You are currently viewing Så kan du vässa din presentationsteknik och fängsla din publik

Så kan du vässa din presentationsteknik och fängsla din publik

annonsmärkning

Det är en konst att lyckas leverera viktig information och budskap samtidigt som du fångar och engagerar din publik när du presenterar. Oavsett hur många gånger du gjort det och oavsett hur roligt det än är att träffa nya människor och knyta kontakter är det nästan alltid lika läskigt att stå inför publik och tala.

I många yrkesroller ingår det att tala inför både små och stora grupper. Vid arbete med kunder, samarbetspartners och leverantörer kan du inte välja hur många du vill ska vara med på mötet. Så många som din motpart vill ta med sig från sin verksamhet får vara med. Många arbetstagare kan uppleva att det är jobbigt och nervöst att tala inför stor publik, men ofta har de inget val. När du håller i en presentation på ett affärsmöte eller under en förhandling vill du att de som lyssnar på dig tar till sig, förstår och engagerar sig i det som du berättar om. Samtidigt har du förmodligen en viktigt affär i tankarna än tid för att drunkna i nerver, stress och osäkerhet kring hur du presenterar. Men nerverna, stressen och osäkerheten är oundvikligt och någonting du måste ta hänsyn till.

Läs vidare för att ta reda på hur du kan vässa din presentationsteknik för att nå fram till din publik och samtidigt hantera jobbig prestationsångest som kryper in på ditt skinn.

Var engagerad i presentationen – visa att du brinner för ämnet

Att vara stel som en pinne när du presenterar kommer inte leda dig särskilt långt. Förhoppningsvis igenom presentationsmomentet men inte särskilt mycket längre. När vi minns och tar till oss av en presentation eller ett tal har talaren oftast varit mycket engagerad och involverad i ämnet. Talarens känslor och åsikter smittar av sig på publiken som i sin tur ofta blir lika engagerad som talaren är. För att skapa en minnesvärd och fängslande presentation krävs det faktiskt att du talar utifrån ditt hjärta och är dig själv. Du ska förmedla äkta känslor och vara ärlig.

Med det sagt är det inte alltid så lätt att visa stort engagemang i ett ämne. Du kanske själv tycker att ämnet är tråkigt, tröttsamt eller uttjatat. Men kom ihåg att publiken kan känna precis likadant. Förmodligen har presentationen ett värdefullt syfte och ett mål, som ändå är viktigt att genomföra och uppnå. För att skaka liv i presentationen kan du då försöka hitta en rolig eller intressant parallell som du kan dra till ämnet eller använda storytelling som kan kopplas samman med det du talar om. 

Kontrollera din nervositet

Det finns många bra talare och visst ser det så enkelt ut när de talar inför publik? Det kan kännas väldigt pinsamt att erkänna att man är nervös. Men det är i princip alla. Det sägs faktiskt att nervositet gör oss vassare och mer på vår vakt. Vi blir mer noggranna och det visar att vi är riktigt måna om att vårt arbete blir bra gjort. Vilket bara kan vara positivt. Men det kan kännas tryggt att i alla fall kunna hålla nervositeten under kontroll under presentationen.

Kom väl förberedd men var inte rädd för improvisation
Se till att läsa på om det du ska tala om i god tid innan presentationen. Förbered dig på vad du tror att din publik kommer fråga om eller vilka invändningar de kan tänkas ha. Se också till att förbereda dig rent praktiskt. Hur tar du dig till platsen, hur lång tid tar det att åka dit, har du allting du behöver för att genomföra presentationen och vilka hinder kan tänkas dyka upp?
Däremot kommer du aldrig kunna förbereda dig tillräckligt. Det finns många oförutsägbara händelser som kan uppstå, till exempel kan tekniken krångla, du kan råka spilla kaffe, tappa dina papper eller bli försenad. Men många oförutsägbara händelser som uppstår kan du använda till din fördel. Det finns faktiskt de som till exempel utnyttjar utspillt kaffe för att dra uppmärksamheten till sig, och vinna publikens fokus och engagemang gör du inte utan uppmärksamhet. Skulle en oväntad händelse inträffa, om du kan, se till att utnyttja den till att bryta isen och försök att improvisera. Det kommer att föra dig närmare din publik och inte minst blir du garanterat ihågkommen.

Aktivera kroppen innan

För att hålla nervösa nerver i styr är det bra att få ut det adrenalin och extra energin som byggts upp i kroppen. Det är bra att röra på sig så mycket man kan innan, du kan dansa, träna, sjunga och aktivera kroppen på det sätt du mår bra av. Samtidigt som den jobbiga och nervösa energin då lämnar kroppen kommer energi med bra ämnen utsöndras som gör att du mår bättre och blir mer sansad. Precis innan presentationen kan du såklart inte utföra ett hårt träningspass, fokusera istället på att hålla kroppen lugn genom att gå en promenad, göra meditations- och andningsövningar eller skaka på armar och ben för att bli av med överskottsenergin.

Försök att tro på dig själv
Det är lätt att se ner på sig själv, speciellt när nervositeten tar över. Man minns de gånger som man gjort bort sig eller någonting gått snett. Men minns att du har gjort många bra och värdefulla saker. Det finns en anledning till att just du är den som ska presentera och du är expert på ditt ämne. Med tanke på det vet publiken faktiskt inte vad du ska säga. Om du säger något i fel ordning eller glömmer något helt är inte det hela världen. Tro på dig själv och din kunskap inom området. Och var inte rädd för att säga eller göra något knasigt, vi är alla människor. Istället för att tänka på de gånger som varit jobbiga tänk på de gånger som du briljerat.

Skapa inlevelse och engagemang genom kroppsspråk
Vi är nog många som suttit på föreläsningar och presentationer där talaren står stelt och talar med ögonen blickandes mot dörren i horisonten, längtandes därifrån. Det är fel sätt om att presentera på om du vill nå fram till din publik. Det säger nog sig själv, om talaren inte verkar vilja vara där kommer inte publiken heller vilja vara det.
Se till att använda ditt kroppsspråk ordentligt. Våga möta publikens ögon och visa att du ser dem. Rör dig på ett lugnt och sofistikerat sätt genom rummet när du talar. När någon till exempel ställer en fråga kan du gå mot delen där den personen sitter för att visa att du hör och är nyfiken på vad personen har att säga.
Om du blir stressad av att många ögon kollar på dig kan du redan innan presentationen börjar välja ut fyra personer att möta blicken med som är placerade på olika delar av lokalen. Då ser det ut som att du kollar på alla i rummet fast det egentligen bara är fyra stycken.

Tänk också på hur du gestikulerar. Det kan kännas svårt att veta vart du ska placera dina armar, vilket förövrigt är en kroppsdel som lätt börjar pilla i håret eller tröjkanten. För försiktiga gester kan spegla osäkerhet och nervositet. Att vara nervös är som tidigare nämnt helt normalt, men när du presenterar vill du uppfattas självsäker och trovärdig för att vinna publikens hjärtan. Likaså gäller att exempelvis stå med armarna i kors, det avger en känsla av avståndstagande mellan dig och din publik. Det kan påverka publikens uppfattning av dig och ämnet samt riskera ett minskat engagemang och medkänsla hos lyssnarna. För att ha händer och armar i kontroll kan du till hålla i någonting, kanske en penna, pekpinne, kaffekopp eller vattenflaska.

Hjälpmedel som kan stötta dig för en framgångsrik presentation

För att få publiken att automatiskt släppa fokus från ditt ansikte kan du använda dig av olika tekniska lösningar. Du kan exempelvis använda videos, bildspel och powerpoints för att själv få lite andrum. Du kan visa siffror, grafer och diagram som annars kan vara knepigt att komma ihåg i huvudet. Men tänk på att inte ha för mycket text och siffror för att undvika att publiken uppfattar det som överväldigande och slutar lyssna. Se även till att tekniken inte drar för mycket fokus från dig. Det är dig och det du säger som publiken ska lyssna på och vara uppmärksam på.

När du presenterar inför människor som talar andra språk eller i andra länder kommer du många gånger att tampas med språkbarriärer. Det är någonting som du bör kolla upp innan, exempelvis om alla förstår engelska och själva talar engelska flytande. Det är inte bara publiken som kan behöva en tolk utan även du själv för att förstå vad dina åhörare säger, undrar eller har för eventuella invändningar. Med det sagt är det viktigt att tala i enkla termer om publiken inte är väl insatta i ämnet.

Tänk på att gå igenom alla tekniska hjälpmedel innan så att de fungerar korrekt, men också för att veta att du förstår hur varje hjälpmedel fungerar själv.

Det tar många presentationer för att bli riktigt bekväm på scenen. Och ändå är det många som aldrig blir det. Förhoppningsvis kan dessa riktlinjer leda dig på rätt spår, så att du lyckas fånga din publik, motta spontana skratt, plötsliga applåder och skapa minnesfulla presentationer.