You are currently viewing Datorer för dig med krävande datoruppgifter

Datorer för dig med krävande datoruppgifter

Programmerare, designers eller andra yrken som ofta använder prestandakrävande program måste ha en dator som klarar av alla behov. 

Det är inte bara rå kraft som spelar roll när du är ute efter en bärbar dator som klarar av programmering eller design. Det är även viktigt att tänka på lagringen, prestandan och hur ergonomisk den är. Datorn måste även vara kompatibel med de appar du använder mest.

Att ha marknadens bästa processorer är en önskan som många har, men även lagringens hastighet och RAM-minnet är viktigt att ha i åtanke. Det är viktigt att prestandan är så pass bra att den inte saktar ner eller försvårar ditt arbete.

Även om de allra flesta programmerare och designers använder externa skärmar och tangentbord är det ändå viktigt att skärmen och tangentbordet är bra. Det är särskilt viktigt om du ofta tar med dig datorn och jobbar utanför kontoret. En dålig skärm är inte ett alternativ för vare sig grafiker eller programmerare.

För dig som använder Apple

Många designers och programmerare väljer att använda en Mac med M1-chip från Apple. Det är idag den i särklass bästa datorn för yrkesverksamma som arbetar i Mac-kompatibla appar, köra många prestandakrävande program och vill kunna arbeta snabbt utan avbrott.

M1-chips började användas 2020 och ersatte det tidigare Intel-chippet som användes från 2006. Det är en marker som använder samma typ av processor som i iPhones. M1 är det första chippet som har utformats specifikt för Mac.

M1 har 16 miljarder transistorer, fem nanometers processteknik och en grafikprocessor som är sjukärnig. Det är ett systemchip som kombinerar flera tekniker i ett chip och har ett enhetligt minne. Det ger en mycket förbättrad prestanda och effektivitet.

Det finns flera fördelar med M1-chip, men den allra största fördelen är att det är extremt snabbt. Flera tester har visat att datorer med M1-chip är mycket snabbare än tidigare Macbooks, även i Macbook Air. Dessutom är den mycket kallare än tidigare Macbooks och Macbook Air med M1-chip har inte ens längre en fläkt.

M1-chip gör även att batteritiden blir bättre och har nästan fördubblats i Macbook Pro. Enligt Apple kan nya Macbooks med M1-chip ge upp till 17 timmars surfning på internet eller 20 timmars videouppspelning.

Om du hellre kör Windows

Många programmerare och designers väljer att använda HP Spectre x360 2-in1. Den uppgraderades 2021 med elfte generationen Intel Core-processorer och Intel Iris XE-grafik. 

Det välbyggda chassit och stora tangentbordet gör det till ett utmärkt val om du ofta arbetar utanför kontoret och verkligen behöver en högpresterande bärbar dator. Skärmen går att vika i 360 grader och kan därför fungera som en surfplatta.I det intensiva batteritidstestet PCMark 10 håller dessutom batteriet i nästan 13 timmar, vilket räcker för en hel arbetsdag.