You are currently viewing En ansiktslyftning i hemmet utan ombyggnad

En ansiktslyftning i hemmet utan ombyggnad

Är du trött på ditt hem, är det inte längre inspirerande, känner du dig obekväm men du har inga planer på en renovering inom närmaste framtid? Detta kan tyckas vara ett problem. Men i själva verket finns det ett antal knep som designers och inredare använder för att snabbt förbättra inredningen. Varje inredning behöver en uppfräschning då och då.

Hur ska man gå vidare?

Den största svårigheten för en lekman är att se sitt hem på ett kritiskt sätt. Ett proffs har ett tränat öga och erfarenhet som gör att han eller hon kan hitta fel. Det finns faktiskt ett sätt att se på din bostad med ett opartiskt öga. 

 Ta en bild av det rum du vill bygga om från alla vinklar som du ser det från i ditt dagliga liv – från entrén, från soffan, från köksbänken etc. Ju fler perspektiv du har, desto mer omfattande blir resultatet. Titta på bilderna och notera vad som ser onödigt ut. Skriv ner specifika detaljer som har förlorat sin attraktionskraft för dig. Ta med på listan även smaklösa gåvor, oönskade arvegods, slumpmässiga inköp, oanvända möbler och elektronik. 

Gör dig av med saker som inte spelar någon roll i ditt liv. Ångra inte soffbordet som samlar skräp eller de förvuxna blommorna som du håller vid liv av medlidande. När allt är borta från ditt hem kommer du att känna dig lättare.

Försök också att leka med de återstående möblerna och ändra den layout som du har upplevt under åren. Genom att skapa nya vägar i rummet förändras utgångspunkterna för hur du ser på din inredning. 

Om du är uppmärksam på utrymmesindelningen och ergonomin i din nya layout kommer du att få en mycket bekvämare interiör. 

Det bästa sättet att skapa ordning i ett rum är att definiera utrymmet för de viktiga bostadsområdena. Mattan tjänar detta syfte för designers. Tricket är att göra den tillräckligt stor för den specifika zonen. En rätt vald matta kompletterar visuellt den funktionella zonen och spelar en viktig roll i det övergripande inredningskonceptet.

Vad händer om det är utseendet på möblerna som stör dig? 

Du kan sy överdrag för soffor. Det är billigare än ny klädsel och överdragen kan lätt tvättas. Dessutom kan du välja tyg. Andra möbler kan målas om, färgas med stenciler, handtag, underreden, hjul, folie, skåpdörrar bytas ut eller tas bort etc. Din fantasi har inga gränser.

Ägare av nyinredda lägenheter blir ofta besvikna över det intryck av sterilitet som slät, högglansig möbel ger. Detta kan enkelt åtgärdas genom att lägga till en antik möbel eller element med en naturlig struktur. 

Tips: Ibland kan det vara bra att byta ut möbler mellan rummen. En byrå som står i vägen i vardagsrummet kan bli oumbärlig i sovrummet. Däremot kan en golvlampa, som stått i sovrummet i flera år, passa utmärkt till soffan. Belysning är en viktig, men ofta försummad, del av inredningen. Sök till exempel efter nya lampskärmar till befintliga armaturer. Både armaturernas utseende och ljuskäglans riktning kan dramatiskt förändra stämningen i ett helt rum. Det finns tre typer av artificiell belysning – riktad, funktionell och perceptuell. Fokusera särskilt på den sista kategorin.

En annan beprövad metod för yrkesverksamma är textildesign. Byt helt enkelt ut gardiner, dekorativa kuddar, sängkläder, sängöverkast, filtar och dukar. Välj bara en grundfärg för det nya utseendet och håll dig till nyanser och mönster som bygger på den färgen. Om du kan hålla dig till konceptet garanterar byte av textilier ett fräscht och elegant utseende i din inredning.

Det har redan sagts mycket om färger, så det förvånar nog ingen att en ommöblering av ett rum kan ligga till grund för en ommöblering. Det kan tyckas för enkelt, men underskatta inte den vita färgens kraft. Om du har en inredning i andra färger kan du ge vit färg en chans. Du kommer att märka att den andas bättre. Om du däremot har helt vita väggar kan du överväga en enkel uppfräschning och måla en vägg i en annan färg. Var inte rädd för mörkare nyanser som smaragdgrönt eller för att använda vintage-blommiga tapeter.

Inredning 

Lägg ut alla dekorativa föremål som du äger på golvet framför dig. Lägg dem du inte längre har en relation med i en låda utan att ångra dig. Sortera de återstående föremålen i grupper enligt liknande stil, material och färgschema. Se dig omkring i rummet och identifiera tomma utrymmen. Det är här som dina dekorationsexperiment kommer bäst till sin rätt.

Välj ut det största föremålet och använd det som centralpunkt från vilken det övergripande dekorativa konceptet kommer att utvecklas. Utmaningen är att ordna de dekorativa föremålen så att det centrala föremålet drar till sig mest uppmärksamhet och de andra kompletterar det på ett harmoniskt sätt. 

 

Några fler tips: 

  • Omorganisera bokhyllan. Låt inte prydnadsföremål slumpmässigt blanda sig med böcker,
  • Gruppera dekorativa föremål efter färg, 
  • Avsätt tillräckligt med utrymme för diverse prylar och visa dem som en slags samling. Annars ger liknande föremål ett intryck av kaos. 
  • Om du är van vid ett stort dystert stilleben på väggen kan du överväga att gruppera fler bilder, utskrifter och fotografier tillsammans.

Ett sista råd: Var djärv och experimentera. För det är mycket roligare än att inte göra någonting och leva i hopp om att du en dag ska spara ihop till din dröm.