You are currently viewing Vill robotar fira påsk?

Vill robotar fira påsk?

Andra hade klimatångest men ville samtidigt att fler skulle förstå att världen inte är någon mörk och dålig plats. Hon var väldigt tacksam över alla de människor hon träffar och som stöttar henne på olika sätt, det ger henne hopp om en varmare och ljusare framtid. Så vem kan du och jag stötta idag och skänka lite extra hopp och glädje?

Idag fastnar jag för Danica Kragic Jensfelt, Sveriges främsta robotforskare. Dani är en otroligt smart, klok och härlig person med underbar klädstil. Jag lyssnar gärna på hennes föredrag om AI och hennes tankar kring företagens inställning och kompetens inom digitalisering. Hon är till exempel övertygad om att framtidens akademiker måste kunna röra sig mellan akademin och näringslivet för att skapa rejält genomslag för forskningen och sammanföra värden. På samma sätt som jag tror att politiker måste kunna får röra sig mellan näringsliv (läs gärna styrelseuppdrag) och politik för att kunna göra ett ännu bättre jobb. Men det är en annan fråga som vi tar en annan gång.

Hej Danica, som robotforskare är du alltid aktuell och kommer säkert vara många år framöver, men lite extra i skrivande stund för att du (igen) är i toppen på listan över Sveriges mäktigaste tech-kvinnor. Och för att det är valberedningstider och många valberedare har dig högt upp på sina önskelistor. Bland annat H&M. Varför tror du att du är rätt person att vara styrelseledamot i H&Ms styrelse idag och tre år framåt?
Jo, därför att jag har forskat inom AI, robotik och maskininlärning i mer än 20 år. Dessa tekniker kan tillföra nya sätt att tänka, både vad gäller processer och produkter. Vi ser att speciellt AI som baseras på stora datamängder, kan ge oss mer förståelse om hur vi kan förbättra och effektivisera nästan allt vi gör. Jag tror att min kunskap inom speciellt automatisering också kan hjälpa till att bygga framtida lösningar där människor och maskiner samarbetar på ett naturligt sätt.

Jag arbetar som valberedare. Om du fick önska dig ett styrelseuppdrag i vilket bolag eller annan organisation som helst i världen vilken skulle det vara och varför?
Jag lever mitt drömliv just nu – det säger väl allt.

Vilka är dina svagheter och styrkor när det kommer till styrelsearbete?
Jag säger vad jag tycker och är ganska direkt – ser det både som en svaghet och en styrka.

Hållbarhet är en viktig styrelsefråga för alltfler företag. Vad har du för erfarenhet av hållbarhetsarbetet i de styrelser du verkar?
Jag kan bara säga att det finns fortfarande mycket jag måste lära mig. Privat är jag väldigt intresserad av till exempel återvinning och återanvändning av kläder – själv syr jag mycket och ser alltid till att återanvända olika plagg så mycket som möjligt.

Media skriver ofta att du är professorn som ska lösa samhällets problem med hjälp av tekniken. Tror du att robotar kommer att vara viktiga för att vi ska nå världens klimatmål?
Det är många olika tekniker som kommer att behövas för att möta klimatmålen. Men det gäller att vi också som individer gör det yttersta för att hjälpa till. Jag äger till exempel ingen bil och promenerar eller åker kommunalt. Det kan vara första steget. Sedan reser jag väldigt lite i jobbet nuförtiden och försöker ta så många möten som möjligt på telefon eller video.

Tycker du att fler borde investera i ”Robotics” (fonder och/eller enskilda företag)?
Man ska först alltid förstå sig på det man investerar i. Om man tycker och tror på att just robotik är en teknologi som tillför till att lösa ett viktigt problem så ska man absolut investera i det.

Vilken fråga får du aldrig av journalister men skulle vilja svara på?
”Jag vet att vi bokade en timme för intervjun, är det OK om vi blir klara på 30min?”

Du är styrelseledamot i SAAB. Det är en relativt stor styrelse med 13 ledamöter. Är det svårare att bidra till värdeskapande i stora styrelser?
SAAB arbetar med många olika teknologier och detta kräver kompetens inom många olika områden. Det känns aldrig som att vi är för många på våra sammanträden – varje individ bidrar med ett viktigt perspektiv.

Vad gillar du bäst i/med Östergötland?
Åker ofta tåg Stockholm – Linköping till olika möten men hinner aldrig ’turista’. Måste nog erkänna att jag måste utforska Östergötland mer innan jag kan svara på frågan.

Vilken är din favoritkrydda?
Salt – fast den är kanske nödvändig. Sen kommer det dill.

Får dina robotar fira påsk?
Hmm, de får bestämma själva om de vill det först.

Tack Dani för en trevlig konversation. Jag kanske kan få bjuda med dig på en lite längre klimatsmart promenad längs en av alla de vackra vandringsleder som finns här i Östergötland.
Kan också tipsa om att det finns gott om toppenbra restauranger både i Linköping och Norrköping om tåget hem skulle vara försenat någon gång. För det händer ju.

Glad påsk tills vi ses och hörs igen!

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 04 – 2019

[one_half last=”no”]

Suzanne Sandler
valberedare och giggare inom styrelsearbete, affärsutveckling och gård&trädgård.

[/one_half]
[one_half last=”yes”]

[/one_half]

Tillbaka till krönikor