You are currently viewing Amanda vill sprida livsglädje med Yoga

Amanda vill sprida livsglädje med Yoga

Det är här hon lever sin dröm. Ja, en del av den iallafall. En del som fortfarande är i sin linda, men som Amanda hoppas och tror ska kunna bli det hon helhjärtat ska kunna ägna sig åt framöver.
– Jag har sedan barnsben alltid varit en fysiskt aktiv person som tränat och ätit utan att tänka mer på det, berättar hon. Men i gymnasiet hände något, och jag drabbades av en ätstörning.
Det var först när hon började bli bättre från den, och fick lite distans, som hon insåg att det är otroligt många som har problem med balansen mellan träning, kost och hälsotänk.
– Jag som trodde att vuxna var trygga i sig själva…! skrattar hon. Och så träffade jag tanter som var mer stissiga än jag själv!

Viljan att utbilda sig inom träning och att hjälpa andra till en sund livsstil tog henne via en PT-utbildning till ett eget företag där hon coachade kunder både på gym och online, vid sidan om sitt deltidsjobb som säljare.
– Men tillslut var jag så bokad att jag vågade säga upp mig, för att satsa fullt ut på företaget.

En semesterresa till Thailand födde tankar på att kolla upp om hon faktiskt kunde livnära sig på online-coachingen, och så var det. Amanda bestämde sig därefter för att flytta till landet hon kommit att älska.
– Dagen efter min födelsedag hade jag bokat resa och boende i ett halvår. Det var en fantastisk tid och jag lärde mig mycket om mig själv och om den Thailändska kulturen. Men sanning att säga, vad är egentligen upplevelser utan att ha någon att dela dem med?
Så det bar hemåt igen. Till Norrköping och till vänner och familj. Men suget efter Thailand finns kvar och det är det givna semestermålet, år efter år. Och det var efter en yogaretreat på ön Koh Yao Noi som det kom inbjudan till en yogalärarutbildning och Amanda anmälde sig till kursen som gick av stapeln under fyra intensiva veckor i oktober och november förra året.
– Jag hade följt med mamma på yoga här hemma och så småningom börjat gilla det. Jag fördjupade mig i filosofin bakom och upptäckte att det inte bara gav mig rörlighet, smidighet och styrka. Det stämde också överens med min egen livsfilosofi, mina värderingar. Att tro gott om människor.

”Embody yoga” betyder att man förkroppsligar yogans rörelser. Med kunskap om anatomi och om hur hela kroppen hänger ihop skapas en medvetenhet om vad rörelserna betyder och vad de gör för och med musklerna.
– Det blir inte bara rörelser för rörelsernas skull, utan blir mer förståbart för många. Dessutom är det riktigt svettigt, skrattar Amanda, som har klasser i Hatha-yoga. Småmuskler man inte trodde man hade får jobba både statiskt och dynamiskt och ger kroppskontroll och balans.

Efter att ha hjälp många människor med levnadsvanor och träning, har Amanda sett att problemet i de flesta fall inte handlar om träningen i sig.
– Många tränar jättebra men får ändå inte de resultaten de vill åt och det är oftast på grund av stress och fel eller för mycket mat. Man stressar till gymmet där man utsätter kroppen för ännu mer stress och sen stressar man hem för att göra middag till familjen. Kommer i säng sent, har svårt att somna och så är det dags att stressa iväg till jobbet igen. Och så rullar det på. Yogan ger möjlighet att polera linsen mot världen, sin vardag och sig själv och ger utöver den fysiska träningen utrymme till ett par riktigt djupa och lugna andetag. Det skapar distans och en medvetenhet om vad som är viktigt.

Idag ligger Amandas fokus på att utveckla formerna för yogautövandet och för att få fler att hitta till Lindö och de yogaevents hon arrangerar, ibland på egen hand och ibland med andra aktörer.
– Vi har en yoga- och golfresa som går till Dubai och en yoga- och surfresa till Sri Lanka planerade hittills. Men jag kommer också ha en weekend på Villa Fridhem i februari om någon tycker att det lite för långt att åka, ler hon.

För Amanda har yogan blivit en livsstil. En hjälp på vägen till en mer balanserad tillvaro och en acceptans för att livet inte alltid blir som man tänkt sig, att kroppen förändras och att lära sig förstå – och utnyttja ¬– sin fulla potential.
– Att hitta sig själv, ja det låter kanske klyschigt, men det är så det är. Att förstå sitt eget värde. Jag drivs av att få människor att må bra och jag hoppas och tror att det är det jag gör.

Över 74 000 följare inspireras och peppas av Instagramkontot fixaformen, där Amanda delar med sig av sin träning, kostråd och vardagshändelser.
– Jag vill vara genuin och äkta i det jag visar upp. Jag är svettig efter ett pass och alldeles rödblossande i ansiktet efter en löptur, och det är sådana bilder jag också lägger upp. Livet har inga filter utan det ska levas som det är. Kan jag dela med mig av det, och hjälpa någon annan – då är jag mer än nöjd.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl