Vinlandet Spanien

Under 1900-talet genomgick Spanien inbördeskrig, världskrig samt nästan 40 år diktatur som gjorde att vindlandet nästan gick in en dvala.
När Spanien gick med i EU i slutet av 1980-talet har det hänt väldigt mycket i Spanien och man har moderniserat vinlagarna i landet. Det har gjort att man numera tillåter franska druvor samt att man numera även har konstbevattning. Detta har gjort att man idag tex har Chardonnay och Pinot noir i sina cavor. Cava som fick byta namn vid samma årtal på grund av EU lagar och hette innan Xampany.
Med vinlagarna har man fått betydligt bättre viner idag i Spanien.

Spaniens klimat varierar stort. Skyddande bergskedjor gynnar på sina håll vinregionerna och
vinodligarnas förhållandevis höga altitud möjliggör ett klimat som ägnar sig för vinodling på områden som annars vore för heta.
Stora delar av centrala Spanien upptas av en högplatå, som är ett av den iberiska halvöns karaktär.
Detta betyder att vintrarna är stränga och somrarna extremt heta ända upp till 40 grader.
Regnmängden varierar också stort. Rioja får i snitt 450 mm/år medan mera än det tredubbla fås i
Galicien och den baskiska kusten. I söder och öster influeras klimatet av Medelhavet med långa
varma somrar och milda vintrar. Klimatet ger den spanska vinfloran stora variationer, en mångfald av olika vintyper med en mängd olika druvsorter som är anpassade till sina växtområden.

Rioja är kanske det mest kända området för oss svenskar. Här gör man mestadels vin på druvan Tempranillo. Området delas in i tre underdistrikt. I öster ligger det varmare Rioja Baja, i väster Rioja Alta och norr om det Rioja Alavesa.
Ribera del Duero är ett annat klassiskt spanskt vindistrikt. Odlingarna ligger på 700–1 000 meters höjd och ger lagringsdugliga viner. Den dominerande druvsorten är Tempranillo eller Tinto del país som den oftast kallas i området. Andra tillåtna druvsorter är Cabernet sauvignon, Malbec, Merlot och Garnacha samt den gröna druvan Albillo.

Priorat som området heter på katalanska är ett av de många spanska vinområden som kommit i ropet under senare år. År 2000 blev den uppgraderad till ursprungsbeteckningen DOCa. Nio år senare bekräftades detta av den nationella myndigheten. I området görs mycket smakrika och koncentrerade viner.

I Katalonien finns även världens största bubbeltillverkare Codorníu som vi säkert känner igen från Systembolaget.

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 06 – 2019

[one_half last=”no”]

Peter Lannesand 
Vinkännare

[/one_half]
[one_half last=”yes”]
Peter Lannesand
[/one_half]

Tillbaka till krönikor