Det startades 2007 som ett hobbyprojekt med en webbshop som sålde temperaturmätare.
Tio år senare är m.nu Sverige AB ett aktiebolag med över 1 700 artiklar inom hemautomation och har sex anställda.
Förra verksamhetsåret köpte kunderna varor för att automatisera sitt hem – exempelvis styra belysning, lås och värme – för 18 miljoner kronor.

Rent fysiskt håller m.nu till i Johannelunds centrum i Linköping – men frånsett de i närområdet som hämtar upp beställda produkter på plats sänds allting via postorder runtom i landet och även övriga Skandinavien.

Grundaren och ägaren Erik Freiholtz startade företaget som ett hobbyprojekt 2007 – och har faktiskt haft kvar sitt tidigare yrke som sjuksköterska och ambulanssjukvårdare ända fram till december förra året. De senaste åren på halvtid.

– Jag drev hemsidan temperatur.nu, som fortfarande finns kvar, med realtidstemperatur på många orter runtom i hela Sverige. Började med att sälja temperaturmätare i en webbshop och med dessa kunde folk i landet rapportera in temperaturer där de bor via datorn, berättar Erik.

Med tiden kom förfrågningar från kunderna/användarna om andra produkter inom hemautomation och sortimentet utökades varefter.2009 anställdes första personen på halvtid – och i dag har företaget sex anställda.

Antalet artiklar är upp i över 1 700 stycken och omsättningen i förra bokslutet av 18 miljoner kronor.

– Under förra verksamhetsåret ökade omsättningen med 45 procent. Så pass mycket lär det inte bli den här gången, men vi fortsätter stadigt att växa. Vi är väldigt lyhörda på vad våra kunder/användare vill ha och tar ofta in nya produkter från hela världen för att testa. Något som framför allt sköts av vår elektronikingenjör.

Det som säljs allra mest i dag är styrning av belysning och värme i hemmen.

– Man kan styra dessa delar på många sätt numera – via fjärrkontroller, datorn eller mobilen. Det finns möjligheter till en mängd olika sätt – som bland annat rörelsesensorer för belysning, att när man släcker lampan i sovrummet efter exempelvis klockan nio på kvällen åker rullgardinen automatiskt ned. Eller att man kan öppna och stänga garageporten via en app i mobilen.

Erik fortsätter:

– Om du åker i väg på semester kanske du vill dra ned på värmen i din bostad. Det kan du göra via mobilen och sedan höja värmen innan du åker hem så att du slipper frysa när du kliver innanför dörren igen. Är du i väg går det enkelt att logga in och hålla koll på det mesta i hemmet – värme, belysning, om någon är där, med mera.

En häftig grej är också att man till och med kan styra låset till ytterdörren med sin mobil.

– Säg att någon i hushållet har glömt sina nycklar eller att ni vill öppna till en hantverkare. Då är det bara att med en enkel knapptryckning öppna låset, var du än befinner dig i världen. Mycket sådant här är jag övertygad kommer bli standard i nyproducerade hus i framtiden. Efterfrågan efter smarta hem blir allt större för varje år och det kan ju hjälpa och underlätta mycket.

Vill man inte vara lika avancerad säljs enklare paket med fjärrkontroller som styr belysning och värme.

– Det bästa är att det bara är att bygga på mer och mer varefter. En del börjar i mindre skala och fortsätter sedan. I snitt återkommer varje kund minst två gånger och vi har en hel del som köper nytt varje månad. Man upplever den stora nyttan och utökar genom att göra det mer avancerat.

Ordet ”nöjda” existerar inte på företaget…

– Nej, vi försöker hela tiden att utvecklas och slår oss aldrig till ro. Det är viktigt att ständigt hålla koll på vad som händer på världsmarknaden så att vi kan erbjuda det senaste. Men det är lika viktigt att prylarna fungerar bra. Vi har olika forum som vi följer och får många förslag från leverantörer.

m.nu har drygt 6 000 följare på Facebook och skickar nyhetsbrev till alla som valt att kostnadsfritt prenumerera på det, för tillfället uppåt 10 000 stycken.

– Vi har egentligen inte annonserat så mycket, utan kunderna har upptäckt oss på egen hand och sedan har det spridits. En betydelsefull kanal är också Prisjakt på nätet där vi ligger i topp när det gäller kundnöjdhet.

Inom sin bransch är man störst i hela landet sett till antal artiklar.

– Det går att köpa en del av våra varor inom detaljhandeln också, men ingen där har i närheten av samma sortiment vad gäller hemautomation som vi har, framhåller Erik Freiholtz.

 

DET HÄR ÄR M.NU SVERIGE AB

Startade: 2007.

Produkt/bransch: Webbshop som säljer hemautomation och har cirka 1 700 olika artiklar.

Antal anställda: 6.

Omsättning: Cirka 18 miljoner kronor.

TEXT: Joakim Löwing

FOTO: Björn Lisinski

Tidigare publicerat i Affärsstaden 1 – 2017