Om man säkerställer livet… hur levande blir man då?

Vi barn låg i bakluckan på vår Ford Taunus och läste serietidningar. Mamma satt fram och rökte. Hon puffade ut små rökmoln genom det trekantiga fönstret som hade en springa öppet. Cigarettmärket var Gul Blend och det gick åt ett paket om dagen. Pappa körde naturligtvis och ingen hade säkerhetsbälte. Tjugofem år senare sitter jag i en Ford Mondeo, blåsilver metallic. Bälten, säkerhetstolar för barnen och extra familjeförsäkring är tecknad. Oj vad åren går. Finns inte på kartan att folk röker i bilen idag. Inte ens med elcigaretter och absolut inte med de fastspända och välförsäkrade barnen i säkerhetsbilstolarna.

Jag läser en sammanfattning av den senaste EU-rapporten om hälsa. Här har 40 experter och forskare på hälsa enats om de absolut viktigaste hälsofaktorerna för ett långt och hälsosamt liv. Inget kött, ytterst lite mejeriprodukter (till exempel gudomligt god ost) och ingen alkohol över huvud taget.
   – No meat, no diary products, no ­alcohol… no LIFE, säger en fransyska som jag känner, och hon säger det med stor uppgivenhet.

Det är ju så viktigt att vi lever säkert nu för tiden. Ja, jag kanske ska säkerställa mig själv genom att följa just EU-­experternas hälsoråd. Säkerhet framför allt och då lever vi längre och är friskare. Men mungbönsgrytan i 10 liters ­kastrullen blev aldrig uppäten utan slängdes några år senare när jag rensade frysen. Ett ryck av vegetarisk kost som var högst tillfälligt.

Ordet säkerställa hör man allt som oftast och det är självklart väldigt viktigt med säkerhet men när det ringer en försäljare och berättar om mina procentuella ­chanser att få cancer och att jag därför bör ha en försäkring så väcks rebellen i mig. Man kan ju inte sitta i sitt hus med cancerförsäkring, överlevnadslådor i källaren, cykelhjälm på huvudet och självklart en reflexväst och nödradion tillgänglig och vänta på nästa katastrof.  

Det levande livet är nu och vi har en himla massa sinnen som vill njuta av god kost, snabba cykelturer, okända vatten, äventyr och ett fantastiskt gott italiensk fylligt vin med en smakrik nötig Gruyére.
   Att vara i levande i livet nu är väl ändå livsbejakande, förlänger livet och får oss att ta vilda chanser i stället för att sitta rädda med reflexvästen på.

Att fylla våra liv med så mycket lycka det går. Det finns till och med lyckoforskning från Storbritannien och universitet i Reading som bejakar detta. Njut och du lever längre. Sambandet är klockrent oavsett om det gäller, mat, dryck, ­cigaretter eller vad du vill. Men har du dessutom dåligt samvete så har det motsatt effekt. Så äter man en bananbakelse så ska man njuta fult ut och vara lycklig inte straffa sig själv efteråt.
   Det låter sunt och forskningsbaserat. Tror inte att lyckoforskaren var med bland de 40 hälsoexperterna i EU-panelen.

Men som min Mormor alltid sagt – ”För mycket och för lite skämmer allt”. Så lagom mycket risker och lagom mycket säkerhet är väl den gyllene vägen till ett gott säkert långt och lyckligt liv.

Så visst är det bra med säkerhet men vild lycka i nuet är minst lika livsbejakande och förlänger dessutom livet.
Man kan ju faktiskt äta bananbakelse med reflexvästen på!  

Tidigare publicerat i Affärsstaden #10 2023

Susanne Bergman
Organisationskonsult & författare

Susanne

Tillbaka till krönikor