You are currently viewing Hemligheten bakom framgången i (Trik)Åby
Kicki Arvidsson TrikÅby årets företagare Östergötland

Hemligheten bakom framgången i (Trik)Åby

Trikåby, som logiskt nog ligger i Åby, är textiltillverkare. Det finns få kvar i Norrköping.
– Det är ovanligt idag, säger Kicki Arvidsson som tillsammans med maken Håkan äger och driver Trikåby. I motsats till vad många tror så gör vi numera mycket forskning och utveckling kring textil. Jag skulle vilja beskriva oss som ett utvecklande företag med en växande omsättning och ett ökande antal anställda. De senaste två-tre åren har vi arbetat med att styra om vår verksamhet mot tekniska funktionsmaterial. Vi jobbar mindre med mode och enkla plagg, och mer med skyddsplagg och sjukhustextilier, som har speciella kravspecifikationer.

Trikåby har idag sju anställda och hade förra året en omsättning på 18 miljoner, detta år kommer omsättningen öka ordentligt.
– Min make Håkan och jag startade företaget 1991, då var vi 22 år. Det är därför inte dags för generationsskifte – än. Vi har aldrig sagt till våra barn att de måste ta över, så vi får se hur det blir med den saken.

Hemligheten bakom framgången är att söka sig nya vägar.
– Vi har de senaste åren målmedvetet satsat på lite svårare material och har verkligen siktat på den här utvecklingen. Det är först nu som det bär frukt. Vi har fått en del av de order som vi har tänkt oss och har kommit långt med några utvecklingsprojekt som har pågått under ett antal år. Vi har många order och har under hösten haft precis fullt upp, vilket är mycket trevligt. Det gör att vi alltså nyanställer. Vi har fått ta del av stöd från Almi för att kunna utveckla till exempel nya flamskyddande material. Det är roligt när man ser att materialen man utvecklat fungerar bra i verkligheten, och klarar de tester som krävs för att bli certifierade och godkända.

Kicki Arvidsson är optimistisk inför framtiden.
– För 15 år sedan var det populärt att flytta tillverkningen till Asien. Men numera är man inte lika välkommen längre, då den inhemska marknaden i till exempel Kina växt ordentligt, och priserna är inte längre så mycket bättre i Asien. Om man som vi jobbar med material som är lite svårare och där det ställs högre krav, så är det betydligt tryggare att jobba nära sin producent, och vi känner verkligen medvind nu! Att producera nära ligger i tiden.

Det yrkeskunnande som krävs finns i Sverige.
– Svenska företag är duktiga och långt framme när det gäller till exempel skyddskläder och då är det ännu viktigare att ha sina producenter nära. Vi kan ju utveckla produkter tillsammans med dem och ge den support de behöver. Det rör sig i vårt fall oftast om 1 000 till 5 000 plagg i taget. Men när det gäller skyddsplagg är det noga att det blir precis rätt, eftersom de ska skydda en person.  Därför ligger en del av produktionen i Åby.

– Tygerna stickar vi i vårt nybyggda rundstickeri här i Åby, och tar hand om sömnad i Baltikum. Där samarbetar vi med ett antal syfabriker i Estland och Litauen. För oss har det aldrig varit aktuellt att lägga ut tillverkning längre bort.

Trikåby har en rad intressanta projekt på gång.
– Några stora och viktiga projekt för oss i närtid är bland annat de utvecklingsprojekt för svenska försvaret och inom medicinteknik som vi jobbar med, vårt envisa och outtröttliga arbete för att visa att närproducerat är hållbart och kan vara prisvärt, och att det finns många flera vinster än just slutpriset i en offert.

Företaget ser även till återväxten i Norrköping.
– Vi är delaktiga i den nya textila YH-utbildningen på Lennings i Norrköping, där vi dels sitter i ledningsgruppen och dels ska ha en del av utbildningen på plats på Trikåby.

Att Norrköping är en gammal textilstad har en viss betydelse.
– Det är någonting som man får höra ibland, men det är länge sedan. Det är ju inte därför vi finns, men vi är stolta över anorna och ofta när vi har utländska kunder och leverantörer på besök brukar vi ta med dem in till Norrköpings industrilandskap och visa rötterna.

Långa och kalla vintrar är bra för Trikåby.
– Då får vi tillverka massor av varma och goa ullunderställ till bland annat våra svenska sporthandlare.

[title size=”3″ start=”yes”]Snabbfakta Trikåby[/title]

Kicki Arvidsson
Titel: Textilingenjör.
Familj: Make Håkan, delägare, och barn i tonåren.
Bor: I Åby.
Fritid: »Vi är engagerade i Norrköpings ungdomscirkus, där våra barn är aktiva.«

[title stop=”yes”][/title]

TEXT: Daniel Atterbom
FOTO: Kenneth Trybom

Tidigare publicerad i Affärsstaden #1 2015.