You are currently viewing Amdenta – tandvård och käkkirurgi
Något som jag varit med och ut­vecklat under en 25 års period är en­behandlingsmetod då det saknas tillräckligt med käkben för vanliga implantat. Metoden innebär att man använder sig av längre implantat, så kallade zygomaticus fixturer, som fästs i okbenet. Oerhört starkt och stabilt., berättar Maths Ericson Bellinetto. Foto: Björn Lisinski

Amdenta – tandvård och käkkirurgi

Amdenta Specialistkliniken i Linköping erbjuder en kombination av allmäntandvård och käkkirurgi.Med den kompetensen kan de utföra stora behandlingar inom relativt korta tidsintervaller.
– Det innebär att patienten inte behöver vänta så länge, vilket fallet ofta blir annars då det rör sig om kombinations­behandlingar, framhåller VD:n och grundaren Maths Ericson Bellinetto.

Amdenta Specialistkliniken öppnade i centrala Linköping under maj månad 2017 – och fyllde ett tomrum. Patienter kommer både på remiss med kirurgiska frågeställningar, samt kan själva lista sig för vård.

Tillsammans finns över 48 års klinisk erfarenhet. Tandläkarna och käk­kirurgerna Maths Ericson Bellinetto och Angelica Bellinetto har jobbat på flertalet Universitetssjukhus och diverse tandvårdskliniker. 

I början av sin yrkeskarriär arbetade grundaren Maths många år som legitim­erad tandläkare. Sedan genomgick han en specialistutbildning i käkkirurgi på Ryhovs sjukhus i Jönköping. Maths har även varit väldigt engagerad inom hockeyn och arbetade som tandläkare åt hockeylaget HV71 i Jönköping under många år.
   – Vi är en hockeydedikerad familj med storebror Lukas som spelat både i allsvenskan och SHL. Lillebror Hugo
(11 år) brinner för hockeyn också.

Efter åren i Jönköping bar det av till ­Linköping – och tretton års arbete med käkkirurgi på Universitetssjukhuset. Arbetet på sjukhuset bestod mycket i traumakirurgi och rekonstruktiv kirurgi – så kallad tung kirurgi.
   – På sjukhusen jobbade jag mycket med att återställa skador i käkar och ansikte från exempelvis olyckor, sjukdomar och idrottsskador. Då upptäckte jag hur stort behovet var av avancerad tandvård, där patienterna behöver hjälp med behandlingar och rehabiliteringar. Samtidigt var det ofta långa vårdköer – och det handlade en hel del om att lappa och laga. Bara göra det nödvändiga. Gör man det i ett hus läcker det plötsligt in till slut. Jag vill hellre återställa munnen så gott som möjligt, så att den håller över tid.

Tack vare sin långa erfarenhet och yrkesvana skapas möjligheten att erbjuda ett komplett utbud av behandlingar och lösningar när det gäller tandvård och käkkirurgi.
Det handlar om allt från vanliga under­sökningar och lagningar av hål – till implantat (sätta in nya tänder), kronor och broar.
– Vi använder oss av många kombinationsbehandlingar med exempelvis implantat, kronor och broar. I nära samverkan med våra patienter strävar vi efter att alltid ge och utföra det bästa inom tandvård, estetiska behandlingar och käkkirurgi. Alla vill ha bra tänder att tugga med och ett vackert leende – och det är vårt uppdrag att försöka ordna det i största möjligaste mån så att patienten blir nöjd.

Redan från start var intresset stort för kliniken – och det har vuxit med åren.
   – Många patienter remitteras från andra tandläkare till oss, med tanke på våra specialistkunskaper, berättar han. 

Maths trivs väldigt bra och ångrar inte för en sekund att han valde att starta eget.
– Det är både stimulerande, roligt och en stor utmaning. Självklart är vi också anslutna till Försäkringskassan och gör alltid individuellt utformade behandlingar för att garantera att patienternas behov och önskemål uppfylls.

På kliniken bedrivs även forskning.
   – Det är en stor fördel eftersom vi ständigt håller oss uppdaterade för att kunna ge bästa möjliga vård. Alla som kommer hit ska kunna lita på oss och känna sig trygga – och det är av högsta betydelse för oss att kunna ge full­ständig information om patienternas munnar, tänder, status och möjligheter. 

Han tycker att forskningsdelen är mycket intressant och inte minst viktig för framtiden.
   – Något som jag varit med och ut­vecklat under en 25 års period är en­behandlingsmetod då det saknas tillräckligt med käkben för vanliga implantat. Metoden innebär att man använder sig av längre implantat, så kallade zygomaticus fixturer, som fästs i okbenet. Oerhört starkt och stabilt.

Utvecklingen i branschen går väldigt snabbt och det är mycket spännande med den pågående digitaliseringen.
   – Där kan vi till exempel snabbt printa ut allt från ett par provisoriska tänder till större konstruktioner. Digitaliseringen gör att vi på sikt kanske kan få ned en del kostnader. Vår stora fördel är att vi har allt under samma tak. Patienterna behöver inte söka sig till eller slussas runt till olika ställen. Med stor lyhördhet, ödmjukhet, erfarenhet och effektivitet skapar vi relationer, snygga och hållbara lösningar för våra patienter, framhåller Maths Ericson Bellinetto.  

Amdenta Specialistkliniken 

Startade: 2017 i Linköping.
Produkt/bransch: Tandvård och käkkirurgi.
Antal anställda: Sex – två tandläkare och käkkirurger, samt fyra tandsköterskor.

 

Text: Joakim Löwing
F
oto: Björn Lisinski