You are currently viewing Så här använder du kreditkort med cashback

Så här använder du kreditkort med cashback

Cashback är en av de mes populära förmånerna. I denna artikel går vi igenom hur denna förmån fungerar och vad du ska tänka på för att få ut det mesta av ett kreditkort med cashback. 

Vad är cashback?

Cashback innebär att du samlar poäng när du betalar med ditt kreditkort. Poängen omvandlas sedan till pengar som sätts in på ditt kortkonto. På så sätt kan man säga att cashbacken ger dig en liten rabatt på allt du handlar.

Att samla in cashback

Att samla in cashback är enkelt – du betalar bara med kortet som vanligt. En del cashbackkort ger samma andel cashback, till exempel 0,5%, tillbaka på alla köp medan andra kort har olika nivåer beroende på var och vad du handlar. Det brukar också finnas några kategorier av köp eller korttransaktioner som inte ger cashback överhuvudtaget. Dessa brukar vara:

  • Räkningsbetalningar eller banköverföringar från kortet
  • Kontantuttag
  • Valutaköp
  • Onlinecasinon
  • Köp hos konkurrenter (till exempel ger Shells kreditkort dig inte någon cashback hos konkurrerande bensinstationer och Bank Norwegians kort ger inga poäng hos andra flygbolag än Norwegian Air)

Att få cashback utbetald

Cashbacken samlas på ett konto och betalas sedan ut till ditt kortkonto. Detta kan ske på olika sätt. Hos vissa kort måste du komma upp i en viss nivå, till exempel 100 kronor, för att en utbetalning ska ske, hos vissa sker utbetalning vid ett eller ett par specifika datum, till exempel varje kvartal, och hos ytterligare andra kan du begära ut pengarna när som helst. I appen som hör till ditt kort, eller när du är inloggad i Mina sidor, kan du hålla koll på hur mycket cashback du tjänat in samt när den betalas ut.

Begränsningar för intjänad cashback

Förutom att det som nämndes ovan finns vissa transaktioner som inte ger cashback så finns det ofta också en begränsning kring hur mycket cashback du kan tjäna in under en viss tidsperiod. Ibland är detta ett fast belopp, ibland beror begränsningen på din maxkredit. Som exempel har följande populära kreditkort dessa begränsningar:

  • Bank Norwegian: Maximalt 500 kronor i cashback per år
  • Ikano Visa: Maximalt 0,4% av din kreditlimit per månad. Om du exempelvis har en limit på 20 000 kan du få max 80 kronor i cashback per månad eller 960 kronor per år.
  • Shell Mastercard: Maximalt 0,5% av din kreditlimit per kvartal. Om du har en limit på 20 000 kan du alltså få max 100 kronor i cashback per kvartal eller 400 kronor per år.

Så här maximerar du din intjänade cashback

Ju mer du handlar med kortet, desto högre cashback får du. Att köpa grejer du inte behöver är dock ett uselt råd när det kommer till att spara pengar (vilket cashback ju egentligen handlar om). I stället presenterar vi här några andra tips som maximerar intjänad cashback.

1. Betala med kort överallt det går

Genom att alltid välja kort över swish eller kontanter när du handlar i fysisk butik, och undvika betalappar som Klarna eller Paypal när du handlar online maximerar du din kortbetalning och därmed cashback. Visste du att du till och med kan betala många abonnemang, som Spotify eller Netflix, med kreditkort? Genom att betala så mycket som möjligt med kortet maximerar du inte bara din cashback, du får också lättare överblick över dina utgifter.

2. Handla i rätt butik med rätt kort

Ha koll på var ditt kort om möjligt ger extra bonus och se till att premiera dessa butiker när du handlar. Och har du fler kort bör du självklart ha koll på vilket som är bäst att använda till vad. Ha också koll på tillfälliga erbjudanden och kampanjer som kan ge extra cashback genom att titta i din kortapp eller ögna igenom de reklammail din kortutgivare skickar.

3. Sätt in pengar i förväg om du ska göra en större betalning

När du ansökta om kortet fick du en kreditgräns som avgör hur mycket du kan betala på kredit per månad. Denna täcker normalt dina löpande utgifter men ibland kan du behöva betala någon större utgift med kortet. Det är då viktigt att ha i åtanke att kreditgränsen bara gäller köp på kredit. Genom att överföra pengar i förväg till kortkontot ökar du det utrymme du kan handla för. Om exempelvis din kreditgräns är på 20 000 kronor och du ska köpa något för 30 000 kan du föra över 10 00 och genomföra köpet med kort. Förutom att du då får cashback för hela beloppet innebär det att köpet omfattas av eventuella försäkringar, som rese- eller allriskförsäkring.

4. Ha koll på begränsningarna

Som vi nämnde ovan har många kort med cashback en begränsning på hur mycket cashback du kan tjäna. Ha koll på denna och kom runt den genom att handla vid rätt tidpunkt (om gränsen är per månad kanske ett större köp kan skjutas upp till nästa) eller genom att helt enkelt ha två olika kort med cashback. Eftersom många av dem är gratis är detta möjligt utan extra kostnader.