Svenska IT-bolag blir allt större

Svenska IT-bolag som är värda miljarder

De svenska IT-bolagen är stora inom främst spel och underhållning men det finns ett flertal andra IT-bolag inom olika kategorier som också har lyckats, som inom kommunikation och inom finans. Bland de svenska IT-bolag som har noterats eller blivit uppköpta så hittar man bland annat Skype, Izettle och Spotify. Det finns idag ett flertal IT-bolag som har finansbaserade tjänster som är värderade till mångmiljardbelopp, som exempelvis Trustly och Klarna, som säkerligen också kommer att bli uppköpta eller börsnoterade inom en snar framtid.

Det finns också en del svenska företag som ligger i absoluta framkanten då det gäller att skapa finansiella lösningar för exempelvis kortföretag. Kortföretag växer så det knakar då kontanter tas bort som betalmedel i många affärer och alternativa betalsätt behövs. Om du själv söker efter ett bra kreditkort så finner du här företag som listar kreditkort där du kan få all den information som du behöver för att hitta det bästa kortet.

Därför lyckas svenska IT-entreprenörer

Sverige är ett av de länder som lyckats producera fram ett stort antal IT-bolag som nått miljardvärdering varje år, även om tillväxten av stora IT-bolag för stunden har stannat av. Det beror säkerligen på att svenska IT-entreprenörer tänker annorlunda än många andra entreprenörer från andra länder. De flesta IT-system som skapas idag skapas inte endast för en inhemsk marknad utan redan från början så tänker IT-entreprenörerna globalt. Det innebär att det går fortare att få ut IT-systemen till ett stort antal länder eller till ett stort antal användare direkt när marknaden är mogen.

Sverige har också många duktiga och kreativa IT-entreprenörer som tänker framåt, alltså på vad marknaden har för förväntningar på IT-system imorgon. Det innebär att de skickligaste IT-entreprenörerna driver marknaden framåt genom att lansera IT-system som man vet att det kommer att finnas ett behov av i framtiden.

Svensk e-handel

Det finns också ett flertal svenska e-butiker som har lyckats med att nå en miljardvärdering, vilket visar på att e-handeln i högsta grad är en stark konkurrent till vanliga butiker. Faktum är att både större som mindre fysiska butiker har fått stänga igen eller dra ned på antalet butiker i Sverige på grund av konkurrensen från svenska men också utländska e-butiker. Inom e-handel så kommer det säkerligen att växa fram ett flertal större företag i framtiden som kommer att kunna ta stora marknadsandelar, precis som amerikanska Amazon och asiatiska Lazada.

Sannolikt så kommer vi säkerligen att få se hur flera svenska, framstående e-handelsbolag går ihop med varandra för att skapa en plattform där svenskarna kan handla allt de behöver på en plats. Detta kommer troligtvis också innebära nya innovationer där priserna kan pressas än mer för ökad försäljning.