Detta händer när du stirrar ner i telefonen hela dagen

Idag används dessa smarta mobiler till allt från att skicka meddelanden till läsa nyheter, beställa mat och spela på mobilcasinon, och att förlägga sin telefon är ofta kopplat till ett sting av panik.

Eftersom vi använder mobilen till så pass många olika saker nu för tiden kan något så enkelt som att tappa bort mobilen eller försöka sluta använda den faktiskt ge personen abstinens. Det är också en del andra saker som kan hända med kroppen när man stirrar ner i sin telefon dagarna i ända. Vi har listat tio symptom som kommer från just överdrivet telefonstirrande.

  • Ont i nacken

Att använda telefonen för mycket kan resultera i kronisk värk, och just problem med nacke och rygg har blivit så pass vanligt att det fått namnet mobilnacke. Enligt forskning som gjorts sägs varje centimeter som huvudet faller framåt dubblera den stress som läggs på nacken och ryggen. Att titta ner på sin mobiltelefon med hakan mot bröstet är nästan lika påfrestande som att ha ett barn på 30 kilo hängandes från nacken.

  • Överansträngda ögon

Det är mycket information som swishar förbi våra ögon när vi scrollar på mobilen, och all denna information frånger sig ett lätt blått ljus, som är skadligt för våra ögon. Detta blåa ljuset kan påverka sättet våra ögon reagerar till ljus, och kan göra oss ljuskänsliga, med ansträngningar i och runtom ögonen som resultat.

Ska du sitta vid mobilen en längre stund kan det vara en bra idé att testa 20/20/6-metoden. Var 20:e minut, titta bort i 20 sekunder, titta på någonting som är runt 6 meter bort.

  • Lägre syrenivåer

Att sitta som Gollum och stirra på mobilen påverkar även den totala syrenivån i kroppen. Den framåtvridna positionen hindrar lungorna från att expandera som de ska, vilket i sin tur betyder att du får i dig en lägre mängd syre än vad du borde. Lägre syremängd betyder i sin tur att hjärtat måste jobba hårdare för att pumpa runt det syre som finns till kroppen. Som du kanske förstår är det här inte bra i det långa loppet.

  • Textartumme & Handledsbesvär

Även våra händer drabbas av mobilanvändandet. Små, repetitiva rörelser gör att muskler och leder aldrig riktigt får vila, vilket kan leda till textartumme och handledsbesvär såsom karpaltunnelsymptom, inflammation och smärta.

  • Sömnproblem

Att stirra på mobilen innan man går och lägger sig kan kännas som en mysig grej, men det kan faktiskt påverka sömnen genom att sänka nivåerna av melatonin i kroppen. Att titta på ett starkt ljus innan läggdags lurar kroppen att det fortfarande är dag, vilket betyder att kroppen inte får varva ner på samma sätt innan det är dags att sova.

  • Ångest

Det är inte bara själva mobilen i sig som kan skapa problem, även vad vi ser på den. På senare år har antalet människor med ångestsymtom ökat, just på grund av alla skrämmande nyheter, videos och artiklar som vi kommer över på sociala medier och nyhetssajter.

  • Hallucinationer

Har du någonsin känt ett durrande i fickan och sträckt dig till mobilen bara för att inse att den inte hade durrat, eller att du kanske inte ens hade mobilen där? Det är ett tecken på att du kan vara lite väl fäst vid din telefon och det kan vara dags att ta en paus.

Hur du får kontroll över ditt telefontittande

Det kan låta läskigt att vara ifrån sin telefon ett längre tag, men det finns några olika sätt man kan göra det på. Först och främst kan du helt enkelt lämna mobilen hemma eller i bilen om du ska på middag etc. Det kan kännas konstigt först, som att en del av dig saknas, men det blir enklare efter ett tag. Något annat du kan göra är att slå av alla notifikationer och sätta en eller flera tider under dagen då du får kolla dina appar och sociala media.

Det är också bra att fundera på när det är som du själv kollar mobilen. Är det när du har tråkigt? Är ensam? Brottas med ångest, depression eller stress? Använder du mobilen för att stävja denna typ av beteenden kan det vara en bra idé att kolla på andra, bättre metoder, såsom mindfullness, andningstekniker och meditation istället.

Du kan även hitta andra sätt att känna dig delaktig och social utan telefonen. Att faktiskt träffa kompisar eller gå ut och göra saker är hälsosammare än att prata över sociala media.