Den 23 juni lämnade det Norrköpingsbaserade byggbolaget Sefab (Svenska Entreprenad & Förvaltnings AB) in en egen konkursansökan till Norrköpings tingsrätt. Beskedet kom bara timmar senare: ansökan beviljades och advokat Magnus Nedstrand via Delphi utsågs till konkursförvaltare. ”Bolagets ägare har kommit fram till att det inte längre går att driva företaget”, förklarar han.
Likviditetskrisen som fällde bolaget
Sefab ansökte om företagsrekonstruktion i februari när skulderna passerade 130 miljoner kronor, varav 52,5 miljoner till Skatteverket. Rekonstruktionen förlängdes av tingsrätten fram till 20 juli, men i mitten av juni tog kontanterna slut. Enligt rekonstruktören Christian Andersch har kunder hållit inne betalningar på omkring 15 miljoner kronor – pengar som skulle ha räckt för att klara junilönerna.
Tidigare årsrapporter visar att Sefab omsatte 866 miljoner kronor 2023 men gjorde ett rörelseresultat på -19,9 miljoner. Kombinationen av höga materialpriser och stigande räntor pressade marginalerna. Samtidigt som koncernen – totalt 43 bolag under moderbolaget ED Gruppen – brottades med intern finansiering.
Tre stora projekt står stilla
- Rådhuset, Norrköping – pågående renovering av den kulturhistoriska byggnaden.
- Inre hamnen (kvarteret Kajen) – bostadsbygge fas 1 har stannat av.
- Äldreboendet, Skärblacka – inflyttning skjuts upp tills ny entreprenör tar över.
Kommunen och det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder har kallat till möte med konkursförvaltaren kommande vecka för att säkra snabb övertagning och minimera förseningar.
Personal och leverantörer i kläm
Vid årsskiftet sysselsatte Sefab 111 personer; efter vårens neddragningar återstår nu 25-30 anställda som alla sägs upp denna vecka. De omfattas av den statliga lönegarantin, som kan ersätta lön upp till 235 200 kronor (fyra prisbasbelopp), under högst åtta månader.
Underleverantörer och underentreprenörer – många med obetalda fakturor – får besked först i slutet av augusti om hur stor utdelningen kan bli. ”Målet är att realisera maskiner, verktyg och kundfordringar så snabbt som möjligt, men tills dess måste fordringsägarna tyvärr vänta”, konstaterar Magnus Nedstrand.
LÄS ÄVEN: Stadium kollrar bort sig med rabatter
Nästa steg i konkursprocessen
Förvaltaren inventerar nu bolagets tillgångar, inklusive obetalda kundfakturor, för att skapa ett utdelningsunderlag. Parallellt pågår dialog med beställare för att låta nya entreprenörer ta över byggarbetsplatserna så snart avtalsjuridiken är klar. Nedstrand räknar med att lämna en första rapport till tingsrätten i mitten av juli och ett preliminärt utdelningsförslag till fordringsägare i slutet av augusti.
Krisen innebär ytterligare skakningar i en byggbransch som redan tyngs av låg efterfrågan och dyra pengar. Hur mycket av skulderna som kan återvinnas blir tydliga mått på konjunkturens styrka efter sommaren.