You are currently viewing De är framtidens VVS-ingenjörer

De är framtidens VVS-ingenjörer

I en paus får jag ett samtal med ett par av eleverna. Maria Ralphsson, Matilda Helmersson, Zarah Redgård och Mansoreh Khodadadi går sitt första år på utbildningen och Sofia Holmqvist och Duha Kaband är inne på sitt andra, och är med andra ord färdigutbildade till sommaren.
Vi samtalar om drömmar och förhoppningar och om att slå sig in på en mansdominerad yrkesbana.
– Jag har alltid gillar matte och ville bli rörmokare när jag var liten, för det var min farfar berättar Matilda. Med åren ändrades väl inriktningen lite, men när jag letade utbildningar och hittade Teknikhögskolan kände jag direkt att det här var perfekt för mig.
Zarah, som tidigare läst ett och ett halvt år på Designhögskolan i Borås berättar att steget från att designa mode till att rita och planera för rördragningar och ventilation faktiskt inte är så långt som man kan tro.
– Jobbet bakom, vilket i grunden handlar om att med hjälp av ett dataprogram rita instruktioner som ska kunna följas för att skapa något, är egentligen detsamma. Och jag älskar att CAD:a! säger hon med eftertryck.

Gemensamt för tjejerna är att de alla arbetat inom andra branscher och tagit beslutet att göra en förändring i yrkeslivet. Men medan det för någon handlar om att äntligen hitta rätt spår, var någon annan färdig med obekväma arbetstider och mycket helg- och kvällstjänstgöring. En tredje trivdes bra inom byggbranschen men behövde söka vidare utmaningar när jobbet försvann.
– Att få plugga igen, för att man vill och att få lära sig helt nya saker är stimulerande, säger Maria som ser sig själv i en omväxlande roll i framtiden. Att få dela tiden mellan kontorsjobb och att vara ute på plats – det skulle jag trivas med.
– Och att ha kontorstider och kunna planera sin egen tid. Ha möjlighet till flex och veta att man är ledig på helger, när andra är lediga; det ser jag fram emot! skrattar Sofia som arbetat i butik. Och de andra nickar instämmande.
Att plugga med mestadels killar, och söka sig till en bransch där det, än så länge, arbetar mest män är inget problem för tjejerna som istället kan se fördelar med att vistas i killarnas, ofta lite rakare, sätt att kommunicera.
– Men visst blev jag positivt överraskad över att det var så många andra tjejer, både i vår klass och i årskursen över, säger Mansoreh. Nu hoppas vi på att det blir minst lika många som söker till nästa år!
– Jag tror att det behövs fler kvinnor i bygg- och konstruktionsbranschen, menar Sofia. Och många vill nog ha fler kvinnor i sina företag, för vi är olika och vi bidrar olika till en verksamhets utveckling.
– Absolut! säger Maria, men poängterar också att hon inte vill få ett jobb just för att hon är kvinna och för att en företagsledning ska kunna pusta ut och bocka av att man arbetar jämställt och ökar kvoten kvinnor på arbetsplatsen. Nej, jag vill ha ett jobb för att just jag är bra på det jag gör! säger hon med allvar i rösten.

VVS-ingenjör är ett framtidsyrke. Det kommer alltid att finnas behov av duktiga projektörer, kalkylerare och konstruktörer inom en bransch som måste ligga i framkant när det kommer till att arbeta miljö- och energismart. Och tjejerna ser sin utbildning som ett steg in i en byggbransch som inom den närmaste tiden kommer sysselsätta många. Regionen består av många expansiva städer, och med ostlänken, som kommer bidra till nya pendlingsmöjligheter och fler arbetstillfällen växer även behovet av hotell, restauranger och butiker.
– Jag sökte faktiskt på vilka jobb som skulle komma att behövas i Östergötland framöver, eftersom jag gärna ville flytta tillbaka hit, berättar Zarah. Och eftersom jag var sugen på teknikspåret kändes en ingenjörsutbildning som ett klockrent val.
– Och att det är en bred yrkesutbildning, så att vi är färdiga att gå ut i jobb direkt efter examen känns jättebra, menar Matilda.
Duha håller med och menar att det finns så många möjligheter i och med yrkesvalet.
– Vem vet vilka specialistområden som kommer att behövas inom VVS i framtiden?

Tjejerna gör sig redo för att gå tillbaka in till klassrummet och fortsätta lära sig om CAD, men enas om att möjligheten att få vara med och bygga framtidens samhälle känns som en stor och viktig uppgift.
– Tänk att få peka på ett stort hus, när man åker förbi med barnen och kunna säga ”Titta där, i det där huset finns exceptionellt funktionella och dessutom snygga ventilationsrör – för dom har jag gjort!” skrattar de.

 

TEXT: Mirjam Lindahl
FOTO: Mirjam Lindahl