Segnälkab

Svårt att läsa rubriken? Kan så vara – läs den baklänges i stället så får du – just det ordet baklänges. Att göra en uppgift baklänges tycker en del är fel sätt att göra uppgifter på. Men att göra något baklänges kan faktiskt bli något bra och leda till att man fokuserar i sitt arbete att finna sitt drömjobb.

När jag frågar mina kursdeltagare när de önskar ha ett nytt jobb, framkommer det att det finns många uppgifter som de känner att de behöver ha färdiga som gör att de har svårt att sätta målet. De ska ordna med CV och personligt brev, de ska se över sin LinkedIn profil, de ska hitta jobb att söka, veta vilket/vilka nätverk som de ska vara aktiva i med mera. Allt detta läggs som ett stort berg framför dem som gör det svårt att se vart målet är. Därför kan det vara bra att börja baklänges – nämligen ”När ska jag börja på min kommande arbetsplats?”!
När måldatumet är satt börjar baklängesplaneringen. Vi börjar sätta upp en tidslinje och på den tidslinjen sätter vi upp aktiviteter som behöver göras.

Vi börjar med att fundera på hur många intervjuer deltagaren behöver gå på för att få ett jobb? När den frågan är besvarad ritar deltagaren in de intervjuerna på tidslinjen Vi tänker oss att deltagaren uppskattar att det krävs sex intervjuer. Då kommer nästa fundering; Hur många ansökningar behöver skickas/antal arbetsgivare kontaktas innan man kallas till en intervju? Låt säga att var tredje ansökan resulterar i en intervju. Då skulle det i vårt exempel behövas 18 ansökningar. Efter den uträkningen skriver deltagaren in 18 ansökningar på tidslinjen.
Sedan fortsätter vi med att fundera hur många nätverksträffar deltagaren behöver för att kunna söka på den s.k. dolda arbetsmarknaden.

Vi går vidare med när LinkedInprofilen ska vara klar, när CV och personligt brev ska vara så klart att det finns en bra grundstomme att utgå ifrån.

Deltagaren har säkert andra aktiviteter som hen önskar ha på sin tidslinje, och då lägger hen till dem. Nu finns en tidslinje som deltagaren har skapat. Det berg som fanns från början finns inte längre, utan det finns klara tydliga aktiviteter som hen ska göra. Detta gör att fokuset blir ett annat och man biter av en sak i taget, i stället för att bara se berget framför sig. Förhoppningsvis försvinner även stressen, och fokuset ökar.

Är det någon som vill gå segnälkab med mig?

Tidigare publicerat i Affärsstaden 8 – 2021

Mikael Laweby
k_mlaweby

Laboris – leder dig mot ditt nya mål (en del av Koching AB)
Jag är utbildad till Professionell Coach – har en certifiering som Professionell Certifierad Coach inom ICF, International Coaching Federation och certifierad karriärcoach. Coachar de som vill byta karriär eller som är mellan två jobb.

Tillbaka till krönikor