You are currently viewing Gårdshotellet som inte nöjer sig med det lilla

Gårdshotellet som inte nöjer sig med det lilla

När Rakel Gustafsson öppnade Himmelsby Gårdshotell 2010 vågade hon nog aldrig drömma om att det skulle få ett sådant enormt genomslag.
Under de snart nio åren har nämligen verksamheten inom konferens, spa, restaurang och hotell vuxit ända till 35 anställda och en omsättning på cirka 22 miljoner kronor.
Det senaste tillskottet i anläggningen är en 1 300 kvadratmeter stor romersk simhall – som innehåller både en simbassäng på 20 meter, en romersk källa med plats för upp till 30 personer, en saltbastu, samt ett professionellt gym och träningslokal.
– Många gäster har efterfrågat en bassäng att kunna simma i och den här blev precis så bra som vi hade hoppats på. Jag älskar stilen med de romerskt pampiga pelarna som är ganska ovanlig i Sverige, berättar Rakel.

Den romerska källan håller 38 grader och är väldigt uppskattad av besökarna – och saltbastun är nog det allra mest unika.
– Den är ungefär 20 kvadratmeter stor och byggd med saltstenar. Temperaturen ligger på 40 grader och den kommer från bänken man sitter på. Att sätta sig där inne en stund är mycket välgörande för alla och inte minst för personer som har problem med sina luftvägar eller sin hud.
Idéerna har Rakel och hennes man Lars-Göran fått när de varit på spamässor eller spahotell utomlands.
– I Sverige har jag aldrig sett någon sådan här saltbastu och det är nog inte så många spaanläggningar som erbjuder en så här pass stor pool. Frånsett att ge våra besökare möjligheten att kunna simma har vi även vattengymnastik och provdyk med dykutrustning som aktiviteter i bassängen.

Något Rakel poängterar är att i både den romerska simhallen och i spaavdelningen är det 18-årsgräns.
– Detta för att vi vill trycka på att det ska vara lugnt och skönt, utan några störningsmoment för gästernas. Däremot kan det vara barn i matsalen och på rummen.
I spaavdelningens utbud finns en bubbelpool, två traditionella bastur, en infrabastu, en turkisk bastu, ett kallbad och ett relaxrum. Dessutom en varm källa utomhus.
– För tillfället har vi totalt fem behandlingsrum och erbjuder mellan 35 och 40 olika sorters behandlingar. Både massage, ansiktsbehandlingar, fotvård och Hamam (turkisk massage i bubbelvatten).
En av de mest populära behandlingarna är fiskpedikyr – med så kallade Garra Rufa-fiskar som inte bits och rengör fötterna från döda hudceller.
– Det är ju lite läskigt, pirrigt och sticker ut på samma gång. I fiskpedikyr kan man dessutom vara upp till åtta stycken samtidigt så där finns ju möjlighet att umgås tillsammans också.

Restaurangen har sju kockar och fokuserar på närodlat Östgötamat.
– All mat lagas från grunden med de allra bästa råvarorna. Vi fuskar inte med något, allting måste vara perfekt. Många gäster säger att det är det godaste de någonsin har ätit och det är där vi vill vara.
Just nu byggs en ny del – som får ytterligare en matsal och ett kafé. Men också 80 nya bäddar som gör att det blir 140 totalt, en svit, 15 konferensrum, en hörsal för 150 personer och en kopia av ovala rummet. Den kommer att öppna någon gång under nästa år.
– Vårt upptagningsområde är redan ända från Stockholm och Göteborg och utbyggnaden – både av den romerska simhallen och den vi håller på med nu – kommer att betyda väldigt mycket. Under 2020 tillhör vi en av de 15-20 största spaanläggningarna i hela Sverige.

Maken Lars-Görans byggföretag står för byggnation och där arbetar även sonen Isak. Av deras fyra barn är även dottern Maria, som bor i Polen, verksam. Hon arbetar 50 procent med sociala medier åt företaget och köper inredning i Polen till utbyggnaden.
De enda i familjen som inte jobbar på gårdshotellet är döttrarna Sara och Rebecca.
– Det är jättekul att flera i familjen arbetar tillsammans och vi brinner verkligen för det här. Det blir ju som en livsstil och kan vara svårt att få balans. Man jobbar ju nästan jämt. Jag brukar skoja om att jag har en AVT-tjänst – det vill säga att jag arbetar All Vaken Tid (ha, ha).

Du får koppla av på någon av era behandlingar när det blir för stressigt?
– Ha, ha, ja, det borde jag göra oftare. Har inte ens provat alla behandlingar ännu. Men risken är att jag under exempelvis en massage eller ansiktsbehandling skulle ligga och fundera över om ljuset och musiken i rummet är lagom (skratt). Det finns alltid saker att förbättra.

Vilka är fördelarna med att hålla till mitt på landet?
– Det finns flera olika. Som att vår familj bor precis intill och jag redan hade en lokal att utgå från. Det finns inga begränsningar för hur mycket vi kan bygga ut som det hade gjort i en stad. Det ligger bra till bara sju minuter från E4:an, men ändå på vischan – som många eftersöker. Och det är inga problem med parkering – ytan är stor och gratis att stå på.
Möjligheten finns att enbart ha konferens över dagen utan spa och middag – eller att stanna flera dagar.
På helgerna består närmast alla gäster av privatpersoner som åker dit på en spaweekend. Det kan vara allt från par till exempelvis tjejgäng, möhippor, svensexor eller mor och dotter.

Populärt, framför allt i samband med konferenser, är även deras gårdskamp. Det är en åttakamp i stallmiljö med grenarna pilbåge, golf, luftgevär, hästskokastning, spikrace, dart, blåsrör och vikttävling (gissa vikt på säd i en säck).
– Vår största målgrupp är i åldrarna 25 till 55 år, varav ungefär 70 procent utgörs av kvinnor. Vi jobbar för att få det så brett och locka så många som möjligt, berättar Rakel Gustafsson.

Himmelsby Gårdshotell

Öppnade: 2010.
Läge: I Himmelsby, utanför Mantorp. 20 minuters bilresa från Linköping och cirka 45-50 minuter från Norrköping.
Erbjuder: Konferens, romersk simhall, spa, restaurang, hotell.
Antal anställda: 35.
Omsättning: Cirka 22 miljoner kronor

 

TEXT: Joakim Löwing
FOTO: Björn Lisinski