Det sorlar och det myllrar. På stolar och puffar, i soffor och fåtöljer sitter studenter och pratar, skrattar, diskuterar och dricker kaffe. De röda könumren på displayen över receptionsdisken tickar framåt och från högtalaranläggningen meddelas att alldeles strax börjar en föreläsning.
– Precis så som vi drömde om att det skulle bli! säger universitetsarkitekt
Karolina Ganhammar och blickar stolt ut över den alldeles nyinvigda Student­huset. Det är faktiskt helt otroligt.

Hon berättar om projektet som startade redan 2012 som Projekt Campus LiU, med målsättningen att skapa ett möjligheternas hus, ge studenterna den allra bästa studiemiljön och samtidigt erbjuda de anställda en unik och stimulerande arbetsmiljö.
– Vi tänker faktiskt både kortsiktigt och långsiktigt i projektet, berättar Karolina. Vi vill ständigt förbättra lokalerna på alla våra campus, som förutom två stycken i Linköping och ett i Norrköping också innefattar Carl Malmstensskolan på Lidingö, där man erbjuder utbildningar inom möbeldesign. Det långsiktiga ligger i att vi framför allt nu samlat all studentservice, som tidigare låg utspritt i sju olika hus, på ett och samma ställe. Studenthuset blir en enda tydlig och självklar entré till Campus med gemensam reception. Det är ärendet som ska slussas runt – inte studenten.

Studenthuset - Foto: Mirjam Lindahl
 

Vi går ett varv i huset och Karolina visar på den stora, breda trappan i entrén. En trappa som naturligtvis är just det – men som också är sittplatser. I ena änden till en föreläsningsavdelning, som kan delas av från övriga entrén med ett stort draperi; en gåva från Statens konstråd och formgiven av Mette Winckelmann som hämtat inspiration i naturen och i löven på tomten runt huset. Och i andra änden sitt- och studieplatser till det studentdrivna caféet Byttan. Här kostar kaffet sex kronor. Fem kronor om du har egen mugg, och trappan som är försedd med unika små bord, formgivna av Björn Sundelin, student vid Malmstensskolan.
– Studenterna har varit en otroligt viktig del i projektet, säger Karolina. Från första tanken till färdig produkt. Det är de som har fått tycka till och komma med förslag och idéer, för det är de som ska trivas här. Bland annat består huset av en mängd olika zoner. Här finns platser för grupparbeten med diskussioner och helt tysta läsesalar. Rum i rummen som är inredda med olika typer av möbler för olika typer av studier. Det finns platser på terrassen som sträcker sig runt huset i tre väderstreck och det finns ¬– framför allt – el vid alla platser. Även utomhus.

Hjärtat i Studenthuset är det tre och en halv våningar höga biblioteksrummet, som går under namnet ”den hängande trä-asken”.
– Det genomgående träslaget här är ask, förklarar Karolina. Och biblioteksrummets alla våningar, hänger som i en fyrkantig låda från taket, och dess stora maffiga lanternin som ger ett otroligt ljus i hela biblioteksdelen. Det är så läckert!

Hållbarhetstänket genomsyrar hela Studenthuset, och Karolina berättar stolt att 40 procent av inredningen, 1 500 möbler är återbrukade. 500 gamla stolar som stått undangömda i ett förråd fick nytt liv med färg och ny klädsel, bokhyllorna och rejäla bänkar som ramar in våningsplanen kommer från Campus Norrköping och från det tidigare biblioteket. På taket ligger 1 200 kvadratmeter solceller som förser Studenthuset med 75 procent av elbehovet och på fasaden, runt fönstren, sitter perforerade plåtkassetter som inte bara är en estetisk detalj utan som med olika storlekar på hålen ser till att rummen innanför förses med precis rätt mängd uv-ljus beroende på åt vilket väderstreck de vetter och var på huset de är placerade.

Bland annat detta gör att byggnaden i sig är klassad som miljöbyggnad Guld, den högsta rankingen i Sveriges ledande miljöcertifiering för byggnader vilket förutsätter att man arbetat med hållbarhet i allt ifrån det ekologiska, med energiförbrukning och material till ekonomisk och inte minst social hållbarhet.
– Visst har det varit en stor utmaning att bygga enligt så högt ställda krav, medger Karolina. Men Akademiska Hus och Peab har varit ett riktigt ”nypa-sig-i armen”-team och jag är så stolt över att Studenthuset nu är på plats och igång, lagom till en ny termin drar igång. Vår önskan har från början varit att skapa en välkomnande och inspirerande plats som möjliggör kreativa möten och skapar förutsättningar för en bra studietid. Vi ville att entrén skulle få bli en plats där man vill stanna, inte bara checka in och sen gå vidare. Och titta! Karolina slår ut med armen mot borden och sofforna. Det blev verkligen så!

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl