Vi har all anledning att vara stolta över Östergötland. Här finns så mycket bra; ett starkt och blomstrande näringsliv inom högteknologisk industri med både små och stora företag som ligger i framkant när det kommer till kreativitet och utveckling.
– Och allt det här är ändå bara ett axplock av vad Östergötland har att erbjuda! Det säger Madeleine Söderstedt Sjöberg och Pia Jakobsson, som just nu arbetar för fullt med att förbereda East Sweden Innovation Week.

Vi har all anledning att vara stolta över Östergötland. Här finns så mycket bra; ett starkt och blomstrande näringsliv inom högteknologisk industri med både små och stora företag som ligger i framkant när det kommer till kreativitet och utveckling. Här finns ett välrenommerat universitet med världsledande forskning som burit fram många avknoppningar som sedan utvecklats till stora företag och framstående aktörer. Här växer gröna näringar, här bildas smarta kluster och framgångsrika samarbeten. Här finns två flygplatser och en hamn, landsbygd och skogsbruk, skärgård och insjökust.
– Och allt det här är ändå bara ett axplock av vad Östergötland har att erbjuda!
Det säger Madeleine Söderstedt Sjöberg och Pia Jakobsson, som just nu arbetar för fullt med att förbereda East Sweden Innovation Week som går av stapeln i november varje år och är en vecka, fylld av innovation, inspiration och nätverkande.

Men trots allt gott finns det verkligen ingen anledning att slå sig till ro och dra ner på takten.
– Good is the enemy of great! Madeleine citerar Jim Collins och menar att vill man bli bäst får man inte nöja sig med att bara vara bra. Arrangörerna av East Sweden Innovation Week, det vill säga Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland tillsammans med Linköpings och Norrköpings kommuner, de båda städernas Science Parks, Linköpings universitet, Almi och Östsvenska Handelskammaren vill verka för att lyfta fram Östergötland. En attraktiv region där studenter väljer att stanna efter avslutad utbildning, där nya företag kan växa och realisera idéer och där befintliga verksamheter kan stärka sina positioner.

I år anordnas East Sweden Innovation Week, (tidigare ”vecka 45” och ”innovationsveckan”) för nionde gången och intentionen är att konkret lyfta all den innovation och det kreativa entreprenörskap som finns runt om i Östergötland.
– Samtidigt hoppas vi naturligtvis att ljuset även faller utanför länets gränser och stärker Östergötlands anseende som en stark och tillväxtkraftig region, säger Madeleine, näringslivs- och tillväxtdirektör på Länsstyrelsen Östergötland samt projektledare för Innovation Week.
– Det är ett ypperligt tillfälle att visa upp all den innovationskraft och de kreativa arbetsmiljöer som finns i Östergötland, både för oss som arbetar här i regionen och för personer i övriga Sverige, tillägger Pia, som till vardags arbetar som kommunikationsstrateg på Region Östergötland och nu även är kommunikatör i projektet.

East Sweden Innovation Week innebär att hela Östergötland under en veckas tid förvandlas till en stor mötesarena. I flera av länets kommuner anordnas det någon eller några aktiviteter som vill uppmana till samarbete, erfarenhetsutbyte och i slutändan att några nya idéer kanske får födas och ta fart.
Bland annat kan man lyssna på ett seminarium om bygglogistik i Norrköping, delta i en workshop om problemlösning i Vadstena, äta innovationsfrukost i Motala och höra om hälsoarbete i vår allt mer digitaliserade samtid i Linköping. För gymnasieungdomar finns möjlighet att medverka på Innovation Camp- en 21 timmar lång innovationstävling i samarbete med Ung företagsamhet.
– Men programpunkterna uppdateras än så länge, så kika in på hemsidan och ta reda på vad som tilltalar dig! uppmanar Pia.

Under torsdagen går sedan det stora eventet Innovation Day av stapeln. I år äger den rum i Cupolen i Linköping och har temat ”hållbar affärsinnovation”.
– Här har vi verkligen ett fantastiskt tillfälle att visa upp en del av alla goda exempel som finns i vår region för en större publik, säger Madeleine. Vår önskan är att kunna sprida idéer, vara en ögonöppnare och visa på nya vägar. Hur har andra jobbat med hållbar affärsutveckling? Hur han man löst problem och hittat nya sätt att arbeta?
Båda två är glada och stolta över att presentera de föreläsare som är bokade till innovationsdagen. De berättar att det blir en spännande bredd i föredragen och att det definitivt kommer finnas något för alla.
– Anna Bellman medverkar som moderator under dagen. Tom Xiong och Jacob Lovén från Den digitala draken kommer att ge inspiration från Kina, världens största internet-marknad. Det blir med all sannolikhet mycket intressant, och då inte enbart för de verksamma i e-handelsbranschen. Johanna Stål från hållbarhetsmagasinet Camino ska tala om hållbarhetstrender med inriktning mot affärsinnovation, och Gustav Stenbeck, miljöaktivisten som blev riskkapitalist, utmanar med den kanske inte helt bekväma frågan om ditt företag är framtidssäkert?
– Sedan kommer det arrangeras diskussioner och samtal runt intressanta ämnen och naturligtvis är det generös tid avsatt för mingel, vilket är en viktig del! poängterar Pia. Det är i mötet med andra som nya samarbeten och idéer kan få blomma. I interaktioner och delande av erfarenheter, av kunskaper och kontakter som utvecklingen verkligen sker. Det är inte rocket science, direkt. Man måste ta vara på möjligheterna och våga satsa för att få något tillbaka.

Både Madeleine och Pia är medvetna om att själva ordet innovation för en del kan klinga stort och kanske till och med skrämmande.
– Men innovation handlar inte bara om nya revolutionerande uppfinningar och tekniskt komplicerade prylar. En innovation kan också handla om att förbättra och stärka upp det som redan fungerar, och att hitta nya tillämpningar av redan befintlig teknik eller inarbetade arbetssätt, säger de. Och en ökad lönsamhet kan ju faktiskt betyda skillnaden i att kunna anställa eller inte. Att våga investera, hitta nya ben i sin verksamhet och bli mindre sårbar.
– Att så frön är också en del av innovationen! ler Madeleine.

Nya tider ger oss nya sätt att jobba. Vi blir mer och mer oberoende av en fysisk arbetsplats. Möten, shopping, till och med läkarbesök… Nästan allt går att genomföra över webben, var som helst på jorden. Och det är ändå bara ett område där utvecklingen går otroligt fort. Frågan är vilka möjligheter du vill ta vara på? Vad är innovation för just ditt företag?
Madeleine och Pia önskar att East Sweden Innovation Week ska bli något man pratar positivt om länge, bland Östergötlands företagare och entreprenörer.
– Och om någon därute, som går och har en god men orealiserad idé, kan få en skjuts i rätt riktning så vill vi mer än gärna få vara gnist-tändaren som sätter fart på elden! säger Pia. För i Östergötland har vi så mycket fina förutsättningar, och vi måste hjälpas åt för att spinna vidare på det positiva och fortsätta hålla den östgötska fanan högt!

 

East Sweden Innovation Week

Tema: Innovation och hållbarhet
Arrangörer: Region Östergötland, Länsstyrelsen Östergötland, Linköpings kommun, Norrköpings kommun, Norrköping Science Park, Science Park Mjärdevi, Linköpings universitet, Almi och Östsvenska Handelskammaren i samarbete med en mängd lokala företag.
Datum: 5-11 november 2018
Kostnad: De flesta programpunkter är kostnadsfria. Vissa kräver anmälan, och vissa tar ut en no-show-avgift om man inte kommer till anmäld plats. På hemsidan finns information om de olika arrangemangen.
Hemsida: innovationweek.eastsweden.se

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl