Större frihet med distansstudier

Funderar du på att börja studera? Det är aldrig för sent för att lära sig något nytt och under pandemiåren har allt fler fått upp ögonen för att studera på distans. Men det finns en del saker att tänka på innan man skickar in sin ansökan.

Vad är distansundervisning?

Studera på distans skiljer sig en del från att studera på plats. Dels är inte undervisningen bunden till en viss plats, till exempel ett klassrum. Dels träffas lärare och elev inte särskilt ofta, i en del fall inte alls, utan kunskapsöverföringen sker i skriven form samt med tekniska verktyg som exempelvis videomöten.

I Sverige har distansundervisning funnits i över 100 år. Enligt den nuvarande svenska skollagstiftningen definieras distansundervisning som att lärare och elev är åtskilda i tid och rum. Historiskt sett har brevkurser varit det vanligaste, men numera är det vanligt att kontakter sker via internet.

På grund av denna teknologiska utveckling och implementering av webbaserade portaler och lärplattformar har det blivit både enklare och mer effektivt att studera på distans. Det har lett till att tempot i interaktionen snabbats upp, frågor kan besvaras skyndsamt och man kan ha en personligare kontakt med sin distanslärare.

Fördelar och nackdelar med studier på distans

Att studera på distans innebär ett större eget ansvar för att sköta sina studier, men å andra sidan ger det en större flexibilitet vad gäller vilka dagar och tider man studerar på. Många lockas av en större frihet i att kunna planera studietiden och att kunna utföra studierna från bekvämligheten av ens eget hem. Det gör det också lättare att kombinera studier med arbete.

Den uppenbara nackdelen är förstås att du behöver kunna planera studietiden och dessutom se till att du faktiskt läser det som behövs läsas. Du behöver också planera så att du hinner med det som behövs inför olika deadlines. Vet du med dig att du klarar det ansvaret så kan distansstudier vara det perfekta studieupplägget för dig.

Sammanfattning

Att studera på distans innebär alltså stor frihet under eget ansvar. Kan du planera och dessutom genomföra pluggandet själv finns det många fördelar med distansstudier. Här är de tre främsta:

  • Studera var du vill. Hemma, på biblioteket, på ett café eller i en park om vädret tillåter. Att variera sin studiemiljö kan stimulera dig till goda studieresultat.
  • Studera när du vill. Kombinera med arbete eller få mer kvalitetstid med familjen, oavsett är det du som bestämmer när du studerar.
  • Du slipper flytta. Ett av de största hindren är att man inte vill lämna sitt boende eller hemort. Kanske vill man behålla tryggheten för sina barn eller inte tappa kontakten med vänner och familj. Med distansstudier slipper du det.