You are currently viewing Smart, enkelt och smidigt!

Smart, enkelt och smidigt!

Henrik Tegelström beskriver sig själv som en glad, outbildad, dalslänning som kanske är lite naiv, men det är kombinerat med en viss djärvhet. Dessa drag har gjort han har lyckats i visst avseende, men med de dragen går man såklart också på lite smällar.
– Man hoppar på och testar utan att ha kontrollerat och analyserat färdigt varje gång. Så det har resulterat i lite ryckig nattsömn i bland, säger Henrik med ett leende.

Henrik kommer ursprungligen från Mellerud – som är en, vad Henrik kallar för, “håla”, i Dalsland. Där bodde han fram till att han var 21 år, sedan bar det av till den stora staden Stockholm. Där fick Henrik lite panik. Det kändes som han blev uppäten av den här stora staden. Som tur var hade han goda vänner som tog ner honom på jorden. Henrik hade lite olika jobb, som till exempel telemarketing.
– Det var där jag insåg att det här med sälj var min grej. Jag tyckte det var askul att sälja allt möjligt. Jag vann kaffekokare och badlakan så det räckte och blev över.
– Sen fick jag ett jobb där jag fick åka ut till andra företag och sälja, och tänkte “nu är jag i heaven”. Här får jag betalt för att ge mig ut med bil, åka till företaget, och fick gratis kaffe när jag kommer fram. Helt sjukt bra. Och få sätta sig i ett fint konferensrum och ha vuxensamtal om någonting. Kanske avtal eller någonting. Antar att det är så det funkar. Man växer upp och varje litet steg blir skitstort där och då. Men när man blickar tillbaks så var det inte speciellt stora steg, men där och då var det stort.

2009 flyttade Henrik till Linköping. Då jobbade han inom Lindorffkoncernen. Han hade pratat ihop sig med en kollega om att köpa ett kundserviceföretag från Lindorffkoncernen och driva det själva.
– Jag övertygade fru och barn att det är världens bästa stad. Visste ingenting om staden såklart, och kände ingen här dessutom.

Några få år senare köpte Henrik ut sin partner och företaget namnändrades till Senzum.
De sysslade först och främst med outsourcing av teknisk support och kundservice men även renodlade IT-tjänster kopplade till kundservice.
– Jag åkte ner till Spanien och startade upp ett systerföretag till Senzum där, eftersom här blev det höjda arbetsgivaravgifter för unga, och det började bli svårare att rekrytera. Att kunna erbjuda Medelhavet och 300 soldagar, det är ju läckert. Jobba i solen för att sen komma tillbaka och jobba i Linköping.
– Det blev en hybrid Linköping och Malaga. Det var häftigt.
– Parallellt hann jag köpa ett fältserviceföretag, som sysslar primärt med reparation av vitvaror.
Vi jobbar i hela Sverige, det heter Servonsite.

28 februari blev det klart att Henrik sålt majoriteten av Senzum koncernen till en fond, vilket resulterar i att Henrik nu äger 35 procent av Senzum och 100 procent av Servonsite.
– Men så hann jag också bygga det här som vi sitter i nu, en stor fastighet som används som kontorslokaler. Också ett naivt påhitt. Jag kan ju såklart inget om fastigheter. Så det försöker jag lära mig. Jag är ny på jobbet, hela tiden, känns det som.
Anledningen till byggnationen är kopplad till att de satt i lokaler i stan och dåvarande hyresvärden kunde inte tillgodose de krav och önskemål på ytor de hade där och då. Henrik tittade runt och det fanns inga bra alternativ.
– Då fick jag idén ”Går det inte bygga någonting själv?”. Jag visste ju att min egen verksamhet skulle belägga en stor del av ytan från dag ett så risken var inte jättestor.
Jag fick bra hjälp utav några som kan det här med både bygg och projektledning. Själv förstod jag inte så mycket på byggmötena, så det var bra att jag fick hjälp, skrattar Henrik.

I juni, stod det färdigt och Coliverate, som kontorshotellet heter stod färdigt för inflyttning.
– Coliverate är en slags ordlek med Co-Live-Rate – alltså att vi bor tillsammans till en liten taxa.

Hälften av hyresgästerna är mer fasta, långsiktiga kunder, såna som har fem-årsavtal. Resten är kontorshotells gäster, där man hyr in sig på lite kortare tid.
I dagsläget finns ca 40 platser kvar på kontorshotellet. Bara några få rum kvar – det var de som gick åt först. Men det finns många platser i det öppna kontorshotellet.
– Vad är scoopet? Jo, du får en tagg (nyckelbricka), sen är du behörig att nyttja kontorshotellet 24/7. Det är nytt, fräscht och perfekt om du motionerar till jobbet då kan vi erbjuda dusch och omklädningsrum. Du har alltid nära till medarbetare, kaffemaskinen eller pentryt. En vision är att lokalen skall uppmuntra till spontana samarbeten mellan individer men för den delen inte inkräkta på koncentration och möjlighet att få vara för sig själv, berättar Henrik.

Henrik är förvånad över responsen på nybygget.
– Det här är första gången på länge som Mjärdevi Science Park utvecklas, det har ju stått still. Det har inte byggts så mycket. Och sen BOOM så kommer det här. Och det var en häftig grej att se effekten av det här. Hur snacket gick. Det har redan blivit något av ett landmärke. Jag upplevde att man frågade mycket och undrade mycket om vad det var för något. Jag hade inte sett framför mig att det skulle påkalla så stor uppmärksamhet.

Det var en stor arbetsplats så att det var många duktiga entreprenörer och företagare som har varit här och sett till att det här har blivit till.
– Man tänker att man väljer ett byggbolag sen skickar de lite och det är klart. Men så fungerar det inte. Det är så väldigt många bolag men sina specialiteter som har varit inblandade för att få det hända. Och det var något av en ahaupplevelse för mig, berättar Henrik.

Och när Henrik ger mig en rundvandring i fastigheten ser jag vad han pratar om. Det är inbjudande med möjlighet till umgänge med väl planerade rum och ytor. Det här kommer bli bra. Det känner jag.

När jag lämnar Coliverate så känner jag mig påtagligt uppladdad av Henriks visioner och energi.
En del energier smittar av sig.

 

TEXT: Björn Lisinski
FOTO: Björn Lisinski