bäst av. Du får dessutom råd om kost och livsstil och, om du vill, rådgivning av en hudterapeut.

Annes bolag utvecklades och växte på i lagom takt. Testerna blev uppmärksammade och tekniken utvecklades allteftersom nya idéer föddes. Men allt tog en helt ny vändning i början av 2020 då man hörde talas om ett otroligt smittsamt virus från Wuhan.
– Vi förstod tidigt att det här var något helt nytt och viktigt, och lade all annan utveckling åt sidan, berättar Anne. Teamet började utveckla ett PCR-test för självprovtagning för covid-19 med hjälp av specialister, och i maj 2020 var vi klara med Sveriges första egenutvecklade test!

Hon berättar att man hade kontakt med Folkhälsomyndigheten och var med i upphandling om leverans av tester och i juni fick man klart att leverera och ta hand om provsvar från tre regioner.
– I första omgången skulle vi leverera 5 000 tester i veckan. I september hade siffran ökat till 45 000 stycken och till nästa upphandling handlade det om 50 000 tester i veckan. Det var galet! Och brist på allt från pipettspetsar till bomullspinnar. Men vi hade en stor fördel i att vi tillverkade våra test själva och var inte beroende av s.k. halvfabricerade reagenskit som många andra labb behövde och som man nu stod utan då de var bristvara.

Så verksamheten växte, labbet fick byggas ut och personal anställas. På några månader gick man från 30 till 90 anställda. En helt annan verklighet än för många andra företagare som istället fått dra ner i Coronas spår.
– Visst känns det underligt, det är ju klart. Men samtidigt är det gott att veta att det vi gör, det gör både stor nytta och skillnad. Så det är klart att jag är glad att det gått bra och att vi fått svart på vitt att det vi gör fungerar, även om det ultimata förstås hade varit att växa lite långsammare, utan den extrema ketchup-effekt vi upplevde, skrattar hon.

För drygt ett år sedan klev Anne av VD-posten och har sedan dess tagit en mer rådgivande och strategisk roll i bolaget. Ett steg som naturligtvis inte var enkelt, men nödvändigt.
– Man måste vara klok, säger Anne. Bolaget hade växt och utvecklats och var ett helt annat än från början, med nya processer och andra förutsättningar. Vi planerar bland annat en börsintroduktion och siktar mot en internationalisering och det är inspirerande och spännande att få ta tag i nya uppgifter. Jag blir ofta beskriven som ruskigt otålig, och det var nog lite därför jag startade eget från början. Att gå från en stor, ibland lite tungrodd organisation till något eget där jag tillsammans med ett mindre team bestämde takten – det passade mig. Och nu var det dags att låta någon annan ta över taktpinnen för det dagliga och för mig att ta få sätta tänderna i något nytt.

Kanske betyder det också att få unna sig att ta det lite lugnare, njuta av en avslappnande löp- eller skidtur i naturen, en golfrunda med maken eller att bara åka ut med båten på Vätterns glittrande vatten.
– Visst har det blivit mycket jobb under de här 20 åren, säger Anne. Många timmar. Helger, kvällar och bland även nätter. Dynamic Code har varit min prioritet och det har varit värt det. Men ibland behöver man som entreprenör lära sig att säga nej, hur svårt det än kan vara. Och att inse sina begränsningar och ta hjälp.

Att Anne är en tävlingsmänniska, som inte ger sig i första taget är tydligt. Och hon har målet klart för sig:
– Om 20 år har den beteendeförändring vi ser nu, på grund av covid-19, blivit standardförfarande och vi avlastar primärvården dels genom egenprovtagning och dels genom att hjälpa människor förebygga sjukdomar och skador med en sund livsstil, rätt mat och motion. Då är vi verksamma i större delen av Europa och har även börjat ta oss in på den amerikanska marknaden. Och jag vinner fortfarande över barnen i Monopol!

Text: Mirjam Lindahl
Foto: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden #2 2022