Den stora julvåndan

Likadant varje år. Den där stunden då man inte kan skjuta upp det eländiga inköpet av julklapparna mer. De julklapparna man bara måste ge bort för att inte helt rubba traditionerna. Och samma ångest över vad i hela fridens dar man ska köpa. Jag vägrar köpa en massa grejer som folk inte har önskat sig eller behöver. Alla prylar, oavsett produktionssätt gör ett avtryck på miljön. Dessutom ska de en dag tas om hand i bristande återvinningssystem.

Ibland önskar sig ju folk åtminstone något de faktiskt behöver. Och då kan prylinköpet kännas berättigat. Man kanske till och med kan välja något som är lite mer hållbart producerat än normalt. Men allt som oftast önskar sig folk ingenting och ändå känner man att man vill kunna ge någonting, och det är då ångesten kommer krypande. Jag har bett kollegor och vänner om förslag på hållbara julklappar och fått en hel drös som faktiskt är ganska bra. Så håll till godo!

  1. Köp något begagnat på Tradera, Blocket, second hand eller dylikt. Man kan i princip hitta allt med lite tålamod. Ta en sådan populär klapp som lego som blir sällan särskilt slitet. Det finns jättemycket lego på andrahandssajter. Likaså är det rätt lätt att hitta playstation eller dylikt. Det kanske inte måste vara senaste versionen för att vara roligt? Själv skulle jag vilja hitta en ersättning till en stor keramikform som har spruckit. Visst finns det fina att köpa nya. Men mycket mer att välja på om man letar på andrahandsmarknaden. Vad gäller porslin och dylikt är utbudet stort, lätt att hitta bra kvalitet och priserna lägre än för nya produkter. Man kanske inte ens behöver ge sig ut på andrahandsmarknaden, utan har en riktigt bra bok hemma, ett pussel, spel eller dylikt som man vill ge vidare. Om man känner att man behöver lite hjälp att motivera en begagnad julklapp så finns ett perfekt julkort att addera till gåvan: https://bahkadisch.se/collections/vykort-post-cards/products/vykort-ibland-ar-det-bra-att-ge-igen.
  2. Köp en Bokashi. Om den som ska få julklappen har en trädgård så är en bokashi perfekt. Tack vare denna finurliga japanska variant på kompost kan gammal näringsfattig jord bli som ny. Den ursprungliga bokashin finns här: www.bokashi.se, men nu kan man hitta motsvarande lösning på flera ställen. Bokashin hjälper mottagaren att ta hand om sitt organiska avfall på ett bra sätt, och minskar behovet av att åka och köpa säckvis med jord.
  3. Gör en hållbar investering. Istället för att ge pengar till någon – köp hållbara fonder. De flesta fondhus har ett brett utbud. Jag vill inte ge investerartips, men kan bara notera att mina hållbara fonder har gått betydligt bättre än index de senaste åren. Ger man fonderna till ett barn så är det dels lite svårare att sätta sprätt på pengarna med en gång, dessutom visar man ett gott exempel.
  4. En upplevelse. Det här är den klassiska hållbara julklappen. I vanliga fall är många av klapparna under vår gran konsert- eller teaterbiljetter. Men alla klapparna från förra julen har blivit uppskjutna till nästa år, så i år känns det inte lika kul. Istället kan ett alternativ vara ett restaurangbesök. Ett besök med kompisgänget eller familjen på Escape House (superkul och ganska coronasäkert). En runda på en höghöjdsbana som man exempelvis kan göra både i Vidingsjö, Linköping, vid Torpöns färjeläge (nära Ydre) samt i Omberg. På en del ställen finns dessutom möjlighet att köra zip-line vilket också är riktigt kul för den äventyrlige. I Malmö finns det visst en biograf som också är en restaurang och som serverar mat som passar ihop med filmen. Ett spa-besök, massage eller fotvård är också sköna upplevelser som man sällan unnar sig själv.
  5. Ge bort sin tid. Man kan ju hoppas att man avsätter tid för de man tycker om i alla fall, men ibland är det en fin gest att ge bort tid som mottagaren själv väljer vad man gör med. Man kanske gör en utflykt tillsammans, eller erbjuder ett antal timmar för att hjälpa till att fixa i trädgården, röja i verkstaden eller bygga något. Eller bara gå en långpromenad och prata.
  6. Ge bort något man gjort själv. Mina ambitiösa kollegor tipsade om att man kan göra egna bivaxdukar, sy och dreja grejer. Någon föreslog egen-stöpta ljus. Det är faktiskt ganska roligt att göra. Men efter att jag hjälpte min pappa att köra grejer som han inte ville ha till en loppis, och upptäckte att han gett bort ljus som jag omsorgsfullt stöpt, så har jag själv tappat sugen just vad gäller ljusen. Annars är det en bra idé (och de flesta mottagare kanske är lite mer positivt inställda än min pappa). Stearin och vekar kan man köpa på Panduro och instruktioner kan man hitta på youtube.
  7. Matvaror från REKO. Linköping har nog bland Sveriges bästa REKO-ring, och det finns på fler platser i länet (sök REKO på Facebook). Man kan köpa kött av suverän kvalitet. Ekologisk kyckling som smälter i munnen. Hälsosamma drycker som kombucha eller ingefärashots. Najas gudomliga stekost. Fantastiska grönsaker. Ostar från Löts mejeri. Chilisåser och kimchi. Hantverksbrygd öl. Praliner och bakverk. Den godaste honungen. Tunnbröd to die for. Stenugnsbakat bröd och bullar. Om man inte bara vill ge bort fina råvaror är det ju en suverän insats om man dessutom lagar något gott. Julklappen kan ju ges bort i en kylväska med frysklampar.
  8. Ge bort din egen müsli. Hemmagjord müsli är som allra godast. Finns ett bra recept här: https://www.tasteline.com/recept/lyxmusli/. I Hötorgshallen finns en jättehärlig butik med massor med roliga torkade bär och nötter. Tack och lov finns den numera också on-line: https://pierias.se/.
  9. En kulturklapp. Det kan aldrig vara ohållbart att ge bort en bok. Böcker berikar livet. Även om en digital bok kanske är mer miljövänlig så är en pappersbok något alldeles särskilt. Ett alternativ är att köpa ett presentkort till Storytel el dylikt där man både kan lyssna på och läsa digitala böcker. Eller om man vill uppmuntra ökad allmänbildning – en digital tidningsprenumeration. Eller för den som föredrar rörligt material – presentkort till en digital streamingtjänst som Netflix, Viaplay eller CMORE.
    Den här övningen har faktiskt minskat min ångest inför årets julklappar. Istället har jag fått massor med inspiration och ska genast sätta igång! God Jul önskas alla som kommit så här långt i krönikan. Vi hörs på det nya året!

 

Tidigare publicerat i Affärsstaden 11 – 2020

Malin Forsgren

Malin Forsgren

Seniorkonsult, 
2050

Tillbaka till krönikor