You are currently viewing Aktivitetsutmaningar för hälsa och gemenskap
Anna Ahlbeck brinner för rörelseglädje i vardagen. Foto: Mirjam Lindahl

Aktivitetsutmaningar för hälsa och gemenskap

– Att skapa träningsglädje, välmående och social gemenskap i företag, organisationer eller i kompisgänget – det är vad jag önskar åstadkomma.
Orden kommer från Anna Ahlbeck, sedan 2014 ägare till bolaget Aktivera Mera. Här skapas friskvårdsutmaningar som inte bara främjar hälsa och kondition utan också stärker teamkänslan och förbättrar miljön på arbetsplatser.

– Jag arbetade med tjänsten MotionsRace som anställd under ett antal år, och när ägaren inte själv ville driva det vidare tänkte jag att det fanns så mycket kvar att utveckla och tog då chansen att starta eget och kunde efter några år köpa loss varumärken och systemet, berättar Anna, som tidigare arbetat med friskvård i form av massage och med olika system inom ekonomi och administration. Att få kombinera de erfarenheterna och kunskaperna var ett fantastiskt tillfälle. Det bästa av två världar!

Hon talar om att många företag alltmer inser vikten av ett välfungerande friskvårdsarbete på arbetsplatsen och att det lönar sig i längden att satsa på att personalen mår bra. Ibland stannar det vid ett bra försök. Ett anslag om lunchpromenader eller en stegtävling där det är lätt att tänka ”nej, jag orkar inte” eller ”det där är inget för mig”.
– Tillsammans med företagen eller organisationerna skapar vi friskvårdsplaner genom utmaningar som betyder något mer, säger Anna. Det kan handla om att involvera och stärka värdeorden i temaveckor, att på ett lättsamt och lekfullt sätt motivera till rörelse genom att all träning räknas, den enkla promenaden såväl som det hårda passet på gymmet och att man även samlar poäng till sitt lag genom att göra miljösmarta och hållbara val, äta grönt och främja en bra arbetsmiljö.

För visst är det en tävling. Att arbeta tillsammans för att bli korade som segrare, även om alla förstås är vinnare, sporrar det till att göra det lilla extra för laget.
– Att ge en kollega positiv feedback ger poäng, liksom att byta arbetsställning, höja skrivbordet och ställa sig upp och jobba en stund, berättar Anna. Och det gör att man inte behöver känna sig underlägsen kollegan som kanske tränar mycket normalt eller som går långa hundpromenader dagligen. På så sätt blir det enklare för alla att vara delaktiga – vilket förstås är viktigt.

En utmaning kan börja med en föreläsning, en kick-off som ger inspiration och idéer. Sedan följs den av ett antal veckors aktivitet, där idéerna får bli en del av poängsamlandet.
– Vi hade ett företag som valde att lyfta fram värdeorden power, pace, pride och passion, där power fick åskådliggöras av kraften av att komma igång och pace att varva hög- och lågintensiva aktiviteter. Passion och pride handlade sedan om att ta fram och synliggöra stoltheten i företaget och viljan att utvecklas vidare. Enkelt, tydligt och effektivt.
Hon berättar att Corona på ett sätt varit en ögonöppnare för många, när det gäller vikten av fysisk aktivitet. Hemmaarbete betyder i många fall att man inte ens behöver ta sig utanför huset.

Kanske sitter man med datorn i knät hemma i soffan och tar sig inte ens ut på lunchen. Naturligtvis påverkar det både kropp och knopp.
– Att vara ute i naturen och utnyttja motionsspår, skogsstigar och backar är ett fantastiskt sätt att både få frisk luft och motion, något som är viktigt för vårt välmående, menar Anna och berättar om höstens nyhet Östergötland Runt, vilken går ut på att under sju veckor ta sig och laget runt Östergötland.

Naturligtvis får man extrapoäng om man går leden på plats, men annars handlar det om att samla ihop i genomsnitt 60 poäng per dag från hälsosamma val, följa sin resa på kartan i appen och lära sig mer om Östergötland via länkar till smultronställen längs vägen.
– Vi kommer också att köra igång med Hållbarhetsutmaningar.se senare i höst. Med fokus på EU:s globala mål om hälsa och miljö vill vi locka företag i alla storlekar att vara med och bidra till en bättre miljö och hälsosamma medarbetare. Alla blir miljöhjältar och får diplom och vinnarlaget får dels välja ett välgörande ändamål dit 50 kronor av avgiften per deltagare skänks och dels en fin graverad pokal att stoltsera med – Hållbarhetsutmaningarnas Miljöhjältar 2020. Vill man inte vara med för sin egen skull kan man kanske tänka sig att göra det för någon annan. Och då får man ju liksom de positiva effekterna på köpet, ler Anna.

Själv har hon alltid varit en aktiv person som gillar att vara ute och röra på sig. Springa i skogen eller åka skidor. Men visst har hon också fastnat i ekorrhjulet ibland, där hem och barn och jobb tar tiden från träningen.
– Det är därför jag gillar idén med att träna tillsammans på lunchen till exempel. Här i Mjärdevi kör vi intervallpass på lunchen där alla kan vara med. Jätteroligt och gemenskapsfrämjande. Tillsammans, enkelt och hållbart är våra främsta värderingar.

Aktivera Mera har varit igång i sex år och Anna med kollegor jobbar främst med svenska företag och ibland deras utländska avdelningar och dotterbolag. Tjänsten finns på flera språk och att få vara med och aktivera ännu flera delar av världen är ett av framtidsmålen.
– Friskvård och hälsa är ständigt aktuellt. Jag vill vara med och sprida aktivitetsglädje, få fler att må bättre på jobbet och dessutom ha energi kvar när arbetsdagen är slut. Det är mitt främsta mål!

Text: Mirjam Lindahl
Bild: Mirjam Lindahl