You are currently viewing Jämför smslån – så här går du till väga

Jämför smslån – så här går du till väga

Snabba cash. Ibland behövs det bara. Det kan såklart finnas många anledningar till att man behöver fylla ett hål på kort varsel. Bilen måste fixas, tandläkarräkningen blev lite större än vad man hade råd med, eller den unika upplevelsen som bara finns tillgänglig här och nu och inte får missas.

Så vad gör man? ”Mikrolån” eller ”snabblån” är snabbt, smidigt och enkelt, men hög ränta är baksidan som man måste ha i åtanke. Termen i vardagligt tal för dessa lån är fortfarande smslån eftersom det var så det hela började – man skickade ett sms med en text om hur mycket man ville låna, och trots att man idag ansöker online med elektronisk identifikation så lever termen vidare.

Smslån är för de situationer när man behöver låna pengar med kort utbetalningstid. Det brukar vara relativt låga belopp, från 500 kronor upp till 50 000 men det vanligaste är några tusenlappar som sedan betalas av på någon eller några månader. Men, man ska naturligtvis noga överväga vad man gör, vad den totala kostnaden blir och att smslån kanske inte är den bästa vägen ifall det är större belopp som ska lånas.

Summan direktutbetalas till ditt bankkonto och kraven på låntagaren är inte lika höga som vid andra lån, därav den högre räntan. Det kan vara 3% per månad vilket inte låter så mycket men landar på 36% på årsbasis. Vissa långivare erbjuder också betalningsfri månad vilket kan vara skönt vid ansträngd ekonomi men tänk alltid på att räntan tickar vidare.

En ansökning tar bara några minuter att göra och efter en kreditupplysning får man besked om låneansökningen blir godkänd varpå pengarna sitter på ditt konto samma dag. Kraven handlar oftast bara om att man har åldern inne (18-21 år), har deklarerad inkomst, är svensk medborgare, bosatt i Sverige och inte har skuld hos kronofogden.

När man väl kommit fram till ett beslut att man vill ta ett lån så behöver man naturligtvis först tänka sig om hos vem man vill ta lånet. Med tanke på en lånetyp med hög ränta så ska man hitta fram till vem som erbjuder de bästa villkoren. Den kloka vägen är att hitta fram till möjligheten att jämföra de olika långivarna till smslån, att se information om avgifter, utbetalningstid, vilka belopp som går att låna, löptid och såklart vilka lån som erbjuder den lägsta räntan.

Att välja rätt smslån med den bästa räntan kan göra en enorm skillnad till sist, det kan vara både hundralappar och tusenlappar att spara. Idag finns olika aktörer på internet som samlar information från flera långivare och gör det enkelt och smidigt att jämföra villkoren.

Om du trots det inte kan få ned räntan till önskad nivå så är det dock ingen total katastrof. Räntan du betalar är nämligen avdragsgill i deklarationen. Det innebär att du en gång om året får tillgodoräkna dig dina lånerelaterade ränteutgifter när din slutliga skatt ska räknas ut. Räntan kan alltså, i bästa fall, göra att en kvarskatt vänds till att du får tillbaka en slant från staten istället. Den summan kan du exempelvis använda för att betala tillbaka ditt lån fortare än du tänkt.