You are currently viewing Att köpa & hyra ut fastigheter utomlands 

Att köpa & hyra ut fastigheter utomlands 

Att semestra utomlands är ett intresse för många. Dock finns det också många personer som köper hus eller lägenhet utomlands så att de ska kunna åka till respektive ställe så ofta som möjligt. Om man reser till en destination ofta kan man med fördel ha en bostad där och då slipper man tänka på boende när man åker dit. På hemsidan Santa Ponsa fastigheter kan man hitta exempel på vad det finns för fastigheter som man kan köpa. Man kan tycka att det är onödigt att ha en fastighet ståendes, som man inte besöker konstant, då kan man med fördel hyra ut den periodvis. Genom att hyra ut sin fastighet när man inte är där kan man spara in pengar på de driftkostnader som löper även om man inte är där. Dessutom finns det också någon där hela tiden som har koll på boendet, utifall något skulle inträffa. 

Kontrakt på perioduthyrning 

Det är viktigt att man skriver ett kontrakt och är tydlig med att det är en perioduthyrning, så att alla parter är medvetna om vad som gäller. Man kan således semestra och bo i bostaden under de tidpunkter man inte hyr ut den. Perfekt för de som inte kommer bo i bostaden på heltid, utan bara under semestrar. Det finns många som letar tillfälliga bostäder och därför är det ofta lätt att hitta intressenter. Det är dock viktigt att man annonserar ut bostaden så att man vet att den är till uthyrning. Annars kan det bli missförstånd och människor kan tro att den ligger ute för försäljning istället. En annan sak man måste ha i åtanke är att om man går med vinst på uthyrningen beskattas man på samma sätt som om lägenheten hade legat i Sverige. Skatten på överskottet ligger på 30 procent. Man får göra ett så kallat schablonavdrag från inkomsterna av uthyrningen. 

Köpa fastighet i ett annat land 

Precis som alltid när man köper bostad finns det en del att tänka på. Dels driftkostnader, men också skatter och räntor som tillkommer. På en del ställen är räntorna lägre och det kan vara värt att kolla upp innan man skaffar bostad. Det man dock måste ha i åtanke är att när man köper en fastighet så är det i många fall en investering. Om man i framtiden ska sälja bostaden kan man gå en hel del i vinst. Liksom ränta är skatt också en avgift man måste betala när man köper en bostad. Även i detta fall är det bra att kontrollera vad som gäller i respektive land. Det som är bra att tänka på är att först ta ett beslut om var man vill köpa en bostad och därefter kolla upp vad som gäller för eventuella räntor och skatter. När man köper en bostad i ett annat land är reglerna snarlika som om man köper en fastighet i Sverige. Däremot finns det några skillnader, beroende på vilket land man vill köpa bostad i. Exempel på en skillnad är att man kan sluta ett avtal muntligt. Detta är också något man bör ha med i beräkningarna när man ska köpa en bostad utomlands.