You are currently viewing AI och framtidens sociala robotar
De flesta blir väldigt överraskade över hur långt utvecklingen har kommit i den här branschen och vi ska visa upp flera av våra produkter som riktar sig mot företag i allmänhet och med lite extra fokus på fastighetsmarknaden, berättar Fredrik Löfgren. Foto: Björn Lisinski

AI och framtidens sociala robotar

I framtiden kommer robotar och AI (Artificiell Intelligens) ha en alltmer självklar plats i fasthetsförvaltningen och i samhället i övrigt.
Men vilka är egentligen möjligheterna och riskerna?
Det är något Dyno Robotics AB pratar om på Fastighetsmarknadsdagen i Linköping den 15 april – samtidigt som man visar prov på nya produkter.
Företaget Dyno Robotics har i år funnits i tre år – men det är första gången man deltar på heldagsseminariet Fastighetsmarknadsdagen, som arrangeras i Linköpings Konsert och Kongress den 15 april.

Där kommer VD:n Fredrik Löfgren och marknadschefen Jeff Pertot att föreläsa om AI och framtidens sociala robotar – som redan finns här.
-De flesta blir väldigt överraskade över hur långt utvecklingen har kommit i den här branschen och vi ska visa upp flera av våra produkter som riktar sig mot företag i allmänhet och med lite extra fokus på fastighetsmarknaden, berättar Fredrik Löfgren.

Däribland följande:
*Sweepbot – en gigantisk städrobot för stora ytor
-Vi brukar kalla den för en dammsugarrobot på steroider, för den väger cirka 150 kilo (haha). Denna kan exempelvis både dammsuga och torka golv. Kan med enkelhet användas på nätterna för att inte störa personalen.
*Receptionistrobot – som tar emot vid entrén
-Många företag vill ha en bemannad reception, men det är en dyr kostnad. Då kan man i stället använda en av våra robotar, som svarar på frågor och hänvisar besökarna vidare. Bland annat har resebolaget TUI köpt in en sådan till ett kontor i Stockholm.
-I ett samarbete med Linköpings Universitet utvecklade vi i ett projekt en servicerobot åt tågbolaget SJ. Den människoliknande roboten kan svara på frågor om avgångar, plattformar, tidtabeller och även samtala med resenärer. Den blev väldigt uppskattad.

Vad vill ni framför allt förmedla under mässdagen?
-Kunskapsöverföring – att fler människor får upp ögonen för vilka möjligheter AI och robotar öppnar upp. Men också vilka risker som finns och hur man kan göra för att minimera dessa. Samtidigt vill vi hitta nya samarbetspartners att jobba med och ta fram produkter åt.

Vilka är det största riskerna och utmaningarna?
-Det finns flera olika exempel – som att robotarna kommer att minska antalet arbetstillfällen eftersom de är betydligt billigare i drift än människor, kan jobba dygnet runt, inte behöver några raster eller annat sådant. Sedan har vi det här med övervakning, då robotar ser allt och det kan bli integritetsproblematik med GDPR.

Vilka etiska problem kan dyka upp med AI?
-Säg att man åker i en bil och en person kliver rakt ut på vägen. Vad ska då roboten i bilen göra – köra in i en betongvägg intill med risk att passagerarna blir skadade eller köra på personen? Där har jag som programmerare ett stort ansvar. Det är enormt viktigt att vi som tar fram detta är vettiga personer med bra värderingar.

Hur ska riskerna för komplikationer minskas?
-Kunskap är makt och det gäller att använda den på rätt sätt, att lösa alla problem som uppstår längs vägen. Säkerheten är givetvis viktigast vad det än gäller. Det går exempelvis att hacka datorn i en självkörande bil, vilket kan få förödande konsekvenser och är något man starkt måste jobba för att motverka.

Under studierna till civilingenjör i teknisk fysik på Linköpings Universitet startade Fredrik Löfgren sitt första egna bolag; Fredrik Finurlig AB.
-Där har jag byggt en hel del robotar, bland annat till Östgötateatern. Dessa är med på scenen och kan kasta upp akrobater sex meter upp i luften. Men de är inte godkända längre, med tanke på att de anses för riskfyllda.

Han har även åkt runt och föreläst en hel del vad gäller AI och robotar.
-Bland annat har jag föreläst för Nato om riskerna med krigsrobotar, berättar Fredrik.
I stället för att som många andra tvingas skära ned under pandemin, har han och kollegan Jeff Pertot dragit i gång ytterligare ett företag under det senaste året – Around the corner AB.
-Det handlar om virtuella möten, där man träffas face to face trots att man befinner sig på olika platser. Man kan till och med skaka hand med de andra virtuellt och vara väldigt interaktiva. Detta är ju en bransch som verkligen tagit fart.

Robotar kan med stor fördel – både ekonomiskt och effektivt – användas inom en mängd olika områden.
-Vi har exempelvis också tagit fram en flygande robot som både kan övervaka och undersöka olika områden från luften – och en undervattensrobot som muddrar upp slam och dy på botten av en sjö eller ett hav. Det bidrar till att ta bort den allt vanligare övergödningen.

I TV4:s populära underhållningsprogram ”Talang” deltog 2017 tre robotar i ett projekt med Linköpings Universitet under ledning av Fredrik.
-När jag pratar med allmänheten så tycker de ofta att robotar är science fiction eller hemska krigsmaskiner, så jag tror att det var väldigt bra att visa upp det i tv – att det finns snälla robotar. Kul att vi också tog oss vidare till semifinal.

Törs man fråga hur många egenkonstruerade robotar du har i ditt eget hem?
-Haha, ja, det är väl ett 30-tal ungefär. Det är mycket röststyrt, där jag från mobilen kan kontrollera allt från om jag låste dörren hemma till om blommorna behöver vattnas. Men mest nöjd är jag med roboten som gör rent i kattlådan. Den sysslan överlåter jag helst till någon annan, avslutar Fredrik Löfgren med ett leende.

Det här är Dyno Robotics AB

Startade: 2018 i Linköping.
Produkt/bransch: Utvecklar framtidens sociala robotar – en svensk startup som bygger högteknologiska lösningar för företag med hjälp av intelligenta maskiner.
Antal anställda: Drivs av de fem grundarna och delägarna, samt tar in fler personer i samband med olika projekt. För tillfället är man ytterligare tre personer – alltså åtta totalt.
Omsättning: 1,2 miljoner kronor.

Text: Joakim Löwing
Foto: Björn Lisinski