You are currently viewing Alla kan lyckas!

Alla kan lyckas!

När jag parkerade bilen utanför Platinum Cars i Åby kan jag erkänna att bara genom att snegla på bilarna runt omkring fick jag lust att byta upp mig. Jag slog bort tanken, men nyfiken styrde jag mina steg mot entrén och klev in i en gigantisk bilhall med spegelblankt golv. Fylld till bredden med alla typer av lyxiga bilar som inte var mindre spegelblanka. Jag blir genast välkomnad av en leende säljare som mötte upp mig i dörren. Han berättade att Sigge snart kan ta emot mig och undrade om jag kanske kan tänka mig att ta en tur i hallen. Det blev en bra tur. Det en bra stund att gå från ena änden till den andra. Det är en stor hall. Sen fastnade jag vid olika bilar och drömde lite. När jag så småningom kom tillbaka till entrén mötte jag Sigge, i sällskap med en kund som jag känner som en stor företagsledare med sitt säte i Norrköping. Sigge bad mig gå upp på övervåningen och vänta.
Så småningom dök Sigge upp och vi fick lite tid för att prata och fotografera. Upptagen man men väldigt mån om att ge ett bra bemötande.

Jag tar med mig kameran och vi ger oss av för ytterligare en tur i bilhallen.
Sigge berättar att tidigare har han haft olika jobb som säljare och det ledde till att han fick möjligheten att starta upp Manpower i Norrköping. Det i sin tur ledde till att han började jobba som försäljningsdirektör på Monster – en av de ledande jobbsajterna i Sverige.
Det var ett bra jobb. Men när Sigges mentor hastigt gick bort i Tsunamikatastrofen år 2004 fick Sigge sig en tankeställare. Han insåg att han ville göra något annat med sitt liv. Och det skulle vara att sälja lyxbilar.
– Det var dock ingen bank som trodde på mig, så jag fick inga lån, berättar Sigge.
Han pantsatte huset i Svärtinge, och använde pengarna för att köpa in och börja kunna sälja lyxbilar, från köket och garageuppfarten vid huset.
– Efter några månader sa min fru ifrån berättar Sigge och fortsätter: Hon fick nog, och jag skaffade min första lokal – på den vägen är det.
Första verksamhetsåret omsattes ungefär 12,8 miljoner kronor och nu är målet att nå en miljard kronor.
– Vi har haft konstant tillväxt över alla år sedan starten och nu är vår dröm att nå en miljard.

Den nuvarande hallen är utbyggd från 4000 kvadratmeter till 11 000 kvadratmeter. Hallen är tänkt att kunna exponera 200 bilar. Sigge berättar att det även kommer bli en lyxsvit i den nya delen.
– Det nya delen kommer ha en padelbana, och det kommer byggas en helikopterplatta på taket, berättar Sigge exalterat. Han fortsätter: Bilhallen blir bland de största i Europa, jag reser mycket, men har inte stött på någon som är större.
I anknytning till den nya delen finns en tankstation från Gulf med racingbränsle.
– Den ligger precis vid hallen och vi blir först i norden med 102 oktan på pump. Golf racing fuel 102, som passar sportbilarna perfekt. Alla bilar mår bättre av att tankas högoktanigt, säger Sigge.
I slutet av oktober stundar invigningen av den nya hallen.

Under vår rundtur, märker jag att Sigge minutiöst granskar bilar, display och lokal, han hjälper sina anställda att hitta rätt med bilar som de kör in, och noterar var det är smutsigt och vad som behöver göras. Han har minst sagt många bollar i luften samtidigt.
– Djävulen sitter i detaljerna, säger han till mig. Det gäller att ta även de minsta detaljerna i beaktning och inte lämna något åt slumpen.

Det är ju detaljerna som skiljer de som lyckas från de som inte lyckas. Sigge poängterar att alla kan lyckas, och uppmanar alla till att ge sig ut efter sin dröm.
– Det är många som säger sig bli inspirerade av mig och det är roligt. Alla kan lyckas, man måste göra det bara. Jag började själv från botten och har inte fått något gratis.

Sigge berättar att han har många yngre killar med invandrarbakgrund som jobbar hos honom.
– Här har alla en chans att visa framfötterna och jag lär dem hur man ska göra affärer och hur man driver ett företag. Det spelar ingen roll var du kommer ifrån – visar du framfötterna och gör bra ifrån dig så kanske det är du som blir avdelningschef, berätta Sigge.
– Jag gillar att vi har ordning och reda, och som jag sa förut, djävulen sitter i detaljerna. Precis som jag själv, så gör alla allting här – prestigelöst, vi kan tömma papperskorgar och städa, vi kan sälja bilar, vi kan göra allt.

Man får inte vara rädd för att jobba hårt om man ska lyckas, vad det än gäller. Gå ”all in”, kavla upp ärmarna och gör det som behöver göras. Sigge går ofta ledigt klädd på Platinum Cars för att kunna göra saker som att tvätta golv, eller mer fysiskt krävande jobb. Men självklart kräver en del affärer att han tar på sig kostym för att göra ett avslut. Sigge ger mig en demonstration av hur han tar en tur på sin körbara Kärscher-skurmaskin. Det märks att det inte är första gången han kör den. Men jag tvivlar inte heller på att han legat på knäna med skurborste. Är man driven så är man.

Jag tror det är svårt att lämnas oberörd av Sigge och hans framgångssaga, hans personlighet och hans driv. Det är inte skryt, utan han berättar uppmanande hur han har gjort och säger. “Kom igen, kör ditt race du med. Du kan”.

Nästa steg är att öppna en anläggning till, som kommer vara belägen i Stockholm.
– Huvudstaden är vårt nästa mål. Jag kan tyvärr inte avslöja några detaljer men det känns jättespännande, säger Sigge.

Det som kanske ligger närmst nu är Sverigefinalen av Årets företagare. Den 19 oktober koras vinnaren i Stockholms stadshus. (red. Sigge kom på andra plats) Vi håller tummarna för Sigge och Platinum Cars, och önskar dem lycka till i finalen.

TEXT: Björn Lisinski
FOTO: Björn Lisinski