You are currently viewing Tre enkla riktlinjer som lyfter din banderoll

Tre enkla riktlinjer som lyfter din banderoll

Att välja banderoller som skyltning är inte bara ett kostnadseffektivt val utan det ger även ett mycket snyggt resultat. För att resultatet ska bli så snyggt som möjligt är det dock viktigt att du från början tar fram ett ordentligt underlag. För en bra skyltning går hand i hand med att det är utfört på ett snyggt och proffsigt sätt. Om du väljer ett underlag som har för dålig upplösning eller för liten text kan detta orsaka till att din skylt inte får den uppmärksamhet som var tänkt. För att du ska undvika detta kommer här några tips du kan följa som garanterar att trycket på din banderoll kommer uppnå ett toppresultat. 

1. Banderollens storlek är avgörande

För att du ska uppnå ett toppresultat när det gäller synlighet är det viktigt att du från början valt rätt storlek för ditt budskap. Ju större banderoll du trycker ju mer ökar chans till att ditt budskap syns. Därför är det också viktigt att elementen på ditt tryck syns ordentligt. Om du exempelvis väljer att trycka en stor fasadbanderoll men har gjort en design med väldigt liten text spelar det ingen roll hur stor din banderoll är. Eftersom texten är för liten för banderollens storlek så kommer budskapet ändå inte att synas. När du tar fram ditt original till din banderoll finns det två avgörande faktorer som spelar in på hur ditt tryck kommer att upplevas. 

2. Banderollens upplösning signalerar kvalitet

Upplösningen är med ett annat ord hur hög kvalité det kommer att bli på trycket när man trycker det. Att välja rätta upplösningen är lite avancerat då den går hand i hand med vilket betraktningsavstånd som man ska se banderollen på. För en mindre banderoll som exempelvis placeras på ett staket och betraktas från nära håll så behöver upplösningen vara mycket hög. Medan en fasadbanderoll som ska ses från flera 100 meter inte behöver ha i närheten av så hög upplösning. 

Hur vet man då vilken upplösning en bild ska ha? Jo upplösningen anges i något som kallas DPI (Dots Per Inch) vilket betyder hur många utskriftspunkter som finns per tum. I många programvaror kan du få fram denna siffra så det är inget du behöver räkan ut själv. I Photoshop hittar du till exempel bildens DPI genom att välja Bild -> Bilstorlek. Här får du information om hur stor bilden är samt vilken upplösning (DPI) bilden har. Om bilden inte håller den storlek som du behöver för att trycka din banderoll är det här du ändra storleken. Att välja rätt DPI för rätt betraktningsavstånd kan däremot vara lite svårare. För att göra det lättare för dig att välja rätt har vi tagit fram en tabell som du enkelt kan följa. 

Betraktningsavstånd

Minsta upplösning

0,5m

300 DPI

1 m

150 DPI 

1,5 m 

100 DPI 

2 m 

100 DPI 

3 m – 20 m

75 DPI 

50 m – 60

50 DPI 

Tabellen visar den absolut minsta upplösningen banderollen kan ha vilket innebär att du fortfarande kan ha en högre DPI än det som visas i tabellen. Dock bör man ha i åtanke vid mycket stora format kan tryckfilen bli väldigt tung om man har onödigt hög upplösning på filen.  

3. Textstorleken avgör om banderollens budskap når fram

Att välja rätt storlek på texten till din banderoll kan vara avgörande till att ditt budskap når fram ordentligt. Väljer du en för liten storlek på din text kommer det inte vara möjligt att läsa budskapet om det ska synas på ett väldigt långt avstånd. Var därför inte rädd att dra upp texten rejält när du trycker en banderoll i ett mycket stort format. Vid mycket stora banderoller bör du också minimera mängden text så att det inte blir för mycket information. Vid större budskap är det bättre att satsa på något mer kort och koncist. 

Som med upplösningen så har vi även tagit fram en tabell för textstorlek som du kan följa. Det gäller samma här som med upplösningen att tabellen visar den minsta storleken du kan välja. Detta innebär självklart att du kan välja ett större format än så.  

Betraktningsavstånd

Minsta textstorlek

0,5m

5 Punkter

1 m

8 Punkter

1,5 m 

13 Punkter

2 m 

16 Punkter

3 m

25 Punkter

5 m

41 Punkter

10 m

82 Punkter

15 m

125 Punkter

20 m

165 Punkter

50 m 

410 Punkter

60 m 

500 Punkter

1 punkt = 0,376 mm

Det finns ytterligare en sak som är viktigt att göra när du trycker text på din banderoll och det är att du vektoriserar din text. Detta kommer att ge ett mycket skarpt tryck på texten och en snygg finish till din banderoll.